Jump to content
xbcc
Verberg

Vragen over inkomstenbelasting

Beste mensen,

 

Ik heb een aantal vragen over de aangifte inkomstenbelasting 2019 (voor eenmanszaken) en zou wat hulp erg waarderen. Het gaat om een bedrijf in e-commerce.

1) Over het omzet van kwartaal 4 2019 moet omzetbelasting afgedragen worden pas in Januari 2020. Moet ik het bedrag aan omzetbelasting in de aangifte inkomstenbelasting opnemen als (kortlopende) schuld op de balans? Indien nee, dan klopt de saldo op mijn bankrekening dan toch niet meer?

2) Ik verkoop op bol.com en zij keren de opbrengsten van december 2019 pas aan mij uit in januari 2020. Moet ik dit bedrag dan opnemen als ''vorderingen'' in de aangifte inkomstenbelasting?
3) Ik koop goederen in in China en hiervoor maak ik vrachtkosten en ook inspectiekosten. Bij het berekenen van mijn kosten voor de aangifte inkomstenbelasting moet ik aangeven hoeveel kosten ik heb gemaakt voor de inkoop van de goederen. Ik moet dan als het goed is alleen de kosten rekenen voor de producten die al verkocht zijn, dus als ik nog een deel van de voorraad wat in 2019 is ingekocht nog overhoud in 2020, dan moet ik dus alleen het deel van 2019 als kosten opnemen. Moet ik dan in dit geval de vrachtkosten en inspectiekosten volledig afschrijven in 2019? of ook evenredig met het aantal sales?
Maakt het hierbij dan uit of ik de verzendkosten aan de leverancier heb overgemaakt vs dat ik zelf extern een freight forwarder inschakel (en dus een aparte factuur voor heb)?

Bij voorbaat hartelijk dank!

 

Link to post
Share on other sites

2 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
5 uur geleden, xbcc zei:

Moet ik het bedrag aan omzetbelasting in de aangifte inkomstenbelasting opnemen als (kortlopende) schuld op de balans?

 

Ja.

 

5 uur geleden, xbcc zei:

2) Ik verkoop op bol.com en zij keren de opbrengsten van december 2019 pas aan mij uit in januari 2020. Moet ik dit bedrag dan opnemen als ''vorderingen'' in de aangifte inkomstenbelasting?

 

Ja.

 

5 uur geleden, xbcc zei:

3) Ik koop goederen in in China en hiervoor maak ik vrachtkosten en ook inspectiekosten. Bij het berekenen van mijn kosten voor de aangifte inkomstenbelasting moet ik aangeven hoeveel kosten ik heb gemaakt voor de inkoop van de goederen. Ik moet dan als het goed is alleen de kosten rekenen voor de producten die al verkocht zijn, dus als ik nog een deel van de voorraad wat in 2019 is ingekocht nog overhoud in 2020, dan moet ik dus alleen het deel van 2019 als kosten opnemen. Moet ik dan in dit geval de vrachtkosten en inspectiekosten volledig afschrijven in 2019? 

 

Alle kosten die samenhangen met je inkoop komen op je voorraad te staan. Dus je boekt naar rato af bij verkoop van het product. Als je dus moet aangeven hoeveel kosten je hebt gemaakt, dus is dat dus de inkoopprijs van het product plus de vracht- en inspectiekosten in verhouding.

 

Stel dat je 100 producten inkoopt à 1 euro en deze verkoopt à 2 euro. En je hebt 10 euro verzendkosten en 5 euro inspectiekosten. Je zet dan 115 euro op de voorraad. Stel dat je in 2019 50 producten hebt verkocht. Dan heb je 100 euro omzet gemaakt (50 x 2 euro). En je kosten zijn 57,50 euro (50 x 1 euro plus 50/100e van 10 euro plus 50/100e van 5 euro). Er staat dan ook nog 57,50 euro voorraad op de balans.

 

Edited by prinsrachid

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 12 leden online en 230 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept