loading
Ga naar inhoud
Dream on
Verberg

Tips boekhouder / accountant voor grensarbeider Nederland - Duitsland?

vraag

Sinds kort bewonen wij een koopwoning net over de grens in Duitsland. Tot dan toe hebben wij altijd in NL gewoond. Mijn partner heeft een eenmanszaak (ZZP-er in de bouw) en blijft in Nederland werkzaam. Voor de zekerheid (de meningen over de noodzaak hiervan verschillen namelijk nogal) houdt mijn partner een vaste inrichting in NL aan.   Hij en ik  zijn (inmiddels) elkaars fiscale partners. 

Onze voormalige boekhouder in NL liet weten mijn partners administratie niet meer te kunnen doen ivm onze verhuizing naar Duitsland.

Inmiddels hebben we een aantal accountantskantoren in de grensstreek NL-DE benaderd, maar om verschillende redenen lijken die er vooralsnog niet happig op om onze nieuwe boekhouder te worden. Een aantal meent geografisch gezien te ver weg van ons te zitten (terwijl tegenwoordig nagenoeg alles online overlegd kan worden), de ander vreest uit zichzelf al "te duur" te worden voor ons en uit dat direct na zuchtend en steunend verklaard te hebben dat dit wel een  héél bijzondere, niet vaak voorkomende, situatie is.  
Dit terwijl we uiteraard juist belastingadviseurs  benaderen die op hun website aangeven gespecialiseerd te zijn op NL-DE belastinggebied. 

 

Natuurlijk blijven we zelf ook verder zoeken, maar als er nog tips zijn voor een goede boekhouder in onze situatie dan houden we ons graag aanbevolen. Mocht het van belang zijn: wij wonen in  de grensstreek in Duitsland thv Bad Nieuweschans. 

Link naar bericht
Delen op andere sites

7 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Vreemde situatie, dan doel ik op de reactie van de boekhouders en niet het feit dat je in Duitsland woont en in Nederland een onderneming hebt. 

Er verandert niet veel voor de ib als je enkel belastingplichtig in Nederland bent en enkel inkomen uit Nederland hebt.

 

Denkt de boekhouder soms  dat de aangifte voor de Finanzamt gedaan moet worden?


IJstraktatie, het lekkerste ijs op locatie!   https://www.ijstraktatie.nl/

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

 

 

Branko Collin Bedankt voor de reactie. We doen de boekhouding deels reeds zelf. Dwz dat we zelf ieder kwartaal in NL de aangifte omzetbelasting doen vwb de in Nederland betaalde btw en de omzet.
Ik begrijp dat je eens per jaar de Mwst goed onderbouwd bij de Duitse belastingdienst kunt terugvragen, mits dit in totaal boven een bepaald bedrag komt. 

 

Maar er zijn meerdere onderwerpen waarover we vragen hebben. Neem bijv. onze bedrijfsauto, eerder in NL op naam van de zaak en aldus op grijs kenteken, heeft inmiddels een Duits kenteken gekregen maar werd als "Kastenwagen"in Duitsland op de particuliere naam van mijn partner gezet. Immers: hij heeft in Duitsland geen bedrijf. De wagen is nog steeds een bestelauto en de functie als zakelijke auto is onveranderd gebleven. We vragen ons af of we nog steeds de BTW op de brandstofkosten en onderhoud kunnen terugvragen afhankelijk van de locatie waar je getankt hebt of het onderhoud hebt laten uitvoeren in NL, danwel DE.

 

Zo zitten we met meer vragen, waarbij het wellicht toch wel fijn zou zijn als je een boekhouder hebt die helemaal op de hoogte is van je situatie. Laat staan dat het belangrijk is dat we begin volgend jaar correct de aangifte over 2020 laten verrichten.  Het hebben van een boekhouder blijft in deze zeer gewenst. Het gaat ons in ieder geval boven de pet op sommige gebieden.

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Joost Rietveld:  Nedtax heb ik inmiddels ook benaderd. Strick nog niet. 

Het telefoongesprek met Nedtax verliep eveneens anders dan ik verwachtte, maar dan weer op een geheel andere manier. Ik dacht simpel even te bellen met de vraag: "Willen jullie onze boekhouder worden?", maar toen ik uitlegde hoe de feitelijke situatie is, kreeg ik een advies dat ik totaal niet verwachtte. Ook heeft het ons nu aardig in verwarring gebracht. 

De meneer van Nedtax stelde dat deze situatie (Nederlandse eenmanszaak-houder in de bouw wonend in Duitsland, slechts werkzaamheden uitvoerend in Nederland met een vaste inrichting in Nederland) wellicht maar voor een aantal jaren goed kan gaan. De Duitse fiscus zou het ongeloofwaardig kunnen gaan vinden. Het advies was dat we beter een vennootschap in NL konden opzetten, danwel een eenmanszaak in Duitsland.

 

Toevallig had ik juist daarvóór Team GWO vd BD aan de lijn gehad, waarin (onder andere) onze situatie ook ter sprake was gekomen. Daar werd niet vreemd over de situatie gedaan. Om ons (lees: mijn levenspartner) "extra te beschermen tegen de Duitse fiscus" kregen we nog de tip om eventueel een vooroverleg of ruling te doen met de NL BD. Toen ik dit aan de persoon bij Nedtax vertelde, antwoordde hij daarop dat je kunt "rulen" wat je wilt met de NL BD, maar dat de Duitse fiscus het allemaal toch héél anders kan zien. Voor meer informatie konden we  het beste even op afspraak bij Nedtax langskomen. Dat zijn we inderdaad aan het overwegen.

Maar, we weten het nu allemaal even niet meer. Mijn partner is bijna 63 jaar. Hoe moet je in NL een vennootschap opzetten? Moet dat (nog)? Dezelfde vragen gelden eigenlijk voor het omzetten naar een Duitse eenmanszaak. En hoe zit het met het hebben van een Duitse eenmanszaak die alleen maar in Nederland opdrachten uitvoert voor Nederlandse opdrachtgevers? Het zijn niet per sé vragen waarop we een antwoord verwachten, maar ze staan hier meer om onze totale verwarring te duiden.

We hebben Nedtax hoog zitten, we zien het zeker wel als een autoriteit op dit gebied. Maar toch... We denken zeker te weten dat er méér eenmanszaken / ZZP-ers in het grensgebied van Duitsland zouden wonen, die hun eenmanszaak Nederlands hebben gehouden en in combinatie met een v.i. in Nederland. 
Die hebben, neem ik aan, toch ook een boekhouder? (Welke???)

Strick ook maar eens bellen, bedankt voor de tip.

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

ijscoman Het doet ons deugd te lezen dat er toch nog personen / bedrijven zijn die onze situatie niet zo vreemd vinden ;-)

Met onze uitschrijving als inwoners van Nederland en onze inschrijving als inwoners -met de Nederlandse nationaliteit- van Duitsland, heb ik van Team GWO van de Nederlandse Belastingdienst begrepen dat mijn partner en ik fiscale inwoners van Duitsland zijn geworden. Echter Nederlands belastingplichtig. 
Het zou me persoonlijk alleen niet verbazen als Duitse fiscus ook wenst dat we in Duitsland een aangifte doen.
Hierbij dient dan voorkomen te worden dat er dubbel belast wordt en komt het verdrag hieromtrent tussen NL-DE om de hoek kijken.

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 1
 • Waardeer dit antwoord

Ik woon zelf ook nu 10 jaar in Duitsland, begonnen in loondienst maar heb sinds enkele jaren een VOF in Nederland en voorheen ook nog een eenmanszaak erbij gehad. Nooit ergens problemen mee gehad, enkel jaarlijks een formulier naar de Finanzamt met de verklaring dat ik 0 inkomsten in Duitsland verdien. Ook nooit vragen van de Duitse fiscus gehad.

 

Eigenlijk zou het voor de boekhouder ook niet uit moeten maken of je werknemer of zelfstandige bent, je bent en blijft grensarbeider met inkomsten uit Nederland.

In mijn omgeving (Kleve) zijn er duizenden Nederlanders die bijna allemaal in Nederland werken, waaronder zelfstandigen. 

 

Ik zou gewoon wat blijven rondbellen of eventueel zelf de aangifte doen.

Wat kan er mis gaan als je niks te verbergen hebt?  Wat moet er "ongeloofwaardig" gevonden worden als je duidelijk je omzet kan aantonen? 


IJstraktatie, het lekkerste ijs op locatie!   https://www.ijstraktatie.nl/

Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Wie is er online?

  Er zijn 0 leden online en 34 gasten

  Er zijn momenteel geen geregistreerde gebruikers online

  Bekijk volledige lijst    
 • Ook interessant:

 • OndernemerspleinNL

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké