Jump to content
Taylor
Verberg

Nieuwheidsonderzoek octrooi

Hallo iedereen,

Kan je als Belgische ondernemer een octrooiaanvraag  indienen in Nederland en daar een nieuwheidsonderzoek laten uitvoeren?

Klopt het dat wanneer er via een Nederlands octrooi inkomsten gegenereerd worden, dit fiscaal interessanter is dan wanneer de aanvraag gebeurt in België?

Met vriendelijke groet,

Taylor

Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Je kunt als ondernemer (of ook als niet-ondernemer) uit ieder land in ieder ander land een octrooiaanvraag indienen.

 

In zowel NL en BE, en in de meest andere landen, is een nieuwheidsonderzoek laten uitvoeren een verplicht deel van de de aanvraagprocedure.

 

Fiscaal voordeel: kan ik niet op antwoorden, maar als men het heeft over fiscale voordelen, dan worden die meestal uitgelegd op basis van iemand die in dat betreffende land belastingplichtig is en een octrooi heeft.

 

Het kan dus best zijn dat in NL de fiscale voordelen (potentieel) groter zijn dan in BE, maar dan ligt dat niet aan het feit dat het een NL of BE octrooi is , maar dat de ondernemer belastingplichtig is in dat betreffende land.

 

En hoewel je wel de keus hebt om een BE of NL octrooi aan te vragen, heb je (meestal) niet de keus om te bepalen of je in NL of BE belastingplichtig bent.

 

Overigens heeft een BE of een NL octrooi nog wel meer consequenties. Je krijgt alleen bescherming op het grondgebied van het land waar je een octrooi hebt. Kortom: voor het beschermen van je activiteiten in BE heb je NIETS aan een NL octrooi, en omgekeerd.

 

Logischerwijs (maar ik ben geen fiscalist) zijn die fiscale voordelen er ook alleen voor business in dat betreffende land.

 

Kortom: Je fiscale voordelen worden bepaald door het land waar je belastingplichtig bent, en dan ook nog alleen op omzet/winst uit een land waar je een octrooi hebt.

 

Dus als je in NL het grootste deel van je winst maakt, heb je fiscaal niet veel aan een BE octrooi (en omgekeerd), onafhankelijk van waar je gevestigd bent.

 

 

Edited by kuifje

Bel een octrooigemachtigde van Patenthuis bij al uw octrooivragen !

Link to post
Share on other sites
 • 0

Als een buitenlands bedrijf eigenaar is van een Nederlands bedrijf, dat Nederlands bedrijf houder is van IE en voor het gebruik van dat IE royalty's rekent aan het buitenlandse ouderbedrijf, dan betaalt het Nederlands bedrijf geen belasting over de opbrengsten.

 

Om optimaal gebruik te maken van belastingparadijs Nederland, moet je die opbrengsten vervolgens wel weer wegsluizen naar een (derde) bedrijf in een (derde) land.

 

Voor de schone schijn heeft Nederland per 1 januari van dit jaar een wet aangenomen die in sommige gevallen (te weten als je fiscalist niet slim genoeg is) een belasting over royalty's invoert.

 

Voor degenen met een besteedbaar vermogen van minder dan een half miljoen euro en zonder regelmatige inkomsten lijkt mij dit geen bruikbare route.

 

Ik betwijfel of dit was waar je naar op zoek was, maar het is een belastingvoordeel dat verbonden is aan zowel locatie als het bezitten van IE, dus strikt genomen is het een antwoord op je vraag. :-)


Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link to post
Share on other sites
 • 1
15 minuten geleden, Branko Collin zei:

Als een buitenlands bedrijf eigenaar is van een Nederlands bedrijf, dat Nederlands bedrijf houder is van IE en voor het gebruik van dat IE royalty's rekent aan het buitenlandse ouderbedrijf, dan betaalt het Nederlands bedrijf geen belasting over de opbrengsten.

 

Maar het blijft een feit dat dat NL bedrijf geen royalties kan rekenen op omzet/winst in een land waar de IE niet van kracht is. In dat land is het gebruik van die beschermde kennis/technologie etc. immers vrij, zodat de overenkomst nooit kan voldoen aan het 'arm's length principle'

 

Dus er zijn minimaal twee voorwaarden: De wetgeving van het vestigingsland moet het toelaten, en er moet IE zijn die bescherming biedt in het operationele land.

 

 


Bel een octrooigemachtigde van Patenthuis bij al uw octrooivragen !

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 0 leden online en 122 gasten

  There are no registered users currently online

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept