Jump to content
Robert003
Verberg

Bedrijf aan huis: likeuren maken

Beste leden,

 

Samen met een compagnon maak ik sinds een tijdje zelf limoncello (34% alcohol). Wij halen de alcohol netjes bij een slijterij/groothandel en dat geldt ook voor de citroenen. We betalen dus btw en accijns.

 

Nu loopt het best wel goed en krijgen we inmiddels ook aanvragen vanuit bedrijven (bijv. voor relatiegeschenken, cadeaus voor personeel), maar ook kroegen die ons product willen gaan verkopen. Vanzelfsprekend vragen zij om een factuur.

Waar ik tegenaan loop is dat voor verkoop van sterk alcohol houdende dranken er een slijterij vergunning is vereist. Dit zal lastig gaan aangezien we nog dermate klein zijn dat het gewoon thuis in de keuken wordt "geproduceerd". Geproduceerd als in, de alcohol wordt gemengd met citroenschil en na een tijdje aangelengd met suikerwater.  Ik verwacht niet dat de gemeente een vergunning zal verlenen op een woonhuis; daarnaast zijn de kosten van zo'n vergunning vrij hoog (± €1700).

 

Is het mogelijk om de limoncello tóch te verkopen op een 'legale' manier, zonder een slijterij vergunning te krijgen? Eventueel enkel verkoop aan bedrijven (B2B) en dus niet aan particulieren.

 

Edited by Hans van den Bergh
Titel verduidelijkt
Link to post
Share on other sites

15 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

Goedemiddag,

 

In principe zie ik veel zakelijke klanten (B2B). Hier zijn naar mijn weten geen vergunningen voor nodig. Denk verder niet dat het de bedoeling is om grootschalig in een woonhuis te gaan produceren, maar dit kan je in het begin nog wel behappen waarschijnlijk. Wellicht dat het wel is toegestaan, maar dit is terug te vinden in het bestemmingsplan. Dit kan je opvragen bij de gemeente.

 

Verder zou ik wel even kijken naar de hygiëneregels en etiketten op de producten. Dit kost voornamelijk tijd en energie.

Edited by Ondernemeneer

Leef je leven door te leven.

Geef om geven door te geven.

IT Beheer, Detachering en Cybersecurity  | Treinkaartjes | Huis kopen in Zwitserland

Link to post
Share on other sites
  • 0
Op 21-7-2020 om 15:41, Hans van den Bergh zei:

Je mag niet zomaar alcoholhoudende drank produceren, dus eerst met de gemeente praten over vergunningen e.d.

Beste Hans,

 

Dank voor je reactie. In principe produceer ik de drank an sich niet. Ik koop een fles alcohol en doe hier citroen bij.

Link to post
Share on other sites
  • 0
Op 21-7-2020 om 15:45,  Ward  zei:

Allereerst: welkom op Higherlevel!

 

Heb je voor het produceren van limoncello een destilleerketel nodig?

Dank voor het welkom! Ik heb géén ketel nodig, omdat ik kant en klare alcohol koop bij de groothandel of slijterij. Ik voeg enkel een aantal ingrediënten hieraan toe.

Link to post
Share on other sites
  • 0
2 minuten geleden, Robert003 zei:

Beste Hans,

 

Dank voor je reactie. In principe produceer ik de drank an sich niet. Ik koop een fles alcohol en doe hier citroen bij.

 

Sowieso eerst voorleggen aan de gemeente...


Succes & Groet, Hans van den Bergh, Horeca- & Recreatie-ondernemer 'VOF De Witte Boerderij'

Link to post
Share on other sites
  • 1

 

De kans dat je een antwoord krijgt van iemand met ervaring in deze tak van sport wordt een stuk groter als je je kopregel concreet en specifiek maakt. Bijvoorbeeld Thuis Likeur Maken en Verkopen of zoiets. Er zitten deskundigen op dit forum, maar die zien je vraag nu niet in het voorbijgaan. Bedrijf Beginnen is veel te algemeen.

 

Welkom op HL. :partying-face:


Zucht...

Link to post
Share on other sites
  • 0
Op 21-7-2020 om 15:25, Robert003 zei:

We betalen dus btw en accijns.

Over de inkoopsprijs dan. Je moet ook btw en accijns over de verkoopprijs afdragen, en dat laatste kan (voor zover ik weet) niet zonder vergunning.

 

Op 21-7-2020 om 15:25, Robert003 zei:

Dit zal lastig gaan aangezien we nog dermate klein zijn dat het gewoon thuis in de keuken wordt "geproduceerd".

Aanvullend op de andere tips heb ik nog een aandachtspuntje: veiligheid. Hoewel je eindproduct 34% alcohol bevat, begin je neem ik aan met veel sterker geconcentreerde alcohol (96% of zo). Alcohol verdampt, is erg brandbaar, en zowel gemorste alcohol als de lichtblauwe vlammen zijn vaak moeilijk te zien.  (Bonustip: niet blussen met water en ook niet met een krachtige schuimblusser, want dan verspreid je het. Gebruik zand en/of een ABC of BC poederblusser.)

 

Als je keuken, of erger nog je huis, afbranden dan zal de particuliere woonverzekering mogelijk niet uitkeren, omdat er sprake is van bedrijfsmatige activiteiten. En dan heb ik het nog niet over het mogelijk ontbreken van deugdelijke signalerings- en blusapparatuur, en het mogelijk niet hebben van de juiste vergunningen.

Link to post
Share on other sites
  • 0
Quote

 

Limoncello is een likeur die in Italië door particulieren zelf wordt gemaakt. Voor het beste resultaat worden citroenen van Sorrento en (pure) alcohol van 96% gebruikt. De hoeveelheden variëren, maar over het algemeen wordt aan een halve liter pure alcohol de schil van vijf citroenen toegevoegd. Na drie weken (of iets langer) wachten wordt een siroop van 400 gram suiker en 500 ml water toegevoegd. Na circa 10 dagen wordt de drank na filtrering overgegoten in flessen en is de limoncello geschikt voor consumptie

Indien men niet de beschikking heeft over 96% alcohol kan men een andere alcoholbasis gebruiken, zoals grappa, wodka of jenever. Het verschil is het ontbreken van de gele kleur en het duidelijk zwakkere aroma, omdat de oliën uit de citroenschil niet optimaal opgelost worden.

 

 

22 uur geleden, Robert003 zei:

Ik koop een fles alcohol en doe hier citroen bij.

 

Het maakt dus uit welk percentage alcohol gebruikt.

 

Op 21-7-2020 om 15:25, Robert003 zei:

Nu loopt het best wel goed en krijgen we inmiddels ook aanvragen vanuit bedrijven (bijv. voor relatiegeschenken, cadeaus voor personeel), maar ook kroegen die ons product willen gaan verkopen.

 

zie je dit als bijverdienste of wil je er een volledig inkomen uit halen? lijkt me in een keuken thuis nauwelijks haalbaar.

 

 

Link to post
Share on other sites
  • 0
2 uur geleden, Ron van der Kolk zei:

Over de inkoopsprijs dan. Je moet ook btw en accijns over de verkoopprijs afdragen, en dat laatste kan (voor zover ik weet) niet zonder vergunning.

Interessant punt. Hoewel je de accijns op de alcohol al betaald hebt vervaardig je toch een nieuw product, in waarschijnlijk in een grotere hoeveelheid dan de hoeveelheid alcohol die je er in stopt. Aangezien bij dit soort producten de maatstaf van heffing het aantal liters is  kan dus een (extra) verschuldigdheid van accijns ontstaan.  Een beetje grijs gebied omdat je de alcohol veraccijnsd inkoopt maar het zou me niet verbazen dat de belastingdienst, in dit geval de douane aangezien die  toezicht  houdt op de accijnswetgeving, zich op het punt stelt dat je hiervoor AGP-productievergunning moet hebben.  Die je vervolgens niet gaat krijgen omdat er , onder andere eisen gesteld worden aan de productielocatie, waarbij op de website van de douane al te lezen is dat een woonhuis niet in aanmerking komt.


BvL Douane Advies - Advies & trainingen Import Export BTW Accijnzen

Link to post
Share on other sites
  • 0

 

Op 23-7-2020 om 16:38, Robert003 zei:

Dank voor het welkom! Ik heb géén ketel nodig, omdat ik kant en klare alcohol koop bij de groothandel of slijterij. Ik voeg enkel een aantal ingrediënten hieraan toe.

 

Wat je dus feitelijk doet is min of meer hetzelfde als een barman in in een cafe een cocktail maakt van pakweg vodka met citroensap, waarvan het eindresultaat meer dan 15% alcohol bevat. Je hebt alleen geen horeca functie, dus een licentie daarvoor gaat niet werken (horeca mag alleen alcohol verkopen voor consumptie ter plekke, en dat gaat nooit werken in een woonhuis). 

 

Wat de accijns op zich betreft denk ik dat het niet zo'n probleem is, gezien dat voor sterke drank gaat op hectoliters pure alcohol: Als je een hectoliter met 50% alcohol 'verdunt' tot 2 hectoliter met 25% is het totaalbedrag in euro's hetzelfde, ook al is het productvolume het dubbele. 

 

Ik vrees echter dat er voor kleine hoeveelheden helemaal geen wettelijke oplossing is: die accijns gaat al per hectoliter. Nu mag je wel fracties van een hectoliter declareren, maar dat het op die schaal bepaald is wil al wel een beetje zeggen waarop de regelgeving bedacht is. 

 

Misschien kun je het wel creatief aanpakken door een fles te verkopen waar de klant zelf vodka, citroenschil, suikerwater en evt wat kruiden bij kan gooien, als een soort leuk thuisproject om te doen, zonder dat je daarbij het accijsproduct hoeft aan te raken?

Link to post
Share on other sites
  • 0
9 uur geleden, Benm zei:

Misschien kun je het wel creatief aanpakken door een fles te verkopen waar de klant zelf vodka, citroenschil, suikerwater en evt wat kruiden bij kan gooien, als een soort leuk thuisproject om te doen,

 

Hoewel ik het zelf nog nooit gedronken heb (ben meer van het speciaalbier) blijkt dat zelf limoncello maken erg populair is. tot aan complete sets toe,


 

Quote

 

inhoud van het pakket:

500ml alcohol

5 biologische citroenen

4 lege flessen 350ml met houten kurk

weckpot 800ml

300 gram witte kandij

 

 

Geen idee hoe groot de markt hiervoor is maar wellicht leuk als cadeaupakket.  

 

Op 21-7-2020 om 15:25, Robert003 zei:

Nu loopt het best wel goed en krijgen we inmiddels ook aanvragen vanuit bedrijven (bijv. voor relatiegeschenken, cadeaus voor personeel), maar ook kroegen die ons product willen gaan verkopen. Vanzelfsprekend vragen zij om een factuur.

 

TS wil echter een zelf gemaakt product leveren en dan loop je direct tegen een hoop regels en eisen aan.

 

19 uur geleden, Bert. zei:

de douane aangezien die  toezicht  houdt op de accijnswetgeving, zich op het punt stelt dat je hiervoor AGP-productievergunning moet hebben.  Die je vervolgens niet gaat krijgen omdat er , onder andere eisen gesteld worden aan de productielocatie, waarbij op de website van de douane al te lezen is dat een woonhuis niet in aanmerking komt.

 

Of in de hobbysfeer houden of als TS groter wil worden een gedegen bedrijfsplan maken voor professionele productielocatie. Maar het idee kant en klare pakketten te leveren is een leuk alternatief. De markt voor thuis zelf drank brouwen en stoken is nog steeds groeiend.

 

@Benm, je brengt me op een idee. En voorlopig tijd genoeg om te onderzoeken met mijn been van teen tot lies in het gips.:face-with-tongue:

 

@Robert003, heb je plannen om te groeien of is het meer hobby/bijverdiensten?

 

 

Edited by henkh
aanpassing
Link to post
Share on other sites
  • 0
7 uur geleden, Benm zei:

Balen van je been zeg - ik hoop dat dat allemaal goed komt. 

 

Dank je wel, Orthopeed gaat uit van 100% met wat beperkingen voor sporten en fysieke arbeid en een pittige revalidatie.

 

7 uur geleden, Benm zei:

Hopelijk genoeg tijd om iets leuks te bedenken in de tussentijd!

 

De eerstkomende 8 weken zeker,

 

Bierbrouwen, drank stoken, limoncello maken en koken zijn al jaren booming. Zowel het leveren van materialen en ingrediënten als produceren.

Voldoende kansen dus ondanks dat velen hier al ingesprongen zijn.  Waarbij leveren dan weer iets minder aan regels gebonden is dan produceren.

 

Ik heb een bijna kant en klaar plan voor werk vanuit een bureaustoel met laptop op de plank liggen maar voor nu is onderzoeken en dagdromen een welkome afleiding.

Edited by henkh
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Bring your business plan to a higher level!

    All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

    • Ask your entrepreneur questions
    • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
    • > 65,000 registered members
    • > 100,000 visitors per month
    •  Available 24/7 / within <6 hours of response
    •  Always free

  • Who's Online

    Er zijn 7 leden online en 214 gasten

    (See full list)    
  • Also interesting:

  • Ondernemersplein



EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept