Jump to content
mike9999
Verberg

Erfbelasting, naar notaris of niet?

Goedenavond,

Ik heb een vraag over erfbelasting aangezien er de wildste verhalen rondgaan met een hoop bangmakerij. Voordat ik honderden Euro ga besteden aan een notaris die waarschijnlijk niet eens nodig is wil ik het hier vragen.

Achtergrond: Ik ben DGA. Mijn ouders zijn hoogbejaard, getrouwd in gemeenschap van goederen en maken zich zorgen over de erfbelasting die de langstlevende en ik moeten betalen zodra één van hun komt te overlijden.  Hun vermogen komt over het vrijstellingsbedrag voor erfbelasting (eigen huis en spaargeld).

 

Als de eerste ouder komt te overlijden krijg ik een vordering op het kindsdeel. De langst levende is, doordat ze in gemeenschap van goederen getrouwd zijn, al 50% eigenaar van het totale vermogen. Mijn kindsdeel (1 kind dus) is dan 25% van hun totale vermogen. De langstelevde ouder dient dan over mijn kindsdeel en over 25% van hun vermogen belasting af te dragen. De afgedragen belasting over het kindsdeel wordt dan weer van mijn vordering afgetrokken.

 

Nu heb ik gehoord dat ik naar een notaris zou moeten om mij te laten onterfen voor degene die het eerst komt te overlijden. Maar is dat wel verstandig? Volgens mij heb ik beide keren recht op een kindsdeel met EUR 20.946 belastingvrijstelling. Die dus twee maal van toepassing is. De langstlevende ouder krijgt een vrijstelling van EUR 661.328. Als ik alles pas erf als de laatste oude komt te overlijden zou ik maar 1 x die vrijstelling krijgen.

 

Kortom, wat ik uitgezocht heb is gewoon helemaal niet naar een notaris en gewoon twee x belasting betalen wat uiteindelijk voor mij en de langstlevende ouder een stuk gunstiger is. Mis ik iets in mijn denkwijze?

 

Ik neem aan dat deze materie voor meerdere personen erg verwarrend is dus hoop dat dit wat helderheid kan geven.

 

Alvast dank!

 

Mike9999

Link to post
Share on other sites

1 answer to this question

Recommended Posts

 • 0

Beste Mike, 

 

Deze vraag heeft geen enkele relatie tot ondernemen of ondernemerschap en hoort daarom niet op dit forum thuis; dit topic gaat op slot. 

 

Inhoudelijke tip:  Google op "langstlevende testament" én benader een ter zake kundige specialist zoals een estate of financial planner. Doe het zelven met erfenissen is uiteindelijk veel duurder.


Specialist arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid voor ondernemers & zelfstandig partner bij  B2Bsure

Vragen, second opinion of offerte  m.b.t. AOV, aansprakelijkheid of andere bedrijfsverzekeringen?  →  contact

 

Wachten met je AOV tot de verplichte verzekering in 2024? Niet erg verstandig!  lees hier waarom

Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 4 leden online en 153 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept