Jump to content
VanSchaijk
Verberg

Tweede btw-nummer voor nieuwe activiteit

Ik heb een vraag over het aftrekken van btw als voorbelasting. Ik heb de Belastingtelefoon gebeld, maar daar kunnen ze me helaas niet verder helpen.

 

Ik heb een eenmanszaak en ik ga binnenkort een tweede activiteit uitvoeren, bovenop de huidige activiteit. Ik heb daarvoor een activiteit toegevoegd aan mijn inschrijving bij de Kvk, maar ik vraag me af hoe dit administratief in z’n werking gaat. Volgens de Belastingdienst heb ik dan de keuze om een sub BTW-nummer aan te vragen, dus kennelijk geen verplichting. Ik vraag me af waarom ik voor het een of ander zou kiezen. Als ik er voor kies om geen sub BTW-nummer aan te vragen, kan ik de boekhouding (en de aangifte omzetbelasting) dan 'op één hoop gooien'? En moet ik omgekeerd twee gescheiden administraties aanhouden als ik wel een sub BTW-nummer aanvraag? En wat zijn de voor- en nadelen van beide?

 

En mag ik de btw op aankopen die ik doe voor activiteit B verrekenen/aftrekken met btw die ik "in" met activiteit A? En mag dat met terugwerkende kracht, dus met btw die ik in de eerste twee kwartalen van dit jaar heb afgedragen? Ook als ik nog geen enkele opdracht  – en dus geen btw – heb verricht voor activiteit B?

 

 

Link to post
Share on other sites

2 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
20 minuten geleden, VanSchaijk zei:

Volgens de Belastingdienst heb ik dan de keuze om een sub BTW-nummer aan te vragen, dus kennelijk geen verplichting. Ik vraag me af waarom ik voor het een of ander zou kiezen. Als ik er voor kies om geen sub BTW-nummer aan te vragen, kan ik de boekhouding (en de aangifte omzetbelasting) dan 'op één hoop gooien'? En moet ik omgekeerd twee gescheiden administraties aanhouden als ik wel een sub BTW-nummer aanvraag? En wat zijn de voor- en nadelen van beide?

Geenzins een verplichting ... eigenlijk hebben ze (de belastingdienst) het liever niet.

Twee btw-nummers betekend twee gescheiden administraties en twee gescheiden btw-aangiften.

 

Twee activiteiten binnen één adminstratie en daarmee ook één btw-aangifte gaat prima met de toewijzing van kostenplaatsen binnen de administratie. Daarmee scheidt je de inkomsten/uitgaven per activiteit. Fiscaal maakt het helemaal niets uit, maar voor jezelf zie je welke activiteit een beter of slechter rendement oplevert.

 

Je mag ook helemaal niets scheiden en alle activiteiten op de spreekwoordelijke grote hoop gooien. Makkelijker kan het niet.


Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link to post
Share on other sites
 • 0

2 btw subnummers is vooral handig als je ene activiteit onder de "normale" of hoofdregels van BTW heffing vallen (dus 21 of 9% rekenen over producten of diensten)

en je tweede activiteit onder een speciale regeling als bijv de margeregeling valt of als die activiteiten (deels) vrijgesteld zijn van BTW.

Dan is het vaak prettiger om met twee subnummers te werken omdat je dan andere eisen aan de administratie voor toepassing van die regeling.

 

Maar het blijft bij eenmanszaak altijd een eigen keuze wat je doet.. als je de aangiftes maar kan onderbouwen en uitleggen is het goed genoeg.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 8 leden online en 277 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept