• 0

Dropshipping (verzameltopic) met zo min mogelijk gedoe

 

Dropshipping is een manier om zonder grote investeringen een eigen bedrijf te beginnen. Bespaar jezelf de kosten van een e-commerce guru die vanaf een tropisch eiland dure adviezen verkoopt en vertel elkaar wat wel en niet werkt op dit GRATIS forum. Maak geen reclame voor jezelf of leveranciers in je berichten. Je mag wel een backlink plaatsen in je signatuur.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0
Op 1-9-2020 om 12:01, Daniel_Nijmegen zei:

Maar wat hiervoor de oplossing is is een moeilijke.

Dat zal misschien wel meevallen..... Bij alle deze webshops van het type dropshipper dat jij beschrijft staat te lezen dat douaneafhandeling en invoerrechten/BTW voor rekening van de klant zijn. De afschaffing van de BTW vrijstellingsgrens voor de heffing van BTW (22 Euro excl. transport-verzekeringskosten) komt te vervallen. Dat houdt  in dat een consument nu voor een product van 20 Euro geen BTW betaalt. Straks wordt dat  4,20 Euro, af te rekenen aan de deur met het koeriersbedrijf. De meeste brengen hiervoor inklaringskosten in rekening (meestal zo rond de 17 Euro) en  een voorschotprovisie voor de vooruitbetaalde BTW.  Over het algemeen 2,5% van het voorgeschoten bedrag maar met een minimum van 12,50 Euro. Als ze hier niet vanaf stappen (en waarom zouden ze.....) betaalt de consument 20 Euro aan de dropshipper, en nog eens 34,20  Euro aan het koeriersbedrijf. Daar trapt een consument die uit is op een voordeeltje waarschijnlijk maar één keer in om vervolgens luid te gaan klagen bij Ali versus de Rest en aanverwanten.

 

 

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)
1 uur geleden, Bert. zei:

Dat zal misschien wel meevallen..... Bij alle deze webshops van het type dropshipper dat jij beschrijft staat te lezen dat douaneafhandeling en invoerrechten/BTW voor rekening van de klant zijn.

De afschaffing van de BTW vrijstellingsgrens voor de heffing van BTW (22 Euro excl. transport-verzekeringskosten) komt te vervallen. Dat houdt  in dat een consument nu voor een product van 20 Euro geen BTW betaalt. Straks wordt dat  4,20 Euro, af te rekenen aan de deur met het koeriersbedrijf. De meeste brengen hiervoor inklaringskosten in rekening (meestal zo rond de 17 Euro) en  een voorschotprovisie voor de vooruitbetaalde BTW.  Over het algemeen 2,5% van het voorgeschoten bedrag maar met een minimum van 12,50 Euro. Als ze hier niet vanaf stappen (en waarom zouden ze.....) betaalt de consument 20 Euro aan de dropshipper, en nog eens 34,20  Euro aan het koeriersbedrijf. Daar trapt een consument die uit is op een voordeeltje waarschijnlijk maar één keer in om vervolgens luid te gaan klagen bij Ali versus de Rest en aanverwanten.

 

Maar goed, was het idee niet dat onder het nieuwe systeem niet het koeriersbedrijf gaat innen, maar het platform de verplichting wordt opgelegd via een MOSS achtig systeem af te dragen?

 

Heb je dus geen inklaringskosten, maar moet je gewoon bij Ali (danwel de dropshipper) 21% extra afrekenen.

 

aangepast door Maxn
Link naar reactie
  • 1
2 minuten geleden, TwaBla zei:

Per wanneer is dat voorzien?

 

Waarschijnlijk 1 juli 2021.

 

https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/vat/modernising-vat-cross-border-ecommerce_en

 

 

Quote

 

In 2021

 

The extension of the MOSS and the special provisions concerning the obligations of electronic interfaces will enter into force on 1 July 2021 as IT systems need to be adapted or developed.

  • Businesses operating electronic interfaces such as marketplaces or platforms will, in certain situations, be deemed for VAT purposes to be the supplier of goods sold to customers in the EU by companies using the marketplace or platform. Consequently, they will have to collect and pay the VAT on these sales.

 

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)
13 uur geleden, Maxn zei:

 

Maar goed, was het idee niet dat onder het nieuwe systeem niet het koeriersbedrijf gaat innen, maar het platform de verplichting wordt opgelegd via een MOSS achtig systeem af te dragen?

 

Heb je dus geen inklaringskosten, maar moet je gewoon bij Ali (danwel de dropshipper) 21% extra afrekenen.

 

 

Goede opmerking, maar nee dus, de  (Import) One Stop Shop is bedoeld voor leveranciers die DDP leveren en het gebruik ervan is vrijblijvend. Bij deze dropshippers mag de klant zelf voor alle douaneformaliteiten en importkosten opdraaien. Er zijn vereenvoudigingen voor post en koeriersbedrijven om de aangiftestroom te kunnen verwerken en er loopt een pilot van PostNL om de het afrekenen op een servicepunt te vermijden (gedeeltelijk ook gericht om bejaarden en minder-valide personen het ongemak van een gang naar het servicepunt te besparen). Iets meer gemak voor de klant van de dropshipper maar die betaalt hier nog steeds BTW en mogelijk ook invoerrechten.

 

BTW betalen aan de dropshipper of Ali?  Bij de eerste zou de dropshipper de douaneaangifte moeten doen, of bij Ali bedingen dat deze aan hem DDP levert. BTW betalen aan Ali is in theorie misschien mogelijk maar dat wordt dan een behoorlijk ingewikkelde constructie. Al was het maar omdat de klant niet koopt bij Ali maar bij de dropshipper. Naar mijn mening zelfs in het geval van constructies waarbij de dropshipper claimt dat hij slechts bemiddelt en er een aankoop tussen de consument en Ali tot stand komt . Slappe poging om onder eventuele productaansprakelijkheid claim uit te komen, maar dat is weer een ander verhaal.

 

Beide mogelijkheden zijn aan deze categorie dropshippers niet besteed,  die willen slechts zonder gedoe zo snel mogelijk rijk worden.  Daarnaast beschikken ze niet over de kennis en die zogenaamde guru's waar ze hun bedrijfsplan en voorgeprogrammeerde webshops halen al helemaal niet.

 

 

aangepast door Bert.
Link naar reactie
  • 0
(aangepast)
1 uur geleden, Bert. zei:

Goede opmerking, maar nee dus, de  (Import) One Stop Shop is bedoeld voor leveranciers die DDP leveren en het gebruik ervan is vrijblijvend.

 

Is het wel zo vrijblijvend als de EU heeft bepaald dat platformen als de verkoper worden gezien voor de BTW afdracht?

 

Formeel is het gebruik van MOSS bij het leveren van elektronische diensten ook "vrijblijvend".

Je hoeft het niet te gebruiken.

Maar als je het niet doet betekend het niet dat er geen BTW afgedragen moet worden. Nee, dan mag je je bij de belastingdienst van elke lidstaat afzonderlijk aanmelden.

 

 

Wel lijkt het beperkt tot zendingen onder de 150 EUR:

 

Richtlijn 2017/2455:

 

Quote

„Artikel 14 bis

1.   Indien een belastingplichtige via het gebruik van een elektronische interface, zoals een marktplaats, platform, portaal of soortgelijk middel, afstandsverkopen van uit een derdelandsgebied of een derde land ingevoerde goederen in zendingen met een intrinsieke waarde van niet meer dan 150 EUR, faciliteert, wordt die belastingplichtige geacht die goederen zelf te hebben ontvangen en geleverd.

2.   Indien een belastingplichtige via het gebruik van een elektronische interface, zoals een marktplaats, platform, portaal of soortgelijk middel, de levering van goederen binnen de Gemeenschap door een niet in de Gemeenschap gevestigde belastingplichtige aan een niet-belastingplichtige, faciliteert, wordt de belastingplichtige die de levering faciliteert geacht die goederen zelf te hebben ontvangen en geleverd.”.

 

En is er pas sprake van faciliteren als het platform zich met de verzending, voorwaarden of de condities waaronder de verkoper zijn geld krijgt bemoeit:

 

Uitvoeringsverordening 2019/2026:

 

Quote

Artikel 5 ter

Voor de toepassing van artikel 14 bis van Richtlijn 2006/112/EG wordt onder „faciliteren” verstaan het gebruik van een elektronische interface om een afnemer en een leverancier die goederen te koop aanbiedt via de elektronische interface met elkaar in contact te brengen, resulterend in een goederenlevering via die elektronische interface.

Een belastingplichtige faciliteert een goederenlevering echter niet wanneer alle volgende voorwaarden vervuld zijn:

a) de belastingplichtige bepaalt noch direct, noch indirect een van de algemene voorwaarden waaronder de goederenlevering wordt verricht;

b) die belastingplichtige is noch direct, noch indirect betrokken bij het verlenen van goedkeuring om de afnemer te factureren voor de gedane betaling;

c) de belastingplichtige is noch direct, noch indirect betrokken bij de bestelling of de aflevering van de goederen.

Artikel 14 bis van Richtlijn 2006/112/EG is niet van toepassing op een belastingplichtige die slechts de volgende taken vervult:

a) de verwerking van betalingen met betrekking tot de levering van goederen;

b) het aanbieden van of het reclame maken voor goederen;

c) het doorgeleiden of overbrengen van afnemers naar andere elektronische interfaces waar goederen worden aangeboden voor verkoop, zonder verdere tussenkomst bij de levering.

 

Daar zal bij bestellingen die direct of indirect via Ali lopen al snel sprake van zijn.

Ali levert immers ook hand en spandiensten voor de levering ("ali express shipping method"), bepaalt dat de Chinese leverancier pas zijn geld krijgt als de tracking aangeeft dat het pakketje is aangekomen en legt ook andere voorwaarden op.

aangepast door Maxn
Link naar reactie
  • 0
26 minuten geleden, Gast zei:

Ze zijn al een tijdje bezig met private labeling al dan niet i.c.m. dropshipping. Je eigen brand opzetten. 

 

Dat vind ik dus wel grappig. Iemand leent de uitdrukking 'private labeling' en dat gaat een  eigen leven leiden, tamelijk los van de originele betekenis.

 

Ik zie toepassingen bij dropshippers waar die labels alleen in de reclame gebruikt worden. Dus niet op het product zelf noch op de verpakking. dan is het niet zo'n grote investering. Loopt er twee maanden lang een campagne voor vegan leather shoes op Facebook en via Google Banner Network en dan schakelen ze door naar sportbras.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)
4 uur geleden, Maxn zei:
4 uur geleden, Maxn zei:

 

Is het wel zo vrijblijvend als de EU heeft bepaald dat platformen als de verkoper worden gezien voor de BTW afdracht?

 

 

Een webshop van een dropshipper kun je toch niet beschouwen als een platform? Ali mogelijk wel maar het hoeft niet zo te zijn dat alles wat een dropshipper aanbiedt door Ali geleverd wordt? Daarnaast bevindt Ali zich niet in de EU

 

De EC houdt er zelf ook rekening mee dat de Import One Stop Shop niet gebruikt wordt:

 

Where the import OSS is not used, a second simplification mechanism will be available for imports. Import VAT will be collected from customers by the customs declarant (e.g. postal operator, courier firm, customs agents) which will pay it to the customs authorities via a monthly payment.

 

De IOSS is bedoeld voor leveranciers uit derde landen die ingeklaard leveren aan hun afnemers en om BTW registraties in verschillende lidsaten te vermijden, bij leverngen met "zoek het zelf maar uit met de douane" is hoogstens bovenstaande quote van toepassing.

 

aangepast door Bert.
Link naar reactie
  • 0
16 minuten geleden, Bert. zei:

Een webshop van een dropshipper kun je toch niet beschouwen als een platform? Ali mogelijk wel maar het hoeft niet zo te zijn dat alles wat een dropshipper aanbiedt door Ali geleverd wordt?

 

Klopt, de dropshipper zou theoretisch het spul ook rechtstreeks bij een Chinese leverancier kunnen bestellen zonder tussenkomt van een platform.

Of je in dat geval de dropshipper zelf als een platform/marktplaats moet beschouwen kan je over discusseren.

Er zijn er bij die beweren dat ze niet zelf de verkoper zijn, maar slechts bemiddelaar tussen de Chinese verkoper en consument. Is dat dan niet juist wat een online marktplaats doet, vraag en aanbod van een externe verkoper samenbrengen?! :thinking-face:

 

Denk dat in de praktijk er toch voor een platform gekozen wordt omdat die een API hebben waarmee de bestelling die op de website van de dropshipper binnenkomt geautomatiseerd naar het platform doorgezet kan worden. Kan me voorstellen dat de gemiddelde Chinese fabrikant dat niet zelf heeft, en dat het wat makkelijker werkt dan het door e-mailen van bestellingen...

 

En ook bij dropshippers die beweren dat ze niet via Ali werken, schijnt toch vaak Aliexpress op de envelop te staan. Maar dat zou dan alleen de koeriersdienst zijn ofzo: :slightly-smiling-face:

 

 

 

16 minuten geleden, Bert. zei:

Daarnaast bevindt Ali zich niet in de EU

 

Dat is bij elektronische diensten toch niet anders?

Ook Amerikaanse bedrijven die hier niets hebben maar wel elektronische diensten aan EU consumenten leveren worden geacht af te dragen.

 

In hoeverre dat af te dwingen is kan je over discusseren.

Maar kan me ook voorstellen dat juist de grote Chinese platformen zich wel aan de regels gaan houden om een goede verstandhouding met de EU landen te behouden.

Die hebben er toch ook belang bij dat de pakketjes snel en zonder gezeur ons land binnen worden gelaten.

 

16 minuten geleden, Bert. zei:

De EC houdt er zelf ook rekening mee dat de Import One Stop Shop niet gebruikt wordt:

 

Where the import OSS is not used, a second simplification mechanism will be available for imports. Import VAT will be collected from customers by the customs declarant (e.g. postal operator, courier firm, customs agents) which will pay it to the customs authorities via a monthly payment.

 

Vraag me af of die andere mogelijkheid niet meer voor de overige situaties bedoeld is.

Bestellingen die niet via een platform worden geplaatst, of de 150 EUR overstijgen.

Link naar reactie
  • 0

nu anticipeert Aliexpress uiteraard al op de importheffingen die er komen voor alle pakje.

ze bouwen daarvoor in Luik België een distributiecentrum  om van daaruit veel sneller en dus vanuit Europa te gaan leveren.

Daarmee zal het een stuk sneller worden (72 uur).

Hoe dat daarmee wordt voor dropshippers is even afwachten. of ze dan dus voortaan vanuit europa leveren of nog steeds officieel van buiten europa leveren en dus importeur zijn is nu moeilijk te zeggen, weet niet wat voor constructie aliexpress gaat gebruiken voor dropshippers.

 

vraag me ook af hoe ze en Europa dan omgaan met al die producten die ze nu verkopen die helemaal niet aan Europese wetgeving en veiligheidseisen voldoen.

En 

Link naar reactie
  • 0
35 minuten geleden, Daniel_Nijmegen zei:

ze bouwen daarvoor in Luik België een distributiecentrum  om van daaruit veel sneller en dus vanuit Europa te gaan leveren.

 

Tegelijkertijd valt Alibaba aan over de flanken (van Amazon met name) door duizenden nieuwe platformpartners aan zich te binden in Zuid-Europa (Italië en Spanje), Rusland en Turkije. Naast het vliegveld bij de hub in Luik zou de vergeten haven van Triëst daarbij een sleutelrol kunnen spelen als logistieke toegangspoort.

Link naar reactie
  • 0

hoeft alibaba niet veel voor te doen om verkopers bij amazon weg te trekken.

iets minder raar gedragen en verkooppartners wat beter behandelen en niet als oud vuil is meer als voldoende.

Amazon gaat zich steeds erger en arroganter gedragen tegenover verkooppartners en de redgels worden steeds ondoorzichtelijker en 99% van de (geautomatiseerde) meldingen van overtredingen kloppen van geen kant.

en ze delen op kosten van externe verkopers veel gratis uit aan klanten.

Link naar reactie
  • 0

 

Ze vliegen al op Luik waar BPost de verdere afhandeling verzorgt. Wat een eigen DC daar aan te kan voegen, vraag ik me af. Tenzij ze snellopers op voorraad willen leggen. Maar er is ook sprake van een treinverbinding naar Luik die de reistijd in vergelijking met containers inkort. Toch is het krankzinnig dat dropshipping vanuit China goedkoper is dan gewoon direct kopen in een winkel. Dat demonstreert hoe ondoelmatig klassieke distributieketens zijn.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 1
48 minuten geleden, TwaBla zei:

Wat een eigen DC daar aan te kan voegen, vraag ik me af. Tenzij ze snellopers op voorraad willen leggen.

het wordt een distributiecentrum van  ruim 200.000 vierkante meter groot dus verwacht dat daar aardig wat producten op voorraad komen te liggen ja.

bedoeling is dat er wereldwijd 5 van dat soort distributiecentra komen.

 

53 minuten geleden, TwaBla zei:

Toch is het krankzinnig dat dropshipping vanuit China goedkoper is dan gewoon direct kopen in een winke

dat is gevolg dat China tot de dag van vandaag nog als 3de wereldland aangemerkt staat en daardoor heel goedkoop internationaal kan vervoeren.

Dat is overigens iets waar ook volgend jaar een eind aan gaat komen en die positie van China veranderd waardoor vervoersbedrijven zelf de tarieven kunnen gaan bepalen die partijen als aliexpress moeten gaan betalen.

Dara komt bij dat de pakjes van aliexpres en andere lange tijd een mooie aanvulling waren om de wagens en ritten van vervoerders te vullen. Maar gezien dat de vervoerders nu de eigen stromen al niet meer aankunnen zitten ze niet echt meer te wachten op het vervoeren van die goedkope zooi vanuit China waar ze niks voor krijgen.

Beide zaken maken dat het vanuit China versturen straks een heel stuk duurder gaat worden en dus ook dropshipping uit China minder interesant wordt. Tel daarbij op dus dat voor elk pakje straks volledige invoer betaald moet worden en je ziet de reden dat er 75 miljoen in distributiecentrum in Belgie geïnvesteerd wordt.

Blijft dus nog wel hoe ze gaan zorgen dat de spullen ook aan europese standaarden gaat voldoen en ook aan wet koop op afstand enz.

lang niet al hun producten zullen daarom vanuit Europa verzonden kunnen worden of zouden ook stuk duurder moeten worden.

 

lees ook https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/4507931/aliexpress-alibaba-distributiecentrum-eu-mkb-lobby-taobao  en https://www.retaildetail.be/nl/news/algemeen/het-einde-van-goedkope-pakketjes-uit-china-zicht#:~:text=De tijd van de goedkope,coronavirus ook voor capaciteitsproblemen zorgt. voor meer info.

Meer  via https://www.google.com/search?q=verzending+uit+China+wordt+duurder&oq=verzending+uit+China+wordt+duurder&aqs=chrome..69i57.6454j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)
1 uur terug, Daniel_Nijmegen zei:

Blijft dus nog wel hoe ze gaan zorgen dat de spullen ook aan europese standaarden gaat voldoen en ook aan wet koop op afstand enz.

 

Ze geven nu ook al netjes aan dat de EU regels van toepassing zijn als de consument zich daar bevind, en je dus gewoon een herroepingsrecht hebt:

 

https://sale.aliexpress.com/nl/__pc/v8Yr8f629D.htm

 

Quote

Wettelijke rechten

 

De koper moet in overeenstemming zijn met andere relevante wettelijke vereisten (waarborg, retour, enz.) die van toepassing kunnen zijn op jouw locatie als koper. In de meeste EU-landen, bijvoorbeeld, zal je over het algemeen genieten van een wettelijke conformiteitsgarantie van 2 jaar en een retourrecht van 14 dagen (merk op dat in het geval van een retour de koper de kosten moet dragen van het terugsturen van de producten naar de verkoper).

 

Dat het spul zo goedkoop is dat in de praktijk weinig mensen de kosten zullen willen maken om het terug te sturen naar de verkoper in China als het niet bevalt is iets anders.

Ben wel benieuwd of ze dadelijk ook retouren in Belgie gaan accepteren. Denk niet dat ze daartoe verplicht kunnen worden (de verkoper zit daar immers niet), maar het zou wel een mooie service zijn.

aangepast door Maxn
Link naar reactie
  • 0

de praktijk is dat ze vaak de wet koop op afstand niet naleven.

Overigens is iets terugsturen naar China vaak helemaal niet mogelijk. de partijen die op aliexpress verkopen hebben namelijk wel een exportvergunning maar vrijwel nooit een import vergunning en kunnen spullen dus helemaal niet laten terugsturen.

 

En het gaat mij vooral ook om de kwaliteit van spullen of die wel een Europese regels voldoet. veel spullen (ook kinderspeelgoed) wat nooit door de europese testen heen zal komen vanwege slechte productie of gevaarlijke stoffen.

dat was geen probleem zolang ze vanuit China verzonden maar als dat vanuit Belgie gebeurd moet elk product dus wel aan de europese standaarden voldoen en dat is toch echt een ander verhaal.

Link naar reactie
  • 0

is een goed punt,

als dropshipper sluit je overeenkomst maar is dat met aliexpress of met de specifieke verkoper op ali.

kan dan zijn dat een klant 3 producten besteld bij een NL webshop maar die dat dan dus via Ali weer door 3 verschillende externe verkopers laat versturen. krijgt de klant dus 3 pakjes met 3 keer inklaringskosten enz.

Of dropshipper sluit overeenkomst met Ali via hun dropship programma en ali laat weer door die externe verkopers verzenden.

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)
Op 3-9-2020 om 18:13, Maxn zei:

In hoeverre dat af te dwingen is kan je over discusseren.

 

Inderdaad, maar mijn commentaar is wel gebaseerd op het feit dat al deze dropshippers in hun algemene voorwaarden schrijven dat alle formaliteiten en kosten bij invoer voor de klant zijn. Ik ben er nog niet een tegengekomen waarbij de dropshipper aangeeft dat alle bestellingen via een platform lopen waarbij voor de klant alles wat douane betreft al is geregeld. Ik heb niet de indruk dat de dropshippers hun leveringsvoorwaarden gaan aanpassen en dat de stroom pakketjes die nu DAP vanuit China geleverd worden straks via een platform DDP geleverd gaat worden. Het houdt waarschijnlijk pas op als de consument zich bewust wordt van alle nadelige gevolgen van aankopen bij deze lieden. 

 

 

aangepast door Bert.
Link naar reactie
  • 0
(aangepast)
36 minuten geleden, Bert. zei:

Ik heb niet de indruk dat de dropshippers hun leveringsvoorwaarden gaan aanpassen en dat de stroom pakketjes die nu DAP vanuit China geleverd worden straks via een platform DDP geleverd gaan worden.

 

Feit is dat veel dropshippers momenteel al via een platform leveren, hoewel ze daar niet te koop mee lopen.

Als het een groot platform betreft dat zich aan de nieuwe regels gaat houden, is de kans groot dat die gaan regelen dat alle zendingen via dat platform dadelijk DDP zijn.

 

Wil de dropshipper DAP blijven leveren om de BTW te besparen dan zouden ze dus afscheid moeten nemen van het platform waar ze nu al mee werken, en rechtstreeks met een Chinese leverancier zaken moeten doen die nog wel bereid is DAP te leveren.

Tuurlijk, in theorie kan dat. Maar dat kost ze wel een hoop moeite.

Bij een platform kunnen ze makkelijk op een gestandaardiseerde manier geautomatiseerd orders inschieten, en ook na verzending geautomatiseerd de track & trace gegevens opvragen om in hun eigen webshop aan de klant te tonen.

Zou er niet op rekenen dat de Chinese leverancier dat zelf ook aanbied, en als ze dat wel doen dan is de kans groot dat ze hiervoor een andere API gebruiken. Dan hebben ze ontwikkelkosten om hun webshop aan die specifieke leverancier te koppelen. En als de producten bij verschillende leveranciers vandaan komen dus per leverancier.

Hoop gedoe, voor mensen die met weinig moeite geld willen verdienen.

aangepast door Maxn
Link naar reactie
  • 0
Op 5-9-2020 om 15:23, Maxn zei:

 

Feit is dat veel dropshippers momenteel al via een platform leveren, hoewel ze daar niet te koop mee lopen.

Als het een groot platform betreft dat zich aan de nieuwe regels gaat houden, is de kans groot dat die gaan regelen dat alle zendingen via dat platform dadelijk DDP zijn.

 

Wil de dropshipper DAP blijven leveren om de BTW te besparen dan zouden ze dus afscheid moeten nemen van het platform waar ze nu al mee werken, en rechtstreeks met een Chinese leverancier zaken moeten doen die nog wel bereid is DAP te leveren.

 

Interessant Max, dropshippen via een platform was ik nog niet tegengekomen.  De eventuele mogelijkheid dat een platform DDP gaat leveren roept weer een hoop andere vragen op. Die DDP term is net als  DAP van toepassing op de transactie tussen de leverancier en de dropshipper. De verkoop van de dropshipper  aan de klant is dan met BTW belast (het betreft immers ingeklaarde goederen) is en zal de dropshipper deze moeten meenemen in zijn BTW aangifte. Nog meer gedoe dus, zeker als hij ook nog levert aan klanten in andere lidstaten en de zendingen in die lidstaten "door de douane gaan".

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)
3 uur geleden, Bert. zei:

De verkoop van de dropshipper  aan de klant is dan met BTW belast (het betreft immers ingeklaarde goederen) is en zal de dropshipper deze moeten meenemen in zijn BTW aangifte.

 

Maar als de regels bepalen dat het platform als DE verkoper wordt gezien m.b.t. de BTW, dan is de dropshipper dat toch niet meer?

 

 

En vraag me ook nog steeds af of de dropshipper zelf ook niet als een online marktplaats gezien kan worden.

Als de dropshipper de orders naar een ander platform doorstuurt dan zou deze zich dan mogelijk ook nog kunnen beroepen op de uitzondering die er is voor het overbrengen van klanten naar een andere elektronische interface.

Dan hoeft de dropshipper de BTW dus niet aan te geven, maar het Chinese platform wel.

 

Denkt de dropshipper de BTW te kunnen omzeilen door rechtstreeks bij een Chinese leverancier te bestellen zonder platform, dan is dat niet zonder risico.

Stelt de fiscus zich op het standpunt dat de dropshipper zelf aan de definitie van een online marktplaats voldoet, dan mogen ze de dropshipper als de verkoper voor de BTW zien, en kunnen deze dus alsnog een mooie naheffingsaanslag voor de BTW sturen... :slightly-smiling-face:

 

aangepast door Maxn
Link naar reactie
  • 0
3 uur geleden, Maxn zei:

 

Maar als de regels bepalen dat het platform als DE verkoper wordt gezien m.b.t. de BTW, dan is de dropshipper dat toch niet meer?

 

Je hebt invoer BTW en BTW op de levering. Het platform is dan verantwoordelijk voor de invoer BTW (levert immers DDP aan de dropshipper)  en de dropshipper is verantwoordelijk voor afdracht van de BTW op de levering. 

Dropshipping is een ABC transactie, A koopt van B, B van C en C levert rechtstreeks aan A. Zelfs sommige dropshippers weten dat want die proberen met algemene voorwaarden waarbij ze alleen stellen te bemiddelen van hun verantwoordelijkheden als verkoper af te komen.  

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    9 leden, 267 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.