Jump to content
Noa251
Verberg

Eigen praktijk beginnen

Beste,

Ik ben mij aan het oriënteren om voor mezelf te beginnen, maar op Internet vind ik niet de antwoorden die ik zoek. Vandaar een berichtje op dit forum, hopelijk kunnen jullie mij verder helpen?!

Ik wil een eigen psychologie praktijk beginnen als zzp-er en het is mij onduidelijk hoe het werkt op fiscaal gebied. De vragen die ik heb zijn:
- als ik het hele jaar geen cliënten heb, moet ik dan belasting betalen? Of maak ik schulden? Of betaal je alleen op het moment dat je cliënten hebt die jou betalen?
- Hoe werkt het als ik 2 dagen in loondienst werk en daarnaast 2 dagen voor mezelf werk, wat zijn dan de fiscale consequenties? Snij ik mezelf dan in de vingers? Of is het dan verstandiger om een kleine ondernemingsregeling te treffen?
- Heeft het uberhaubt financiële consequenties als ik mijzelf in schrijf bij het KVK, of is dit 'vrijblijvend' tot dat ik winst ga maken?

Alvast bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen!

Groeten, Noa

Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Beste Noa, Welkom op HL

 

Ik adviseer je eerst Het Handboek Ondernemen te lezen, en ook de partnerbanners onderaan deze pagina aan te klikken. Vooralsnog vind je daar alle antwoorden op deze en nog veel meer vragen die bij ondernemerschap komen kijken. 

Heel concrete vragen kun je natuurlijk hier stellen. 

 

Succes met de plannen!


Succes & Groet, Hans van den Bergh, Horeca- & Recreatie-ondernemer VOF De Witte Boerderij, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise) in Marketingmanagement, Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht (Arbeidsrechter.nl)

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
 • 1

Hallo Noa,

 

In de basis is belasting betalen best simpel, ook met een onderneming.
Als ondernemer betaal je alleen belasting over je winst. En die bereken je door omzet minus kosten. Als de kosten hoger zijn dan de omzet is er geen winst en betaal je geen belasting. Het verlies mag je dan meestal in een volgend jaar alsnog met winst verrekenen. Als starter mag je soms het verlies verrekenen met loondienst inkomsten maar niet altijd. Daarvoor kun je in het handboek ondernemen lezen.

 

Inschrijven bij de KvK kost in principe dus alleen de 50 euro inschrijfkosten die kvk rekent. Wat je verder aan kosten maakt bepaal je zelf en soms heb je wat noodzakelijk beroepskosten.

De kleine ondernemersregeling heeft niet met inkomstenbelasting over je winst te maken.

Dat is een regeling uit de BTW / Omzetbelasting. Ook dat moet je zelf bepalen of dat voor jou gunstig is omdat je als psycholoog afhankelijk van het type werk btw moet rekenen.

 

Werken in loondienst naast een startende onderneming geeft eerder meer financiele zekerheid dan dat je jezelf in de vingers snijd.

Maar ons belastingstelsel is wel zo ingericht dat hoe meer je gaat verdienen hoe meer kortingen voor laag inkomen uitgewerkt raken en hoe meer belasting je gaat betalen per elke extra verdiende euro. Sommige mensen noemen dat "in de vingers snijden" omdat de extra belasting over het meerverdiende hoog is. Maar het levert altijd meer op dan er niet naast werken..

Link to post
Share on other sites
 • 0
2 uur geleden, Noa251 zei:


- als ik het hele jaar geen cliënten heb, moet ik dan belasting betalen? Of maak ik schulden? Of betaal je alleen op het moment dat je cliënten hebt die jou betalen?
- Hoe werkt het als ik 2 dagen in loondienst werk en daarnaast 2 dagen voor mezelf werk, wat zijn dan de fiscale consequenties? Snij ik mezelf dan in de vingers? Of is het dan verstandiger om een kleine ondernemingsregeling te treffen?
- Heeft het uberhaubt financiële consequenties als ik mijzelf in schrijf bij het KVK, of is dit 'vrijblijvend' tot dat ik winst ga maken?

 

1. Belastingen en dergelijke is een best lastig onderwerp. Als het honderduizenden ondernemingen lukt, lukt het jou ook. Doe je het verkeerd kan een boekhouder dat achteraf voor bijsturen. Als ik terugkijk was ik 9 jaar geleden ook onzeker, hield het mij tegen. Ik las er veel over, stelde veel vragen. Maar het meeste heb ik geleerd van de belangrijkste ondernemersvaardigheid: DOEN!

 

2. Geen omzet = geen omzetbelasting. Vergeet alleen niet de kwartaalaangiften op tijd te doen anders krijg je een boete. Het doen van kwartaalaangifte is supereenvoudig. Tip van mijn kant: doe die kwartaalaangiften zelf: leer je ook gelijk hoe het werkt.

 

3. Waarom maak je schulden? Bij wie?

 

4. Ja je betaalt alleen omzetbelasting over de omzet die je hebt gedraaid. Daarom heet het omzetbelasting. Idem voor inkomstenbelasting en de zorgverzekeringswet. T

 

5. Als je in loondienst bent en voor jezelf werkt maak je geen aanspraak op alle zaken die met de 1225-uren norm van doen hebben. Zoals kinderopvang, BSO en nog wat teruggaveposten. Mijn tip daarvoor: huur een boekhouder in. Kan die 1x per jaar meekijken of je het goed hebt gedaan. Dit moet je niet zelf willen uitzoeken, maar gaandeweg met boekhouder leren.

 

6. Vrijblijvend lijkt het inschrijven in het KVK mij niet. Je wordt daarna benaderd door mensen die geld willen verdienen aan onzekere ondernemers zoals BNI, bedrijvengidsen, energiemaatschappijen en al dat soort zaken. Maar zolang je 0 omzet draait heeft het vrij weinig effect. Het enige effect is dat je het geld dat je verdient uit je onderneming wellicht wat zwaarder belast wordt omdat je naast de onderneming ook nog in loondienst bent. Zie ook punt 5.

 

7. Nogmaals: zo moeilijk is het echt allemaal niet, maar er zitten wel veel haken en ogen aan. Neem een boekhouder in dienst, zeker als je een paar opdrachten aanneemt. Zoiets betaald zich dubbel en dwars terug.

 

 

Edited by De Architect
Link to post
Share on other sites
 • 0

 

Het werkt ook andersom. Mensen zijn twee dagen in dienst als werknemer en willen daarnaast zich als zelfstandige vestigen. Dan is het nog onduidelijk of dat meteen klanten oplevert. En hoe alles geregeld moet worden met de KvK en Belastingdienst.

 

Is er een plek waar je met collega's kan praten? Nodig jezelf uit bij een collega die al zelfstandig is en doet wat jij wil doen. Ga samen een kopje thee drinken of lunchen en stel je vragen.

 

En als je eenmaal ingeschreven bent bij de KvK: zeg nee op alle telefonische aanbiedingen! :nerd-face:


Zucht...

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 16 leden online en 309 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept