Jump to content
Stan V
Verberg

LLC vs LLC met 100% eigendom in BV?

Beste belasting adviseurs, 

 

Onze situatie is als volgt:

 • Ik (Nederlandse nationaliteit) heb samen met mijn zakelijke partner (Marokkaanse nationaliteit en Canadees burger) een web app gemaakt en nu willen we een bedrijf opzetten. 
 • We wonen momenteel beide met name in Portugal
 • We zijn in gesprek met Amerikaanse investeerders en die willen enkel investeren mits we een Amerikaans bedrijf oprichten. Ook zitten onze klanten met name in de VS. Vandaar de LLC.

 

We overwegen de volgende twee opties:

 

A. Enkel een Amerikaanse LLC

 

Deze optie lijkt op het oog het simpelst qua papierwerk (slechts één jaarrekening, één administratie, etc.). 

 

Q1: Ik begrijp dat onder deze vorm we nog altijd vennootschapsbelasting/inkomstenbelasting verschuldigd zijn (lees: géén truc om belasting te vermijden) in het land van fiscaal burgerschap (NL en CA momenteel). Maar wil de IRS in dit geval niet ook een deel van de taart? Ik begrijp dat zowel CA als NL een belastingverdrag hebben met de VS om maar zijn er in deze vorm wellicht risico's die we dienen te overwegen?

 

B. Amerikaanse LLC die 100% van de aandelen in een Nederlandse dochter BV bezit

 

Onder deze structuur fungeert de BV als de werkmaatschappij en de LLC als de holding.

 

Q2. In dit geval zien we als voordeel dat we onze belastingplichten (jaarrekeningen opstellen, BTW afdragen, administratie etc.) gewoon in NL kunnen vervullen. Een systeem waarmee ik bekent ben i.t.t. het Amerikaanse systeem. Maar hoe zien onze belastingplichten in de VS er vervolgens uit? Is het vervolgens een stuk simpeler om aan de belastingplichten voor de Amerikaanse holding te voldoen (t.o.v. enkel een Amerikaanse LLC) of geeft dit enkel dubbel werk?

 

Ps. Ik begrijp dat ik hier twee complexe vragen stel. Mits ik de situatie nader kan toelichten hoor ik het graag. Ook zijn we momenteel op zoek naar professionele hulp maar ik hoop via deze weg een startpunt te vinden.

 

 

 

 

Edited by Stan V
Link to post
Share on other sites

5 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Beste Stan, allereerst welkom op Higherlevel!

 

Ik ben geen specialist op dit gebied maar ik mis optie C:  2 Nederlandse of Canadese  of Portugese (of een mix naar keuze) personal Holdings, een Amerikaanse tussenholding LLC als IP-houder  (waarin de investeerder participeert én jullie beide personal holdings ) én  daaronder een LLC  waarin de daadwerkelijke exploitatie plaatsvindt. 

 

1 uur terug, Stan V zei:

dat we onze belastingplichten (jaarrekeningen opstellen, BTW afdragen, administratie etc.) gewoon in NL kunnen vervulle

 

Hoe zie je dat voor je? Een Amerikaans bedrijf dat diensten levert aan Amerikaanse klanten, wat heeft dat met Nederlandse BTW te maken? 

 


Waarmee kan ik je helpen?

Ik adviseer ondernemers over betrouwbare en betaalbare verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid.   Meer weten?  Contact

 

Mijn laatste blog: De AOV premies stijgen, wat doe je er aan en wanneer?

Link to post
Share on other sites
 • 1

Ten eerste, ik ben geen expert op dit gebied - maar wel geïnteresseerd omdat een vergelijkbare situatie voor mij zou kunnen gaan spelen. Als eerste, ik denk dat het goed is om je in te lezen in het verschil tussen een LLC en een Inc (Corporation). Volgens mij bedoel je nl. de tweede. Dan, zo'n Inc wordt opgericht in de VS en er is niets wat jou (persoonlijk - of zoals Norbert zegt via een Holding) tegenhoudt aandelen te hebben in zo'n Inc. Die Inc opereert volledig in de US en zal alle belastingen (VAT, Corporate Income Tax, etc.) daar af moeten dragen. De IRS krijgt dat echt wel mee (punt #1). Vervolgens zou het zo kunnen zijn dat jij daar in dienst bent of loon ontvangt. Dan ontvang jij salaris in de VS - en zal de IRS daar zeker wat van vinden; je betaalt gewoon inkomstenbelasting in de VS (punt #2). Je zult natuurlijk eerst een green card / werkvergunning moeten regelen als je dit zou willen. Dan, als jullie winst gaan maken, dan ga je op een gegeven moment ook dividend uit willen keren. Dan krijg je te maken met de belastingafspraken tussen de VS en NL (of CA) - wie dat mag belasting. Er zijn afspraken om dubbele belasting te voorkomen - maar ook hier kijkt de IRS mee (punt #3). Het laatste punt, waar ik ook wel naar benieuwd ben is hoe een eventueel management fee (van een US Inc naar een NL Holding BV) zou werken. Volgens mij zijn dit normale kosten voor de US Inc en baten voor de NL BV. Benieuwd of iemand hier ervaring mee heeft en ook of hier nog belastingen op toegepast zouden worden en welke (bijv. withholding tax).

Link to post
Share on other sites
 • 0

@Norbert Bakker Bedankt voor je snelle bericht. 

 

Quote

optie C:  2 Nederlandse of Canadese  of Portugese (of een mix naar keuze) personal Holdings, een Amerikaanse tussenholding LLC als IP-houder  (waarin de investeerder participeert én jullie beide personal holdings ) én  daaronder een LLC  waarin de daadwerkelijke exploitatie plaatsvindt. 

 

Ja, voor zowel optie A als B  maken we onze persoonlijke holdings eigenaar. Het afsplitsen van IP en exploitatie had ik voor Optie A nog niet aan gedacht maar dat klinkt heel logisch. Dus Optie C mag mijn optie A vervangen.

 

Quote

Hoe zie je dat voor je? Een Amerikaans bedrijf dat diensten levert aan Amerikaanse klanten, wat heeft dat met Nederlandse BTW te maken? 

 

Het is meer zo dat de VS onze ideale markt is en we verwachten hier meer dan 50% van de omzet te genereren. We opereren echter wereldwijd en bieden onze dienst dus ook binnen de gehele EU aan. We gebruiken hiervoor MOSS (wellicht ook van toepassing is op deze discussie). 

 

 

Edited by Stan V
Link to post
Share on other sites
 • 0

Dag @Mark_W

 

Quote

Als eerste, ik denk dat het goed is om je in te lezen in het verschil tussen een LLC en een Inc (Corporation

 

Heb ik wel gedaan en op het eerste gezicht leek me een LLC vanuit een administratief oogpunt makkelijker. Na me nog wat meer in te hebben gelezen denk ik wel dat je een punt hebt; Ik verwacht dat investeerders in de VS zullen aansturen op een Inc (meer controle/makkelijker om aandelen uit geven). 

 

Ik begrijp dat er zelfs een 3e optie is: De s-corp (géén corporate tax, enkel inkomstenbelasting). Zou ook nog kunnen.

 

Dan vraag ik me vervolgens af in het geval van Optie B (Amerikaanse Inc die 100% van de aandelen in een Nederlandse dochter BV bezit) hoe dit vervolgens werkt. Heeft de dochter BV in dit geval niet meer recht op de corporate tax / vennootschapsbelasting gezien hier de daadwerkelijke exploitatie plaatsvind? Zou vast ergens in het US <> NL verdrag staan maar die is niet toegankelijk voor een belasting leek als ik.

 

Quote

(punt #2). Je zult natuurlijk eerst een green card / werkvergunning moeten regelen als je dit zou willen

 

Hier had ik ook naar gekeken maar hoe ik het begrijp kan ik een director van een LLC of Inc zijn zonder daadwerkelijk in de VS te wonen (zie ook dit artikel). Volgens mij heb ik géén werkvergunning nodig gezien ik werk vanuit NL. Wellicht kan iemand hier dit bevestigen?

 

Quote

 (punt #3). Het laatste punt, waar ik ook wel naar benieuwd ben is hoe een eventueel management fee (van een US Inc naar een NL Holding BV) zou werken. Volgens mij zijn dit normale kosten voor de US Inc en baten voor de NL BV. Benieuwd of iemand hier ervaring mee heeft en ook of hier nog belastingen op toegepast zouden worden en welke (bijv. withholding tax).

 

Goede vraag. Ook benieuwd.

 

Edited by Stan V
Link to post
Share on other sites
 • 0

 

Op 23-9-2020 om 15:17, Stan V zei:

punt #3). Het laatste punt, waar ik ook wel naar benieuwd ben is hoe een eventueel management fee (van een US Inc naar een NL Holding BV) zou werken. Volgens mij zijn dit normale kosten voor de US Inc en baten voor de NL BV. Benieuwd of iemand hier ervaring mee heeft en ook of hier nog belastingen op toegepast zouden worden en welke (bijv. withholding tax).

 

 

Hi, hebben jullie nog antwoord gevonden op deze vraag?
Ik ben ook benieuwd!

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 10 leden online en 278 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept