loading
Ga naar inhoud
mike9999
Verberg

Erfbelasting, naar notaris of niet?

vraag

Goedenavond,

Ik heb een vraag over erfbelasting aangezien er de wildste verhalen rondgaan met een hoop bangmakerij. Voordat ik honderden Euro ga besteden aan een notaris die waarschijnlijk niet eens nodig is wil ik het hier vragen.

Achtergrond: Ik ben DGA. Mijn ouders zijn hoogbejaard, getrouwd in gemeenschap van goederen en maken zich zorgen over de erfbelasting die de langstlevende en ik moeten betalen zodra één van hun komt te overlijden.  Hun vermogen komt over het vrijstellingsbedrag voor erfbelasting (eigen huis en spaargeld).

 

Als de eerste ouder komt te overlijden krijg ik een vordering op het kindsdeel. De langst levende is, doordat ze in gemeenschap van goederen getrouwd zijn, al 50% eigenaar van het totale vermogen. Mijn kindsdeel (1 kind dus) is dan 25% van hun totale vermogen. De langstelevde ouder dient dan over mijn kindsdeel en over 25% van hun vermogen belasting af te dragen. De afgedragen belasting over het kindsdeel wordt dan weer van mijn vordering afgetrokken.

 

Nu heb ik gehoord dat ik naar een notaris zou moeten om mij te laten onterfen voor degene die het eerst komt te overlijden. Maar is dat wel verstandig? Volgens mij heb ik beide keren recht op een kindsdeel met EUR 20.946 belastingvrijstelling. Die dus twee maal van toepassing is. De langstlevende ouder krijgt een vrijstelling van EUR 661.328. Als ik alles pas erf als de laatste oude komt te overlijden zou ik maar 1 x die vrijstelling krijgen.

 

Kortom, wat ik uitgezocht heb is gewoon helemaal niet naar een notaris en gewoon twee x belasting betalen wat uiteindelijk voor mij en de langstlevende ouder een stuk gunstiger is. Mis ik iets in mijn denkwijze?

 

Ik neem aan dat deze materie voor meerdere personen erg verwarrend is dus hoop dat dit wat helderheid kan geven.

 

Alvast dank!

 

Mike9999

Link naar bericht
Delen op andere sites

1 antwoord op deze vraag

Aanbevolen berichten

 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Beste Mike, 

 

Deze vraag heeft geen enkele relatie tot ondernemen of ondernemerschap en hoort daarom niet op dit forum thuis; dit topic gaat op slot. 

 

Inhoudelijke tip:  Google op "langstlevende testament" én benader een ter zake kundige specialist zoals een estate of financial planner. Doe het zelven met erfenissen is uiteindelijk veel duurder.


Ik help ondernemers aan betaalbare en betrouwbare verzekeringen voor aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid en pensioen. Vragen of offerte? ☛  contact

Werkgever en op zoek naar een goede en betaalbare verzuimverzekering voor je personeel ? ☛ www.verzuimverzekerd.nl

 

Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Wie is er online?

  Er zijn 6 leden online en 98 gasten

  Bekijk volledige lijst    
 • Ook interessant:

 • OndernemerspleinNL

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké