Jump to content
Blauw
Verberg

Hoe kom ik van een stamrecht af? (Inbreng eenmanszaak)

Mod comment: 

Dit is een stamrechtvraag maar direct gelieerd aan ondernemen, daarom blijft deze vraag open

 

 

Hallo allemaal,

 

in 2007 heb ik op advies van mijn (toenmalig) accountant mijn eenmanszaak ruisend ingebracht toen ik deze omzette in een BV. Resultaat was een goodwill van 100k die in 10 jaar werd afgeschreven. Nu zit er dus ook een stamrechtverplichting in mijn BV, die jaarlijks wordt verhoogd met 4,17% rente.


Dit voelt als een molensteen die mij bij pensionering grote problemen oplevert omdat er onvoldoende kapitaal in de BV zal zitten. In dit tempo gaat de verplichting naar de 250k+. Ik heb enorm spijt van deze keuze..
 

Nu is een ander probleem dat ik geen stamrechtovereenkomst heb. Dus niets waarin ik de voorwaarden kan terugvinden. Hoe ga je daar mee om?

 

Zijn er mogelijkheden om bijv. de stamrecht verplichting af te kopen of om te zetten in iets anders? Ik heb sinds kort een pensioenopbouw in privé, kan ik niet daar naar afstorten oid?

 

Alle suggesties zijn meer dan welkom!


 

 

Edited by Norbert Bakker
mod comment toegevoegd mbt stamrechtvragen en forumregels
Link to post
Share on other sites

9 answers to this question

Recommended Posts

 • 1

Waar die 4,17% vandaan komt is mij wel duidelijk: dat is het  gepubliceerde gemiddelde U-rendement (rendement op staatsobligaties)  uit 2007.

 

Die 4,17% is een hoog historisch percentage. het huidige U-rendement is zelfs negatief (voor stamrechten moet dan een opslag van 0,5% worden toegepast):

 

image.thumb.png.b1e1ad44da4d6aeedf2670b1ffaf5b32.png

 

De hamvraag is dan of in de overeenkomst het U-rendement als uitgangpunt is genomen voor een vast percentage van 4,17%  of dat de oprenting jaarlijks diende te vinden op basis van het actuele U-rendement van (bijvoorbeeld december van) dat jaar. 

 

Gevoelsmatig zeg ik dat het hanteren van een niet afgerond U-rendement percentage impliceert dat het de bedoelding was om op te renten met actuele U-rendementen. In dat geval is de oprenting in de afgelopen 12 jaar te hoog geweest (wat ook fiscale gevolgen heeft).  Met of zonder overeenkomst is dit werk voor specialisten, benader een fiscalist / stamrechtspecialist

 

Quote

Zijn er mogelijkheden om bijv. de stamrecht verplichting af te kopen of om te zetten in iets anders? Ik heb sinds kort een pensioenopbouw in privé, kan ik niet daar naar afstorten oid?

 

Ja die mogelijkheden zijn er. Sinds 2014 kun je zelfs fiscaal voordelig je stamrecht afkopen. Ook dat is specialistenwerk 


Waarmee kan ik je helpen?

Ik adviseer ondernemers over betrouwbare en betaalbare verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid.   Meer weten?  Contact

 

Update verplichte AOV: Regeling niet uitvoerbaar, Koolmees zoekt naar alternatieven.

Link to post
Share on other sites
 • 1

Het was mij ook wel duidelijk waar het percentage vandaan kwam, maar probeerde op die manier de vragensteller wat te prikkelen om na te denken over het document waarin dat zou zijn vastgelegd. 

 

Ik heb het overigens ook één keer aan de hand gehad, in 2014, maar het is inderdaad echt priegelwerk. Het voordeel is wel dat je tegenwoordig volgens mij geen 20% revisierente meer hoeft af te tikken. Het was eigenlijk eenzelfde soort situaties, omdat de accountant met hetzelfde sop was overgoten als die van vragensteller. Geen documenten, gewoon een beetje oprenten en nergens te bekennen toen het mis ging.

 

In mijn geval was er mijn of meer met een vaste rente van 4% oogerent en de persoon kon in eerste instantie ook geen document meer vinden. Wat ik destijds heb gedaan is een (her)berekening gemaakt hoe de oprenting had moeten gaan. In uw geval zou dat bijvoorbeeld inderdaad op basis van het daadwerkelijke U-rendement kunnen zijn, zoals Norbert vermoed.

 

Vervolgens heb ik een brief opgesteld aan de belastinginspecteur met alle benodigde berekeningen en documenten (je zult dus nog steeds die overeenkomst moeten kunnen overleggen), waarin toestemming wordt gevraagd om de stamrecht af te kopen voor het bedrag dat uit de berekening komt op basis van de overeenkomst. Als je die toestemming hebt, heb je een basis om af te kopen en tegen welk bedrag. Vervolgens kun je de stamrechtverplichting wegboeken. Let daarbij nog even op hoe je dat uitkeert. 

 

Aangezien je waarschijnlijk al DGA bent, heb je al een loonheffingennummer, maar de stamrechtuitkering moet je onder de juiste noemer verlonen (ik meen dat er dan bij eenmalige uitkering geen Zvw-premie hoeft te afgedragen). De loonheffing moet de bv sowieso afdragen. De netto uitkering zelf kan in geval van nood nog via de rekening courant worden geboekt, als tijdelijk oplossing.


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link to post
Share on other sites
 • 1
Quote

Sinds 2014 kun je zelfs fiscaal voordelig je stamrecht afkopen. 

 

Quote

 

Vervallen stamrechtvrijstelling


Met ingang van dit jaar (red: 2014) is de stamrechtvrijstelling in de loonbelasting afgeschaft (art. 11 lid 1 onderdeel g (oud), Wet LB 1964). Voor bestaande stamrechten geldt eerbiedigende werking maar is ook de mogelijkheid gecreëerd om stamrechten sanctievrij, d.w.z. dat geen sprake is van vermeerdering van de heffing met 20% revisierente, af te kopen (zie art. 39f Wet LB 1964).

 In de huidige wettekst (art. 39f lid 2) is alleen de mogelijkheid opgenomen om het gehele stamrecht af te kopen. Er zal dan slechts 80% van de afkoopwaarde tot het belastbaar inkomen worden gerekend (39f lid 3). Daarbij geldt als voorwaarde dat het stamrechtkapitaal vóór 15 november 2013 naar de stamrecht-uitvoerder is overgemaakt (art. 39f lid 4 en 5).

Deze 80%-regeling geldt alleen voor het jaar 2014 (de leden 3, 4 en 5 van 39f vervallen m.i.v. 1 januari 2015). De Fiscale verzamelwet 2014, die binnenkort van kracht wordt, voorziet in de mogelijkheid om een stamrecht, gedeeltelijk en sanctievrij af te kopen.

 Deze mogelijkheid, via een wijziging van 39f lid 2, geldt met terugwerkende tot 1 januari 2014 en blijft ook na 2014 bestaan. Voor gedeeltelijke afkoop geldt geen 80%-regeling. Dus de waarde van het afgekochte deel wordt geheel tot het belastbaar inkomen gerekend.

 

 

 

Edited by Norbert Bakker
Quote hersteld + toelichting op "dit jaar" = 2014
Link to post
Share on other sites
 • 0
6 uur geleden, prinsrachid zei:

Als er geen stemrecht overeenkomst is, op basis waarvan wordt dan die 4,17% rente toegevoegd?

 

 

De accountant heeft die wel benoemd, staat ook op de balans, maar nergens een toelichting of overeenkomst te vinden. Helaas heeft niemand een kopie (meer?). Die accountant was nogal gemakkelijk met “interne documenten”. Niet fijn.

 

maar ja, wat nu? Een nieuwe maken?

Link to post
Share on other sites
 • 0
4 uur geleden, Norbert Bakker zei:

Die 4,17% is een hoog historisch percentage. het huidige U-rendement is zelfs negatief (voor stamrechten moet dan een opslag van 0,5% worden toegepast:

 

Die 0,5% hoeft toch niet altijd? Bijv. als er eenmalige "opstartkosten" zijn gerekend en in de overeenkomst het U-rendement wordt aangehouden als percentage voor het oprenten.

Link to post
Share on other sites
 • 0

Dit is pas goede informatie! Bedankt alvast.
 

Vanochtend nog de oorspronkelijke accountant gebeld. Hij heeft echt geen overeenkomst (meer...). Ook de accountant daarna had die niet. En nu blijft dat dus een gemis. Met de tip over ene herberekening maken en de oorsprong van het rentepercentage kan ik ook wel wat. 
 

Ik ga er nog verder mee. Een fiscalist betrekken lijkt mij wel handig ja.

 

Stel dat het percentage gecorrigeerd kan (en mag) worden, dan is dat toch van invloed op het resultaat en dus over het verschil VpB betalen?

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
6 minuten geleden, Blauw zei:

Dit is pas goede informatie! Bedankt alvast.

 

Graag gedaan :slightly-smiling-face:

 

13 minuten geleden, ShopJeRot zei:

Die 0,5% hoeft toch niet altijd? Bijv. als er eenmalige "opstartkosten" zijn gerekend en in de overeenkomst het U-rendement wordt aangehouden als percentage voor het oprenten.

 

Je hebt gelijk en ik heb 2 zaken door elkaar gehaald:  die 0,5% toeslag geldt in de uitkeringsfase (Benaderde Marktwaarde), niet per sé bij een negatief U-rendement. Ben dan ook geen stamrechtspecialist :winking-face:

 

Quote

Een fiscalist betrekken lijkt mij wel handig ja.

 

Mocht je zelf niet iemand in je netwerk hebben dan de volgende tip:

Zonder iemand voor te willen trekken of over te willen slaan:  een van mijn collega moderatoren en actieve HL lid is niet alleen fiscalist, maar ook een van de meest ervaren stamrechtspecialisten van Nederland. Wie dat is? Joost mag het weten..... 


Waarmee kan ik je helpen?

Ik adviseer ondernemers over betrouwbare en betaalbare verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid.   Meer weten?  Contact

 

Update verplichte AOV: Regeling niet uitvoerbaar, Koolmees zoekt naar alternatieven.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 5 leden online en 283 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept