Jump to content
amDEwolff
Verberg

deelneming benoemen in vpb-aangifte 2018

Hallo,

 

Ik ben DGA en enige personeelslid in een BV. Betreffende de BV is geen sprake van een holdingstructuur. Voorgaande aangiften voor de BV zijn gedaan door een boekhoudkantoor; de aangifte voor 2018 doe ik zelf en voor de eerste maal. Helaas heeft de BV nooit echt goed kunnen functioneren in het gebied waarvoor zij was opgericht eind 2009 (culturele muzikale evenementen). Plus dat de BV leeg is sinds 2012 en wel mag worden opgeheven. Het enige dat resteert is de fiscale schuld van 18K van de BV aan mij.

 

Mijn probleem met de gestartte vpb-aangifte is dat ik de deelnemingen in de BV moet benoemen. Wat ik erover lees is dat dit een extern rechtspersoon is die deelneemt in een andere rechtspersoon. Maar in de BV is buiten mijn natuurlijke persoon geen rechtspersoonlijke deelneming. Toch eist het aangifteprogramma benoeming van tenminste één deelneming. En er is geen mogelijkheid om verder te gaan met de aangifte zonder deze vraag te beantwoorden. Omdat ik niks anders kan verzinnen dan mijn eigen inlegkapitaal probeer ik mijzelf in te vullen als deelneming. Maar het programma accepteert mijn fiscale nummer niet: "U hebt een ongeldig RSIN/fiscaal nummer ingevuld". Het nummer klopt echter met mijn persoon. Dus verwacht de Belastingdienst toch wel een rechtspersoon hier blijkbaar.

 

Mijn kennis omtrent vpb is buitengewoon beperkt, maar ik hoop de laatste stappen naar opheffing zelf te kunnen volbrengen. Hoe moet ik in dit geval de vraag over deelneming zien?

 

deelneming.jpg

Link to post
Share on other sites

3 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Misschien dat het wat helderder is als ik zeg dat het gewoon wat verwarrend kan overkomen als je begint. De fiscus spreekt hier over "uw deelnemingen", maar het is daarbij van belang om te begrijpen vanuit welk perspectief je moet antwoorden. Als de fiscus aan jou persoonlijk vraagt wat "uw deelnemingen" zijn (bijvoorbeeld in je aangifte inkomstenbelasting), dan is dat in je BV. Maar als de fiscus vraagt wat "uw deelnemingen" in de aangifte vennootschapsbelasting, dan moet je je antwoorden dus geven vanuit de BV. Op basis van wat je schreef lijkt het erop dat je BV geen deelnemingen heeft, dus zou je hier niets in moeten vullen (wellicht ergens anders simpelweg aangeven dat er geen deelnemingen zijn). 


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link to post
Share on other sites
 • 0

Ik heb niet zelden moeite met juist interpreteren van informatie. Soms komt dat door niet eenduidig taalgebruik van de andere zijde, soms zit er een synaps scheef in mijn hoofd.

 

Op een voorgaande pagina werd ook al iets gevraagd over deelnemingen bemerk ik nu. Daar heb ik ingevuld 0. Toen ik dat veldje leeghaalde kon ik de aanvraag helemaal afmaken. Ik heb in alle velden trouwens 0 ingevuld, omdat er van de BV alleen nog een KvK-nummer bestaat.

Bedankt voor de reactie.

Link to post
Share on other sites
 • 0

Rechts boven het invulveld voor de naam vd deelneming staat een prullenbak met daarbij verwijderen. Klik daarop en alle vraagtekens verdwijnen als sneeuw voor de zon


JoostRietveld.nl : Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er is 1 lid online en 107 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept