Jump to content
insparcom
Verberg

Wat weegt die koe nou echt?

 

Wisdom of the crowds

 

Wie regelmatig op Social Media zit, wist het eigenlijk al: het valt nogal eens tegen met de wijsheid van de massa. Toch duikt de gedachte dat we met elkaar slimmer zijn dan ieder individueel vaak op. Het klassieke “Wisdom of the Crowds”-experiment werd in 1906 uitgevoerd door Francis Galton, een neef van Charles Darwin. Hij trok naar een dorpskermis en loofde een prijs uit voor diegene die het gewicht van een os kon raden. Dat lukte niemand, ook niet de aanwezige boeren die er eigenlijk verstand van zouden moeten hebben. Het gemiddelde van alle schattingen bleek echter precies op het exacte gewicht van het dier uit te komen.

 

Of er in dit experiment misschien meer sprake was van geluk dan van wijsheid is onduidelijk. Het weerhield James Surowiecki er niet van om het voorbeeld in 2004 prominent op te voeren in zijn boek “Wisdom of the Crowds” in 2005. Surowiecki stelt dat een diverse verzameling van onafhankelijk beslissende mensen bepaalde soorten beslissingen en voorspellingen waarschijnlijk beter zal maken dan individuen of zelfs experts. Bewijs geleverd: de massa is wijs.

 

Surowiecki stelt dat er aan vier voorwaarden voldaan moet zijn voordat er sprake is van collectieve wijsheid. Zo is een diversiteit aan meningen noodzakelijk en moet die mening gebaseerd zijn op enige (voor)kennis. Daarnaast worden de leden van de massa geacht onafhankelijk te denken en elkaar niet te beïnvloeden. Er moet een mechanisme zijn om de individuele uitspraken om te zetten in een collectieve beslissing. Tenslotte moet er binnen de groep sprake zijn van voldoende vertrouwen in ieders goede bedoelingen. Zonder al deze randvoorwaarden ligt hysterisch groepsdenken op de loer. Misschien verklaart dat ook het huidige klimaat op Internet.
 

Groepsdenken, maar dan slim....

 

Sinds het verschijnen van van “Wisdom of the Crowds” zijn er waarschijnlijk evenveel onderzoeken verschenen die de these van Surowiecki onderschrijven als die hem onderuit halen. Ook het experiment met de os is in deze eeuw een aantal keren herhaalt. Boeren en slagers blijken veel beter dan stadsbewoners in staat zijn om het gewicht van de koe te raden. Er lijkt dus meer nodig te zijn dan een groep mensen met een mening. Enige expertise kan geen kwaad. Onenigheid en discussie kunnen beslissingen beter maken, maar te veel communicatie maakt de groep als geheel weer minder intelligent.

 

Wat kunnen we praktisch met deze kennis? Wat als de uitdaging complexer is dan het raden van het gewicht van een zoogdier? Dat kan een commerciële beslissing zijn die van belang is voor de toekomst van de onderneming. Maar ook overheids- en andere not-for-profit organisaties staan voor uitdagingen die zich niet gemakkelijk laten oplossen. Juist in een professionele omgeving blijkt het slim te zijn om gebruik te maken van de gezamenlijke denkkracht van de groep. De aanwezige kennis vormt immers een goede basis voor een betere beslissing. Een onafhankelijk, divers team maakt de kans op een goede beslissing groter. Valkuilen die voorkomen moeten worden zijn groepsdenken en het kapen van de beslissing door een te sterke invloed van een (in)formele leider.

 

Technische oplossingen waarmee die valkuilen te vermijden zijn, zijn tegenwoordig voorhanden. Iedereen kan daarmee aan het woord komen en hiermee kan ook de collectieve beslissing geformuleerd worden. Een combinatie van denkkracht van de massa en slim gebruik van ondersteunende software leidt dan tot betere beslissingen en betere (bedrijfs)resultaten.

koe.jpg


Hans Damen - Insparcom

Strategisch Advies - Verandermanagement - Spreker - Dagvoorzitter - Divemaster

Laatste blogs

Link to post
Share on other sites

5 answers to this question

Recommended Posts

 • 1

Ik merk dat soms een intuitieve inval een beter antwoord schenkt dan de wijsheid van de groep.

Ik vertrouw daarom meer op mijn plotseling invallen dan op de mening van een grote groep.

Misschien dom maar het geeft wel meer bevrediging.

Link to post
Share on other sites
 • 0
3 uur geleden, insparcom zei:

Bewijs geleverd: de massa is wijs.
Groepsdenken, maar dan slim....

Dat heeft met slimmigheid niets te maken, maar slechts een kwestie van een gewogen gemiddelde.

 

2 uur geleden, herman van der helm zei:

Ik merk dat soms een intuitieve inval een beter antwoord schenkt dan de wijsheid van de groep.

Ik vertrouw daarom meer op mijn plotseling invallen dan op de mening van een grote groep.

Touchdown!

Als een ondernemer luistert naar de mening van de grote groep, dan valt er weinig meer te ondernemen.

 

3 uur geleden, herman van der helm zei:

Misschien dom maar het geeft wel meer bevrediging.

Wie altijd in de kudde meeloopt zal met enige regelmaat door de strond van zijn voorgangers lopen.


Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link to post
Share on other sites
 • 0
17 uur geleden, herman van der helm zei:

Ik vertrouw daarom meer op mijn plotseling invallen dan op de mening van een grote groep.

Misschien dom maar het geeft wel meer bevrediging.

 

Niets mis met intuïtie (integendeel, zouden we veel meer naar moeten luisteren, en minder naar "meningen") ,  maar tegenwoordig gaan veel mensen - ondernemers ook - nog veel verder, en varen ze blind op hun eigen invallen ook als deze door feiten weersproken worden. Feiten zijn opeens "meningen" geworden die je kunt tegenspreken met "alternatieve feiten", en de eigen onderbuik is daarmee opeens onfeilbaar. 

 

Lastig communiceren met ondernemers die iedere onderbouwing met feiten pareren met zinsnedes als  met "ja, maar mijn gevoel zegt met dat dat piepschuim onder een zonnepaneel helemaal niet zo brandgevaarlijk is, dus waar doen jullie moeilijk over?":slightly-smiling-face:

 


Waarmee kan ik je helpen?

Ik adviseer ondernemers over betrouwbare en betaalbare verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid.   Meer weten?  Contact

 

Update verplichte AOV: Regeling niet uitvoerbaar, Koolmees zoekt naar alternatieven.

Link to post
Share on other sites
 • 0
14 uur geleden, Cosara zei:

Dat heeft met slimmigheid niets te maken, maar slechts een kwestie van een gewogen gemiddelde

 

Klopt, de columnist is immers militair geweest. In de militaire - basisopleidingen en de - werkelijkheid in het veld wordt o.a. van dat principe van groepsgemiddelde gebruik gemaakt om bijvoorbeeld een redelijke schatting te kunnen maken op welke afstand de vijand zich bevindt.


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
 • 0
1 uur terug, Norbert Bakker zei:

Feiten zijn opeens "meningen" geworden

Het omgekeerde komt steeds vaker voor.

Meningen worden als vaststaande feiten gepresenteerd.


Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 4 leden online en 279 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept