• 0

Dilemma voor IT starters

Hallo,

 

Ik zal even beginnen met een situatieschets:

 

Onze onderneming bestaat uit 3 personen, 1 afgestudeerd HBO-FM (mijzelf), 1 afgestudeer MBO-TI en 1 studerend MER. Wij zijn actief in de IT, in het noorden des lands. Onze onderneming is gestart op 1 april dit jaar, volledig opgezet met eigen geld, de gekozen rechtsvorm is v.o.f. We werken vanaf de 'zolderkamer'.

 

Op zich, mogen we voor een beginnende onderneming niet klagen. Onze inleg is sinds de start verdriedubbeld en we hebben inmiddels een aantal vaste klanten.

 

Alleen, nu doet zich het volgende voor:

 

Gezien de relatief lage marges in de IT, ga je zoeken naar extra mogelijkheden die je een hoger rendement bieden. Deze hebben wij gevonden in de refurbishment. (2ehands pc's e.d.) Op zichzelf een heel logische stap, wetende dat ons voedingsgebied de laagste inkomens van NL kent en we ons dichtbij een van de grootste studentensteden van NL bevinden (+/- 45000 studenten HBO + WO).

 

Op dit moment kopen we de refurb pc's in bij een daarin gespecialiseerd bedrijf. Echter, om de marge nog verder te verhogen, is het wenselijk dit rechtstreeks bij de ondernemingen te doen, die hun IT park vernieuwen. En, daar zit nu net het probleem:

 

Onze liquiditeit is niet van dien aard, dat wij een dergelijke partij rechtstreeks kunnen aankopen, deze partijen worden contant betaald, dus zul je met geld over de brug moeten komen.

 

Ons tweede probleem is, dat de werkverdeling onderling nogal scheef is. Dit komt, doordat 1 nog studeert (logisch) 1, om de huur te kunnen betalen 20-24 uur per week werkt bij een supermarkt als semi-bedrijfsleider (Heel verhaal op zich;D ) Ikzelf, steek gemiddeld 24-30 uur in de onderneming per week.

 

Willen we naar 2 volwaardige inkomens toe, (op minimumloon niveau), dan zullen we ook onze financien moeten uitbreiden.

 

Ons derde probleem is dat we, doordat we vanaf de zolder werken, mijn ouders soms behoorlijk tot last zijn (Ik woon nog thuis en de werkzaamheden gebeuren bij mij thuis.) Echter, er is ons al diverse keren bedrijfsruimte aangeboden tegen erg lage tarieven. (€ 28-30 per m2). Maar, jullie raden het al......juist, ook hier lopen we tegen een financieringsprobleem aan, mede doordat onze omzet op dit moment bijzonder grillig is. De ene maand, hebben we het relatief druk, de andere maand zitten we wat naar buiten te koekeloeren.

 

Nu zijn er in mijn ogen een aantal opties, om aan financiering te komen:

 

1. Een langlopende lening van x0.000 euro, om zowel een bedrijfsruimte te kunnen betrekken als om voorraad aan te trekken als om fulltime werken mogelijk te maken.

 

Echter, daar onze eigen inbreng zeer gering is (zit immers al in het bedrijf), onze leeftijd niet meewerkt en we niets als onderpand kunnen laten dienen, wordt het lastig een bank ervan te overtuigen ons geld te lenen. Helemaal gezien het feit, dat we in de IT opereren.

 

2. Een kleine financiering van minder dan 10.000 euro, waarmee we in ieder geval een deel van een voorraad kunnen aantrekken en wat groter kunnen adverteren, zodat we op die manier onze omzet stabiel kunnen krijgen. Maar, de moordende rente op dit soort kleine kredieten en wederom onze leeftijd speelt niet mee.

 

3. Een familielid bovenstaand bedrag laten lenen. Dit is op zich de beste optie, echter de familieleden die het kunnen lenen, nemen het liever mee naar het graf, dan dat ze het in een onderneming stoppen, die handel in technologie waar ze geen snars van begrijpen.(Even cru gezegd) De familieleden die het willen lenen, kunnen dit financieel niet opbrengen.

 

4. Ik zou een baan kunnen zoeken, voor bijvoorbeeld 3 dagen in de week, waarbij ik op die manier mijn eigen financien aanvul, die dan later weer in de onderneming gestopt kunnen worden. Probleem is echter, dat er in deze omgeving ontzettend weinig werk is (hoogste % werkloosheid van NL) en dat ik anderzijds niet echt zit te wachten op werk wat ik eigenlijk niet leuk vind, waarbij ik ook nog eens de voortgang van onze onderneming blokkeer / zakelijke klanten teleur moet stellen, omdat ik niet meer de korte actietijden kan bieden.

 

5. We gaan op de huidige manier verder. Vanaf de zolder, terend op onze nettowinst en eigen spaargeld.

 

Wie heeft een advies, dat ons dilemma kan doorbreken?

 

Bij voorbaat hartelijk dank!

 

John Tonnis

Onze website

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

19 antwoorden op deze vraag

  • 0

Beste John,

complimenten met je heldere beschrijving van jullie dilemma.

 

Wat je als eerste zou moeten doen is een beschrijving (=businessplan) maken van de situatie nadat je werkruimte en/of financiering hebt. Hoe ziet het bedrijf er na 1 jaar en na 3 jaar uit? Hoeveel omzet maken jullie dan? Hoeveel marge maak je dan? Hoeveel kosten per maand maak je dan? Zou je hier inderdaad met twee personen van kunnen leven?

 

Als deze vragen positief zijn beantwoord, ga je een echt businessplan maken. Lees de columns van Ties maar een. Op basis van dit businessplan komen de keuzen en de financieringsbehoefte vanzelf naar boven.

 

Wellicht kan je ook samenwerkingsverbanden aangaan met bijvoorbeeld bestaande computerwinkels.

 

Wellicht kunnen je ouders garant staan voor een lening bij de bank?

 

Als het plan goed in elkaar zit en voldoende rendement oplevert, moet er toch echt wel financiering te vinden zijn.

 

Succes én plezier!

Pitch Coach | Pitch Trainer | Public Speaker | Sparring Partner | Mentor | Pitcholoog (c)

"Your product, idea or business deserves a great pitch. I love to help you!"

Link naar reactie
  • 0

Hartelijk dank, voor de snelle reactie!

 

We zijn begonnen op basis van een businessplan, maar dat is op dit moment eigenlijk achterhaald. We zullen het eens gaan herschrijven.

 

Ergens in mijn achterhoofd speelt ook de angst mee, juist vanwege het feit, dat we hoofdelijk aansprakelijk zijn, het schip in te gaan voor duizenden euro's, waar ik dan de rest van mijn leven door achtervolgd wordt.

 

Het samenwerken met andere pc zaken gebeurt nu ook al, zij het op kleine schaal. Maar, de mentaliteit in dit gebied is dat men liever met man en muis ten onder gaat, dan dat men een andere onderneming, die het assortiment goed aanvult, de kruimels van de koek geeft.

 

Mijn ouders garant laten staan is op zich wel een optie, ware het niet, dat mijn moeder nog altijd van mening is dat ik mijn tijd aan het verdoen ben en beter een echte baan kan zoeken, mede omdat ik hier niet voor opgeleid ben. Ik ben namelijk HBO-facilitair geschoold en eigenlijk is IT altijd een hobby geweest.

 

John

Link naar reactie
  • 0

Wellicht is het een idee je bedrijfsactiviteiten uit te breiden met nog een aantal andere "poten" bijvoorbeeld IT-support, netwerkaanleg, etc.

Als je het bij dienstverlening houdt en zelf voldoende kennis op deze gebieden hebt, zijn de investeringen die je hiervoor moet doen ook te overzien (ik denk aan aanpassing algemene voorwaarden, wellicht wat gereedschap en software).

 

Voordeel is (bij succes): meer omzet en je bedrijf is minder afhankelijk van het welslagen van je refurbishment bedrijfstak.

Link naar reactie
  • 0

De diensten die je aankaart vallen nu ook al onder de diensten die wij leveren. Probleem daarbij is echter, dat hier de gevestigde bedrijven meer de overhand hebben. Maar, dat houdt ons natuurlijk niet tegen. We proberen ons op diverse manieren van deze gevestigde bedrijven te onderscheiden. Enerzijds door het bieden van kwalitatief hoogwaardige producten, bijvoorbeeld nette, goed afgewerkte pc cases ipv de standaard china rommel en anderzijds door een uitstekende - geen gezeur - service.

 

Gezien de lage marges proberen we ook een zo breed mogelijk dienstenaanbod te creeren. Min of meer een one-stop IT dienstverlener te zijn voor zakelijk en particulier, waarbij we alle productvragen die men op ons afvuurt kunnen vervullen.

 

Op onze website kun je ons compleet dienstenaanbod vinden.

 

Wat me nu te binnen schiet, misschien wil ik ook gewoon te snel rendement zien.

 

John

Link naar reactie
  • 0

Waar ik in dat geval ook even bij stil zou staan is dan of de naam wel zo gelukkig gekozen is, aangezien je niet alleen reparaties doet. Wellicht zet je met de naam ook de bank op het verkeerde been. Probeer eens na te gaan of je doelgroep wel weet wat je doet, of waar je vooral om bekend staat.

 

Ik zou overigens niet de samenwerking gaan zoeken bij concurrenten maar bij leveranciers van aanvullende diensten in jullie regio. Levert als het goed is win-win situaties op.

 

Als je geld wilt besparen: Wellicht wat minder tijd investeren in folders, en nog meer tijd in het in de watten leggen van je huidige klanten. Als mond tot mond reclame een keer goed loopt, hoef je er niets meer aan te doen behalve je kwaliteitsniveau constant te houden.

 

Link naar reactie
  • 0

Waar ik in dat geval ook even bij stil zou staan is dan of de naam wel zo gelukkig gekozen is, aangezien je niet alleen reparaties doet. Wellicht zet je met de naam ook de bank op het verkeerde been. Probeer eens na te gaan of je doelgroep wel weet wat je doet, of waar je vooral om bekend staat.

 

Daar raak je best wel een gevoelige snaar. Toen we begonnen, hebben we ons volledig toegelegd op de reparatiekant. Maar, al snel bleek dit niet het gewenste rendement te bieden. Maar, om nu de naam te veranderen en de kans te lopen, de naamsbekendheid die we hebben opgebouwd te verliezen, extra kosten moeten maken voor alle zaken die met een naamswijziging gepaard gaan.

 

We hebben eigenlijk ook juist voor deze naam gekozen, omdat hij kort is, goed in het gehoor ligt en niet zo lijkt op de namen van alle andere IT boeren. (yada yada systems, bla bla computers etc.)

 

We zijn ons er natuurlijk wel van bewust, dat we goed duidelijk moeten maken, wat we allemaal doen, mede daarom folderen we.

 

Ik zou overigens niet de samenwerking gaan zoeken bij concurrenten maar bij leveranciers van aanvullende diensten in jullie regio. Levert als het goed is win-win situaties op.

 

Hier wordt aan gewerkt, er lopen een aantal belovende initiatieven.

 

Als je geld wilt besparen: Wellicht wat minder tijd investeren in folders, en nog meer tijd in het in de watten leggen van je huidige klanten. Als mond tot mond reclame een keer goed loopt, hoef je er niets meer aan te doen behalve je kwaliteitsniveau constant te houden.

 

Naar mijn idee, zitten we nu een beetje op een punt waarbij we de mond tot mond reclame moeten helpen middels de folders, die we overigens zelf rondbrengen, dus echt duur is het niet. Ik denk trouwens ook niet, dat je na knap 5 maanden al kunt spreken van een self-supporting mond tot mond reclamesysteem.

 

Ik waardeer het bijzonder, dat er zo goed meegedacht wordt!

 

John

Link naar reactie
  • 0

 

Mijn ouders garant laten staan is op zich wel een optie, ware het niet, dat mijn moeder nog altijd van mening is dat ik mijn tijd aan het verdoen ben en beter een echte baan kan zoeken, mede omdat ik hier niet voor opgeleid ben. Ik ben namelijk HBO-facilitair geschoold en eigenlijk is IT altijd een hobby geweest.

 

 

Maar van je hobby je werk maken is toch heet mooiste wat er is? Liever een onderneming met passie waarbij je soms ff krap zit, dan een goedbetaalde baan zonder plezier!

Link naar reactie
  • 0

 

Mijn ouders garant laten staan is op zich wel een optie, ware het niet, dat mijn moeder nog altijd van mening is dat ik mijn tijd aan het verdoen ben en beter een echte baan kan zoeken, mede omdat ik hier niet voor opgeleid ben. Ik ben namelijk HBO-facilitair geschoold en eigenlijk is IT altijd een hobby geweest.

 

 

Maar van je hobby je werk maken is toch heet mooiste wat er is? Liever een onderneming met passie waarbij je soms ff krap zit, dan een goedbetaalde baan zonder plezier!

 

Het heeft vaak ook te maken met onbegrip, en dit vaak niet expres maar men kan het simpelweg niet snappen dat je geld kunt verdienen met bepaalde IT zaken. Ik ben hier zelf ook tegen aan gelopen met mijn diensten webhosting en domeinregistratie, die men zo mogelijk nog minder snapt. Ik weet zeker dat meerderen hier dat zullen herkennen.

 

Ik ben zelf voor mijn bedrijf gestopt met studeren, als je dan nogal wat mensen om je heen hebt die roepen dat je een papiertje nodig hebt om iets te worden, wordt je daar niet bepaald blij van. En zeker niet als het zoals bij jullie nu, even niet zo gaat als je wilt. Het belangrijkste om door te zetten is dat je zelf gelooft in je eigen product.

 

Link naar reactie
  • 0

Maar van je hobby je werk maken is toch heet mooiste wat er is? Liever een onderneming met passie waarbij je soms ff krap zit, dan een goedbetaalde baan zonder plezier!

 

Maar, wat wel lastig is:

 

Veel mensen beginnen vanuit een betaalde baan voor zichzelf en hebben daardoor al een 'eigen vermogen' opgebouwd, terwijl wij eigenlijk direct vanuit het BO beginnen, met als gevolg dat het allemaal wat langer duurt en ons vermogen nihil is. (Ik hoop nog altijd mijn vermogen van een kraslootje te halen ;) )

 

Daar staat natuurlijk wel tegenover, dat onze financiele verplichtingen een stuk lager zijn en de druk een stuk lager, waardoor we de beslissingen die we nemen wat beter overwogen nemen.

 

Het ontbreken van deze druk zorgt er denk ik ook wel voor, dat we het 'ondernemer zijn' zonder al te grote stress onder de knie kunnen krijgen, zonder dat we ongelofelijk op onze smoel gaan.

 

Nog iets bedacht: Als een van jullie nog studeert kan die wellicht de maximale lening nemen bij de IB-groep, de rente is daar absurd laag heb ik begrepen.

 

Dat klopt, ware het niet, dat we te maken hebben met 3 paar ouders, met 3 verschillende zienswijzen, waarvan er een aantal overeenkomen met de zienswijze van mijn moeder.

 

John

Link naar reactie
  • 0

 

Dat klopt, ware het niet, dat we te maken hebben met 3 paar ouders, met 3 verschillende zienswijzen, waarvan er een aantal overeenkomen met de zienswijze van mijn moeder.

 

John

 

Hoe oud ben je dan als ik vragen mag? Je hebt dacht ik toch geen toestemming nodig van je ouders om te kunnen lenen van de IB-groep?

Link naar reactie
  • 0

Ik ben precies een week van 22 en vorig jaar afgestudeerd, dus ik heb geen recht meer op een IB lening. 1 van ons is 2e jaars MER student.

 

Het gaat ook niet om de legale goedkeuring, maar ook meer om de morele goedkeuring. Ik denk niet, dat veel mensen kunnen waarderen dat hun kroost zich in de schulden steekt, voor iets waar ze zelf nog niet van inzien dat het een kans van slagen heeft.

 

Byh, mag ik vragen hoe jij het aanvangskapitaal van jouw onderneming vergaard hebt, terwijl je eigenlijk in de zelfde positie zat als wij?

 

John

Link naar reactie
  • 0

Ik heb zelf eerst HEAO gestudeerd, gestopt omdat het niet naar mn zin was.

Gewerkt, gespaard en gestart.

Daarna WO gestudeerd en gestopt wegens tijdsgebrek.

 

Ik denk dat je als ouders ook zo reëel moet zijn dat als je iets niet kunt begrijpen, je daarover wel een mening mag hebben, maar geen sluitend oordeel kunt en mag geven. Dat ze daar dan wel hun zorgen over hebben is logisch, maar op een gegeven moment moet je je kind ook die vrijheid en verantwoordelijkheid gunnen vind ik. In die zin is het een pré als je zelf ondernemende innovatieve ouders hebt die niet bang zijn om van de gebaande wegen af te wijken.

 

Je moet zoiets ook niet op de spits drijven natuurlijk, de relatie met je ouders is waardevol. Maar dat betekent niet dat je ze niet kan proberen te overtuigen van dat je op een gegeven moment volwassen wordt en eigen keuzes kan maken / meent te kunnen maken. Maar zoals ik al zei, ik zou zeker niet de relatie met de ouders van een van jullie hiervoor op het spel zetten.

 

Ik zou zelf in dit geval als ik er helemaal achter stonfd, die lening gewoon regelen en eventueel mijn ouders meedelen dat het zo was. En die zouden misschien wel verrast zijn maar niet boos ofzo. Maar daar moet de relatie naar zijn. Ik denk dat dat in "jullie cultuur" :) iets anders gaat.

 

Als ik het goed begrijp staan ze er dus sowieso niet achter dat je hiervoor geld zou gaan lenen. Dus dan blijven sowieso alleen optie 4 en 5 over. En als je dan toch wil lenen, doe dat dan bij de IB-groep. Zo zou ik het aanpakken denk ik (mits de lening van de IB-groep voldoende is).

Link naar reactie
  • 0

Ik denk dat dat in "jullie cultuur" :) iets anders gaat.

 

Ja, als het om geld gaat, komt de echte Groninger mentaliteit bovendrijven.....

 

Ik denk, dat het handig is, als we alles nog eens goed op een rijtje zetten in een aangepaste versie van ons businessplan en ons tegelijkertijd eens goed laten voorlichten.

 

John

Link naar reactie
  • 0

Hoi John,

 

Mijn 3 centen:

 

Die naam daar moet je echt wat aan doen.

 

Verder: ik ben vanuit geen rooie rotcent en eigenlijk nog veel minder mijn bedrijf begonnen, had al een jaar geen inkomen en geen reserves, wel veel vaste lasten. Toen ging mijn computer ook nog kapot dus het moment brak aan dat ik toch maar naar de bank ging. Op dat moment heb ik snel even een cd-tje gehaald bij de KvK zodat ik wist wat er in een ondernemersplan (door sommige ook wel businessplan genoemd ;)) moest staan, want ik wist dat alleen mijn enthousiasme de bank niet zou overtuigen. Ook ik werkte op dat moment vanuit een slaapkamertje. Toch kreeg ik een behoorlijk krediet waardoor ik in ieder geval een splinternieuwe laptop kon kopen. En dat ondernemersplan stelt echt niet zo veel voor hoor: ik heb er nog geen uur over gedaan, gewoon een beetje typen wat ik dacht en vond en het was akkoord. Sterker nog: ik kon veel meer krijgen dan dat ik nodig dacht te hebben.

 

Je zegt dat je al een ondernemingsplan hebt. Je zegt dat je denkt dat de bank je al ziet aankomen. Waarom niet gewoon proberen? Nee heb je ja kun je krijgen. Bovendien zijn er nog meer banken dus als je aanvraag afgewezen wordt blijf dan net zo lang zitten totdat je weet wat je bij de volgende bank anders moet doen.

 

Ik ben inmiddels een kleine twee jaar verder en er zit een behoorlijke groei in. Op dit moment leven er 5 mensen van de omzet van het bedrijf en dan bouwen we nog reserves op ook.

Link naar reactie
  • 0

Toch zit er bij mij ook nog wel een behoorlijke angst voor wat betreft het nemen van een lening. De angst heeft dan met name betrekking op het niet terug kunnen betalen van het geleende bedrag.

 

Maar, aan de andere kant, als je geen risico's neemt, kom je ook nooit ergens. Het is misschien ook wel, en dat klinkt misschien gek, schaamte om bij de bank aan te moeten kloppen voor geld.

 

De naam zullen we nog eens goed tegen de lamp houden. Ik heb nog wel een domeinnaam achter de hand, namelijk ideedeluxe.nl, die we in eerste instantie wilden gebruiken om onze refurb producten te vermarkten met de slogan: computers voor de smalle beurs / tweedehands is zo gek nog niet!

 

John

Link naar reactie
  • 0

Toch zit er bij mij ook nog wel een behoorlijke angst voor wat betreft het nemen van een lening. De angst heeft dan met name betrekking op het niet terug kunnen betalen van het geleende bedrag.

 

Maar, aan de andere kant, als je geen risico's neemt, kom je ook nooit ergens. Het is misschien ook wel, en dat klinkt misschien gek, schaamte om bij de bank aan te moeten kloppen voor geld.

 

John

 

 

Beste John,

 

Ik begrijp wat je bedoeld, ik kom zelf ook uit een regio waar een lening een doodzonde is, al begint die houding wel te veranderen.

 

Verder moet je het denk ik een beetje relativeren, jullie zijn met zijn drieen en hebben alle drie een goede opleiding.

Leen je nu 10.000 euro en het gaat uireindlijk toch niet goed, dan ben je hooguit die 10.000 euro kwijt, wel goed op de belastingdienst letten.

En wat is nu 3300 euro de man ?

 

JE staat aan het begin van je loopbaan, er zijn genoeg mensen met minder goede vooruitzichten, die meer geld lenen voor een auto.

Dat geld kun je als je een baan zou zoeken, en even doorbijt, met een half jaar bij elkaar hebben.

Ik denk zelf dat je er overheen moet stappen en die gok moet wagen.

 

Wel zet ik vraagtekens bij jullie doelgroep. Het is nou niet een doelgroep die kapitaalkrachtig is, en dus niet later voor een betere omzet gaat zorgen die meer winst oplevert. Je zou je werk eigenlijk moeten beperken tot dozen schuiven.

 

Ik denk dat jullie een nieuw ondernemingsplan moeten maken waar de huur van een kleine bedrijfsruimte met bijbehorende kosten in zit. Schat de bedragen zo reeel mogelijk in, je moet het plan schrijven zodanig dat jullie er ook een fatsoenlijk inkomen uithalen.

Ik denk dat jullie dan tot de conclusie komen dat het een goed betaalde hobby is, niet erg als het tot doel heeft ervaring op te doen, die op de iets langere termijn een levensvatbaar bedrijf oplevert.

 

Succes

Link naar reactie
  • 0

Al die studenten zijn natuurlijk wel de beter betaalde mensen van de toekomst, dus klantenbinding zou ik des te meer aandacht aan besteden. Hier komt natuurlijk wel een flinke dosis geduld bij kijken.

 

En ik blijf erbij dat als je toch gaat lenen, je dat het beste bij de IB-groep zou doen nu je daar de mogelijkheid toe hebt. Nogmaals mits dat voldoende is.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    1 lid, 127 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.