• 0

huurcontract en meer [franchise contract]

(aangepast)

Ik zal eerst kort e.e.a. uit een zetten:

 

Ik heb een winkel overgenomen eind 2019 van een organisatie die zelf winkels heeft maar ook eigenaar is van een aantal franchise formules.

Overname winkel was van de organisatie zelf en ik heb een franchise contract getekend zodat de winkel omgebouwd kon worden naar een franchise concept.

In het koopcontract staat dat het huurcontract op 1 januari 2020 op naam moet komen te staan v.d. koper (ik dus).

 

In maart 2020 verneem ik via de organisatie dat de verhuurder andere plannen heeft met mijn huidige locatie en we moeten verhuizen naar een ander pand c.q. of eventueel worden uitgekocht.

(huurcontract - in dienst plaats stelling is nog niet geregeld - staat nog niet op mijn naam )

Organisatie gaat gesprekken aan en tot op heden is er geen concreet plan, er zijn andere locaties aangeboden maar die hebben een huurprijs die 40 tot 70 % hoger zijn, en dit is financieel niet haalbaar. Organisatie deelt geen stukken, mails etc, dus ik  wacht iedere keer op antwoorden en ontwikkelingen, ze zijn hier niet transparant in c.q. word er wel goed onderhandeld.

Nu 6 bijna 7 maanden verder heb ik aangegeven dat ik er klaar mee ben en actie wil, organisatie heeft aangegeven aan de verhuurder ( dit wel in overleg met mij)  te willen stoppen met de winkel en een afkoopsom wil  . Verhuurder is niet concreet en heeft nog geen nieuwe huurder en wil wachten tot oktober en dan weer verder praten.

Ik heb aangegeven dat ik graag zou willen dat de organisatie de winkel terug neemt en dat ik op zoek ga naar een andere locatie / winkel.

Dit staat ook allemaal omschreven in gespreksverslagen en hierbij is ook vermeldt dat ik er financieel geen schade mag van ondervinden en dat als de directie akkoord is de winkel in februari weer terug gaat naar de organisatie en we gaan kijken naar een andere locatie binnen de te koop staande winkels.

Tot op heden blijft het allemaal los zand en niets is concreet.

Ondertussen zit ik in een winkel met naam van de organisatie met de formule van de franchise organisatie (deels) en heb ik een contract getekend als franchiser, dit staat niet op het pand, heeft ook niet de winkelinrichting en kan ook niet mee doen met acties/folders etc, want klanten kunnen me niet vinden onder deze naam.  Ik kan zelf niet de naam veranderen, omdat de verhuurder alleen met de huurder zaken wil doen en dit ben ik niet, en als we toch weggaan is dit weggegooid geld.

Daarbij zouden we eerst verhuizen en hiermee rekening gehouden met de inkoop, later blijkt dat de verhuurder de prijs weer omhoog gooit en ik dus niet kan verhuizen en zo gaat het al maanden, dit heeft ook gevolgen voor de omzet.


Ik onderneem op los zand, met alle financiele gevolgen van dien, draai met verlies, wil graag jullie advies en desnoods hulp om te bekijken wat te doen.

Dank voor de adviezen en feedback en juridische hulp is zeker welkom,

 

 

 

aangepast door Mikky Vrolijk
Titel aangepast
Link naar reactie

Aanbevolen berichten

14 antwoorden op deze vraag

  • 1

Idem. Schakel zo snel mogelijk een goede jurist of advocaat voor het bepalen van jouw positie en de beste mogelijkheden om de franchise-organisatie te dwingen tot actie of om de overeenkomst te ontbinden wegens wanprestatie / niet nakomen afspraken en vervolgens schadevergoeding in de te dienen. 

 

Voor de goede orde : je hoeft nu dus nog geen keuze te maken tussen beide opties : doe dat juist  pas als de jurist de mogelijkheden en (financiële) gevolgen van beide maatregelen heeft toegelicht. 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Hi beide,

Inmiddels zijn de stappen gezet qua jurist en we wachten op een laatste voorstel en vanuit hier gaan we het contract ontbinden.

Voorts is door Covid de omzet dit jaar ook fors minder en draai ik zonder staats steun bijna 15000 verlies en dan moeten sept,okt,nov en dex nog komen. Nu nog geen financiele problemen maar zit wel heel erg in twee stijd of nu stoppen en kom er redelijk van af financielel of doorgaan ( als de franchise gever met een goed plan komt) en dan hopen op herstel...  Wat is julie advies!?  Lees heel graag,

 

Link naar reactie
  • 0

Gezien het feit dat je pas eind 2019 bent gestart zeg ik  (op gevoel) stoppen. Van hoop kun je geen onderneming runnen.. Als je blijft ondernemen en er komt geen herstel wordt het financiële gat alleen maar kopen.

 

Ik heb ooit een cursus beleggen gevolgd daarin gaf de docent de volgende afweging.

Bij een belegging gaat het om.

1. op tijd winst nemen

2a. op tijd verlies nemen

2b. bij verlies kun je bijkopen als er voldoende aanwijzingen zijn voor herstel

3 wat nooit een goede strategie is (zowel bij winst of verlies) is bijhopen.

bij hoop is er geen enkele onderbouwing of er is een gestuurde verwachting  "veel erger kan het niet worden dus wordt het beter"

 

Voor ondernemen kan je dat ook toepassen.

Je zit in een buitengewoon vervelende positie een veel rottere start had je niet kunnen maken, naast de problemen met de franchisegever zijn ook de marktomstandigheden rigoreus verandert, dat laatste is wel jou ondernemersrisico, maar kan wel leiden tot een andere keuze als het gaat om het accepteren van een voorstel van de franchisegever. Hoewel volgens mij was jou insteek al dat de franchisegever de winkel terugneemt en jij op zoek gaat naar een andere locatie, feitelijk is dat al een stoppen en opnieuw starten scenario.

je zegt dat het verlies tot augustus 15.000 was inmiddels zit je dan al richting de 20K en voor alles rond is sta je op -25K voor het jaar.

Ik zou vandaag nog uitrekenen hoeveel verlies je maakt tot einde van het jaar als je vandaag de deuren sluit. wordt dat verlies dan hoger of lager? als het antwoord lager is dan is per 1 november sluiten goedkoper dan doormodderen en hopen.

De vooruitzichten voor vandaag zijn dat het eerst nog erger wordt voordat het beter wordt. Er is een goede kans dat de traditionele topweken tussen half november en kerst grotendeels in het water zullen vallen voor de retail of in elk geval in de winkelstraten..

 

Tot zover mijn ietwat zwarte kijk op de zaken. Maar wat je ook doet probeer een goede realistische inschatting te maken op basis van wat je nu weet en niet op basis van wat je hoopt.. meevallers incasseren is nooit een probleem. tegenvallers incasseren kan wel tot grote problemen leiden.

Er moet hier wel een flink konijn uit de hoed getoverd worden om het tij te keren.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Franchise gever wil het filiaal niet meer terugnemen.

Het verlies is tot september nu / 6 K  en met zonder de staatsregelingen / 15 k.

Ik kan heel moeilijk een prognose maken, tot nu toe ik oktober ook weer heel moeilijk qua omzet en zo n 20 % minder dan in de normale corona weken die ook 20 % minder waren dan de start prognoses, eigenlijk draai ik nu bijna 35 tot 40 % minder.  In totaal ligt mijn omzet 275 k lager dan de prognose 2020.

 

Zijn er mensen  hier die mij kunnen adviseren in het afrondingtraject of moet ik naar zuiderweg en partners?   ik onderneem op loszand al het hele jaar en t is i.d.d. maar de vraag of volgend jaar weer de normale omzet terug komt, zo niet dan blijf ik met verlies draaien en zal ik tzt liquiditeits problemen krijgen.  Nu zou ik er nog een beetje uit kunnen komen mits ik deals kan sluiten met de franchisegever en de bank en enkele leveranciers.

 

Link naar reactie
  • 0
Cyber Security Adviseur
Cyber Security Adviseur
2 uur geleden, Helmut40 zei:

Hi beide,

Inmiddels zijn de stappen gezet qua jurist en we wachten op een laatste voorstel en vanuit hier gaan we het contract ontbinden.

 

 

Het advies is 'advocaat met verstand van franchise', niet 'jurist'. 

Link naar reactie
  • 0

Ik heb dit neergelegd bij een bureau dat is gespecialiseerd in franchise en  hier is ook een advocaat al bij betrokken, alle stappen worden samen besproken en ingezet.

Als franchisegever niet met een voorstel komt dat acceptabel is, dan zal de advocaat een brief sturen met een dagvaarding en zal ik ook stoppen met mijn bedrijf.

 

 

Link naar reactie
  • 0

 

4 uur geleden, Helmut40 zei:

Zijn er mensen  hier die mij kunnen adviseren in het afrondingtraject of moet ik naar zuiderweg en partners?   ik onderneem op loszand al het hele jaar en t is i.d.d. maar de vraag of volgend jaar weer de normale omzet terug komt, zo niet dan blijf ik met verlies draaien en zal ik tzt liquiditeits problemen krijgen.  Nu zou ik er nog een beetje uit kunnen komen mits ik deals kan sluiten met de franchisegever en de bank en enkele leveranciers.

 

Zuidweg en Partners zijn wat mij betreft de mensen die je ook kunnen helpen bij het afrondingstraject. Ze zijn er niet alleen om puin te ruimen als je het zelf niet meer red.. maar kunnen juist bij dreigende tekorten zijn zorgen dat de kleerscheuren beperkt blijven. Als je nu nog geen schulden hebt waar al (dure) incassotrajecten voor lopen kunnen zij veel betekenen in het voorkomen daarvan. Juist als je een dergelijke partij inschakelt lukt het ook sneller om bij schuldeisers een adempauze te krijgen zodat ze geen procedures gaan starten om hun geld te krijgen.

Ga gewoon met ze praten. Dan weet je waar je aan toe ben en hoe urgent je situatie echt is.. wij kunnen dat alleen maar een beetje inschatten op basis van jou informatie.

 

 

Link naar reactie
  • 2

Update

Inmiddels zit ik in een afrondende fase met de franchisegever, en deze heeft flink water bij de wijn gedaan en  als de lockdown er niet was geweest was ik er goed uitgekomen.

De lockdown heeft alles veranderd, dus zal ik bij het stoppen nog een schuld overhouden (tussen de 4 en 10 k) en hoop dit opgelost te krijgen en ga via mijn jurist hiermee aan de slag.

Eerst alles afhandelen en dan aan het einde v.d. rit kijken hoe de balans is geworden (qua rest schuld).

2020 heb ik in totaal bijna 350 k minder omzet gehaald en zonder de NOW regelingen zou ik 25 k verlies hebben geleden , eigen vermogen ook in de min en door de lockdown zit ik in januari al weer met ruim 11000 verlies.  Vind t jammer echt jammer, maar gezien het bovenstaande beter wat rest schuld op mee nemen dan straks een schuld van 50 tot 100 kk.

Franchisegever wil nog wel praten over nieuwe locatie, maar heb t vertrouwen niet meer.

Dit was mijn update! 

Ik laat de zaak  nog even bestaan, kan ik dan wel aanspraak maken op de  regeling die er aan komt voor de voorraad vergoeding ?  ( bijna 11 k aan kerst spul over en deels kunnen afschrijven)

Link naar reactie
  • 3

Laatste update

Inmiddels is alles afgerond, franchisegever heeft de winkel terug moeten kopen en een deel schade vergoeding betaald.

Ik kan inmiddels zeggen dat ik er financieel goed uit ben gesprongen, niets verdiend maar ook geen schulden. Een jaar deels verloren, maar ook weer veel geleerd.

Waar ik dacht te starten met franchise en dan een partner te hebben in ondernemen, bleek dit vooral toch eerst de franchisegever eerst te zijn en daarna de ondernemer.

Heb voor mij zelf besloten niet meer te gaan starten als ondernemer, en weer in loondienst te gaan als regiomanager. maar ik heb wel geleerd waar mijn kwaliteiten liggen, en als ik hiermee ondernemers kan helpen ( o.a. trouble shooting / personeels coaching en of advies in ondernemen benaderd me gerust.  Jullie waren er voor mij, toen ik hulp nodig had, en wil graag wat terug doen. Ook al ben ik geen echte ondernemer meer, ben en blijf altijd ondernemer!  Thx! 

Link naar reactie
  • 0

Beste Helmut,

 

Heb jij met de jurist al eens gesproken over een zgn. WHOA traject.

Een dergelijk traject is er niet alleen voor het voortzetten van, financieel, gezonde delen van een bedrijf ma wordt ook gebruikt om een bedrijf, zonder faillissementen, gecontroleerd af te wikkelen. Dat is vaak beter, voor alle partijen, dan een langdurig schuldsaneringstraject.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    12 leden, 228 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.