Jump to content
Differenc
Verberg

Wat doet het UWV met de lockdown in de berekening vrijgestelde uren?

vraag

Hopelijk kan UWV webcare onderstaande vraag beantwoorden.

Het is zoals zoveel issues tegenwoordig niet voor mogelijk gehouden dat het een issue ging worden, maar door Corona is alles anders geworden.
Er is daarom ook niets over te vinden op het internet. Mijn inleiding is lang, maar dat maakt de vraag ook duidelijk voor personen die minder in dit onderwerp thuis zijn.

 

Indien je in loondienst werkt en als zelfstandige (ZZPer)  en je komt in de WW, dan houdt het UWV rekening met het gemiddelde aantal uren dat je per week werkte als zelfstandige. Zij kijken daarvoor naar de 26 weken voordat je stopte met het werk bij je werkgever. Het UWV noemt dit vrijgestelde uren. Deze uren trekken zij niet van de WW-uitkering af.

 

Het kan echter zijn dat dat die 26 weken voorafgaand aan het ontslag geen goed beeld geven van de gemiddelde uren die je normaal werkt als zelfstandige, vanwege  bijvoorbeeld ziekte, zwangerschaps- en bevallingsverlof of het CORONA-virus en als gevolg daarvan een lockdown.

In bijvoorbeeld de sportscholen branche was de lockdown maar liefst ruim 15 weken! (16 maart tot 01 juli 2020)

 

Het is in dat geval complete waanzin om die lockdown periode mee te nemen in de 26 weken berekening om het normale aantal uren te bepalen dat je als ZZPer actief bent.

Voor een ZZPer werkzaam in de sportscholen branche houdt dat namelijk sowieso in dat meer dan de helft van de 26 weken periode (15 van 26 is bijna 60%) er 0 (nul) uur per week is gemaakt.

Die 26 weken inclusief lockdown periode toch gebruiken om de gemiddelde uren die je normaal als ZZPer  werkt te berekenen is voor een ZZPer werkzaam in de sportscholen branche onjuist, vreemd en oneerlijk.

Als er toch genoeg werkverleden als ZZPer is, is het beter, juister, eerlijker om de 26 weken voor de lockdown te bekijken of de lockdown ertussenuit te halen en 2 perioden te bekijken. (Bijvoorbeeld 10 weken  na de lockdown en 16 weken voor de lockdown).

 

Niemand had een lockdown van 15 weken kunnen voorspellen, dus zijn er ongetwijfeld geen regels die voorschrijven dat je zo’n lockdown periode moet meenemen in de het gemiddelde van 26 weken. Er is dus niets dat het UWV ervan weerhoudt om een correcte en eerlijke manier de vrijgestelde uren te berekenen.

 

Praktijkvoorbeeld:

 

Een persoon parttime in loondienst (32 uur per week) die tevens als ZZPer groepslessen geeft op sportscholen wordt per 01 september 2020 ontslagen.

 

Als je simpelweg de 26 weken voor 01 september 2020 neemt om de vrijgestelde uren te berekenen zit de volledige lockdown periode van 15 weken erin, dus sowieso meer de helft van de periode geen uren. Dit levert een gemiddelde de op van 2,5 uur uren per week, wat overeenkomt met 10,7 uur per maand.

 

De 26 weken voor de lockdown leveren een gemiddelde op van 7,2 uur uren per week, wat overeenkomt met 31,3 uur per maand.

De 17 weken voor de lockdown gecombineerd met 9 weken na de lockdown leveren een gemiddelde op van 6,9 uur uren per week, wat overeenkomt met 29,9 uur per maand.

 

 

Optie      Periode voor berekening vrijgestelde uren             Vrijgestelde uren per week             Vrijgestelde uren per maand

  1             26 weken inclusief lockdown                                                                     2,5                                                              10,7

 

  2             26 weken vóór lockdown                                                                            7,2                                                               31,3

 

  3            17 weken voor lockdown en 9 weken na lockdown                            6,9                                                                29,9

 

 

De lockdown waarin er geen uren gemaakt konden worden zorgt derhalve voor een groot (financieel) verschil.

Optie 2 of 3 is een betere weergave van het gebruikelijke aantal uren als ZZPer.

 

Concreet is mijn vraag aan UWV webcare:

Is er bij het UWV gesproken over hoe om te gaan met de lockdown in de berekening van de vrijgestelde uren die niet van de WW-uitkering worden afgetrokken en zo ja is dan voor optie 2 of 3 gekozen?

Edited by Differenc
tikfout
Link to post
Share on other sites

2 answers to this question

Recommended Posts

 • 2
 • Rate this answer
55 minuten geleden, Ondernemeneer zei:

Heb je deze vraag toevallig al neergelegd bij UWV webcare?

 

Heb je over de eerste zin van de vraag heengelezen?:winking-face-with-tongue:

 

Dit IS "neerleggen bij UWV Webcare" , die ook actief is op HL (en voor de zekerheid door mij ook via Twitter op deze vraag is geattendeerd)

 

Bijkomend voordeel van deze manier van contact opnemen is dat andere ondernemers met dezelfde vraag er ook iets aan hebben (en dat ontlast UWV Webcare weer) 


Waarmee kan ik je helpen?

Ik help  ondernemers met financieel inzicht en advies over betaalbare én betrouwbare verzekeringen en voorzieningen voor arbeidsongeschiktheid,  aansprakelijkheid en pensioen onder het motto "geld voor nu én geld  voor later".   Meer weten?  Contact

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 13 leden online en 500 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept