Jump to content
Harryann
Verberg

Bestaande bedrijfsnaam, zelfde branche, in ander gebied

Beste mensen,

Ik ben een nu paar maanden bezig met mijn bedrijf als hondenuitlaatservice en privéhondentrainer. Braaf enzo is mijn gekozen bedrijfsnaam. Na veel zoeken naar passende namen, alles is zo'n beetje bezet, kwam ik op deze naam uit, die in zijn geheel origineel is. Maar waar ik niet goed op gelet heb is dat er een hondenschool Braaf in hetzelfde dorp zit. Dat komt omdat die hondenschool eigenlijk altijd genoemd wordt met de voor en achternaam van de eigenaar en niet met de bedrijfsnaam. Ik heb hier al e.e.a. gevonden op misbruik van een handelsnaam en kies, na een e-mailbericht van die hondenschooleigenaar eieren voor mijn geld.

 

Goed, nu bedacht ik de naam Dogs enzo, dan hoef ik qua logo en huisstijl zo min mogelijk aan te passen en het is pakkend en duidelijk. Maar wat blijkt, uiteraard wordt deze naam ook al gebruikt door een hondenschool.

Maar, deze hondenschool zit minstens 140 km bij mij vandaan. 

Mag dit en zo ja, zijn er zaken waar ik rekening mee moet houden? Want weer een naam moeten veranderen, dat wil ik echt niet natuurlijk!

 

Met vriendelijke groet,

 

Harr

Link to post
Share on other sites

18 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
7 minuten geleden, Harryann zei:

Maar, deze hondenschool zit minstens 140 km bij mij vandaan. 

Welkom op HL

 

Er zijn bijvoorbeeld heel veel kledingherstellers in het land die 'gouden schaar', 'gouden naald', etc... heten, dus als een bedrijf echt heel lokaal opereert en in de markt kan daar geen verwarring over ontstaan, is dat geen probleem. Het is wel aan jou om dat goed uit te zoeken...


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Belevenis-Economie & Leisure-Marketing, Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht (Arbeidsrechter.nl)

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
 • 0
28 minuten geleden, Harryann zei:

Goed, nu bedacht ik de naam Dogs enzo...

 

Jij bent er wel eentje van grote stappen, snel thuis zeg. 

 

Maak een geestelijk ommetje 🐾  , gebruik je fantasie eens en voeg er een woord aan toe:

 

Dogs United

Happy Dogs

Dogverdomme!

Dogs Vriezeveen

Dog Choir

 

Kun je ook een domeinnaam vinden die nog niet in gebruik is. 

 


Zucht...

Link to post
Share on other sites
 • 0
24 minuten geleden, Harryann zei:

Mag dit en zo ja, zijn er zaken waar ik rekening mee moet houden? Want weer een naam moeten veranderen, dat wil ik echt niet natuurlijk!

Het mag, maar er zijn inderdaad wel zaken waar je rekening mee moet houden. In lijn met Hans' reactie: er zullen door het hele land meerdere 'Jansen Schilders' zijn. Dat is op zich geen probleem, het belangrijkste aspect is of er verwarring kan ontstaan tussen beide bedrijven. Die verwarring kan gaan over een vergelijkbare naam, vergelijkbare activiteiten of overlap in het werkgebied.

 

De hondenschool waar je (vermoed ik) op doelt, heeft wel als schrijfwijze voor '&' i.p.v. 'en' gekozen, maar qua klank is dat natuurlijk wel vergelijkbaar. Je geeft zelf al aan dat jullie activiteiten ook overlap hebben, dan is vooral het werkgebied nog interessant. Je gaf aan dat zij 140 kilometer verderop zitten: beschrijven ze (op hun website) iets over in welke regio ze actief zijn? Als dat tot jouw regio strekt, is er dus wel sprake van overlap. Andersom: wat zijn jouw plannen qua werkgebied? En zou dat in de toekomst verder uitgebreid kunnen gaan worden?

 

De verwarring zou door het bestaande bedrijf dus gebruikt kunnen worden als argument tegen jouw naam, maar die eventuele verwarring heeft ook voor jou nadelen. De domeinnaam van diegene is immers exact jouw bedrijfsnaam. Met een beetje pech spreek je een keer een potentiële klant, die gaat online zoeken en komt bij een ander bedrijf terecht...

 

Ik zou je adviseren om nog wat verder te kijken naar je naam. Terwijl ik dit bericht typ zie ik dat TwaBla daar ook al wat suggesties voor doet. Investeer nu (tijd) in een goede handelsnaam, zodat je daar nooit problemen mee krijgt. Het argument dan hoef ik qua logo en huisstijl zo min mogelijk aan te passen zou ik dan ook niet zo zwaar laten wegen. Ik begrijp dat het mooi is als het toevallig goed in je logo past, maar dat zou niet het uitgangspunt moeten zijn. 

Link to post
Share on other sites
 • 0

Dank Hans, helder verhaal.

 

Twabla jij bent wel vooringenomen zeg!  Gebruik je fantasie, is dat een grapje?

Met snel thuis heeft het niet zo veel te maken. Meer met de kosten en het feit dat het moeilijk is om een passende naam te vinden die niet al bestaat.

Ik heb net voor een paar honderd euro een bus laten bestickeren en het zou fijn zijn als dat niet helemaal opnieuw hoeft. Het is nou niet dat ik bakken geld verdien.

En snel? Enig idee hoeveel namen ik al geprobeerd heb? Ik had een originele bedrijfsnaam na heel lang zoeken, daar zijn rissen aan andere namen aan vooraf gegaan, iedere keer was er weer een dubbeling of was het verwarrend, dus ik blij dat ik iets had, maar daarmee ging ik dus de mist in door 1 woord.

Ik ben dus, op zoek naar een nieuwe naam, ipv origineel te willen zijn meer rekening gaan houden met de regio. Ik wil het niet nog eens aan de stok krijgen met een concurrent in mijn omgeving.  Maar ik wil ook graag een naam die bij mij en mijn werkzaamheden past. Dat is toch niet zo raar?

 

Dan wat je suggesties betreft:

Dogs united, lijkt leuk, maar roept alleen maar verwarring op. Hoezo united?

Happy dogs en alle creatieve vormen van die naam bestaan al. 

Een plaatsnaam is niet handig als je regionaal werkt en de naam van de regio is te lang.

En de rest slaat natuurlijk nergens op.  Wie maakt zich er nou makkelijk vanaf?

 

Goed, ik vraag het niet voor niets hier, als ik echt snelle halen gauw thuis zou zijn had ik hier de vraag niet gesteld en het al geregeld.

 

@Bert die heb ik natuurlijk allang gelezen, maar overtuigde me niet beide kanten op.  Daarom vraag ik het hier, voor een wat inhoudelijker antwoord. Andere zaken naast of het mag of niet, waarom ik het wel of niet zou moeten doen.

 

Dank RubenT voor je duidelijke antwoord. Deze hondenschool is zelfs locatiegebonden, ze biedt geen specialisme waarvoor mensen een eind gaan rijden iedere week. Gewoon een leuke hondenschool, dan heb je het met 25 km echt wel gehad. Om een eventuele overlap maak ik me dus geen zorgen.

 

Wat de website betreft, daar heb je zeker een punt waar ik goed over na moet denken.

Het tijd investeren in een goede nieuwe naam is best frustrerend kan ik je vertellen. De hondenwereld bestaat voornamelijk uit heel veel ZZPers. Ik moet rekening houden met 2 werkvormen, hondenschool en hondenuitlaatservice. En met nog veel meer in dezelfde branche.

Maar het relaas over namen heb ik al breed uitgemeten hierboven, dus zal er niet verder over uitweiden.

Hier kwam ik voor, niet alleen weten of het mag, maar ook of het onfatsoenlijk is om te doen en de andere zaken waarom ik het wel of niet zou moeten doen.

Ik heb wat om over na te denken. Dank!

Link to post
Share on other sites
 • 0
20 minuten geleden, Harryann zei:

@Bert die heb ik natuurlijk allang gelezen, maar overtuigde me niet beide kanten op.  Daarom vraag ik het hier, voor een wat inhoudelijker antwoord. Andere zaken naast of het mag of niet, waarom ik het wel of niet zou moeten doen.

Tja, dat je die al gezien had weet ik natuurlijk ook niet. Ik denk dat wat mag en niet wel beantwoord is, met een echt originele naam is het probleem opgelost. Je kunt altijd hier of op FB of zo een prijsvraag uitschrijven :).  Dan zou mijn inzending zijn  "(Alles) Voor Je Canis",  als dat tenminste niet te Haags klinkt. ....

Link to post
Share on other sites
 • 0
23 uur geleden, Harryann zei:

Goed, nu bedacht ik de naam Dogs enzo, dan hoef ik qua logo en huisstijl zo min mogelijk aan te passen en het is pakkend en duidelijk. Maar wat blijkt, uiteraard wordt deze naam ook al gebruikt door een hondenschool.

Maar, deze hondenschool zit minstens 140 km bij mij vandaan. 

 

Prima naam toch.. en laten we wel zijn we hebben Bakkerij Janssen Autobedrijf de Vries ook nooit verweten dat ze niks orgineels konden verzinnen.

Enige extra obstakeltje tegenwoordig is de domeinnaam. ja er kan echt maar 1 autobedrijfdevries.nl uitgegeven worden.

 

De vraag is hoe belangrijk is jou url voor je bedrijf. je geeft al aan dat in jou dorp iemand zit met een naam die jij had willen gebruiken maar iedereen kent hem bij zijn familienaam. Simpel gedacht.. als jij 5 of 10 jaar bestaat gaat dat bij jou ook gebeuren... misschien is het in dat opzicht veel handiger je eigen naam te gebruiken.. kan nooit iemand inbreuk claimen en als je toch veel op je eigen naam herkend gaat worden waarom dan energie steken in een bedrijfsnaam.

 

De URL ziekte dat mensen uit groningen en maastricht elkaar nu ineens in de haren vliegen over misbruik en verwarring vind ik best raar want laten we wel zijn, er zijn maar 2 mensen, nou ja misschien 4 als ze getrouwd zijn die zich daar over opwinden.. geen van je klanten interesseert het veel.. en je gaat ook echt geen tientallen klanten mislopen omdat ze opeens op een site komen van een bedrijf 140km verder.

 

Ik zou eens kijken of je met andere social media ook een goed bereik kunt realiseren. facebook en instagram brengen je met hun algoritme veel sneller bij relevante doelgroepen dan een url vanaf nul naamsbekendheid geven.

Je komt wekelijks of dagelijks bij je klanten, zorg dat je altijd visitekaartjes hebt met je gegevens erop bij je hebt.

Van die andere partij 140 km verderop ga je echt geen last hebben..

Link to post
Share on other sites
 • 0

@Bert.Hahaha leuk bedacht, zit iig humor in. Ik snap dat jij niet kan ruiken wat ik wel en niet gelezen heb. Daarom legde ik mezelf even uit. Dank voor je antwoord Bert!

 

Al zoekend naar een originele naam valt het me wel op dat er heel veel dezelfde namen gebruikt worden. Dus zo onfatsoenlijk is het blijkbaar ook niet.

Edited by Harryann
Vergeten iemand te taggen
Link to post
Share on other sites
 • 0

@Roel Jdank voor je antwoord! 

Gebruik eigen naam

Dat is in mijn geval juist verwarrend omdat een deel van de mensen (ook klanten) mij kennen met mijn officiële naam en een deel op mijn bijnaam. En dat is niet beperkt tot een paar vrienden.  Ik heb een tamelijk groot netwerk door vrijwilligers(bestuurs)werk in de streek, waar ik bekend sta met mijn bijnaam en een tamelijk groot netwerk door mijn vorige baan in dezelfde streek(bekend met officiële naam).

Daardoor heb ik dat idee al gauw laten varen. Wel heb ik beide namen als zoekwoorden tags op mijn website gezet.

 

Ik denk dat je gelijk hebt dat andere social media belangrijker is dan een website. Vooralsnog krijg ik de meeste klanten door mond op mond reclame, flyers bij de plaatselijke dierenarts en via connecties die mijn berichten delen op facebook en instagram. De website dient vooral voor verdere informatie en is dus wel nodig.

Link to post
Share on other sites
 • 0
1 uur geleden, Harryann zei:

Al zoekend naar een originele naam valt het me wel op dat er heel veel dezelfde namen gebruikt worden. 

Tegelwaardig!

 

Je moet dus wel een beetje durven afwijken van de goegemeente en een iets gewaagder stap maken dan enzo. Vader en moeder Ferrari wisten na elf kinderen ook geen andere naam te bedenken voor de twaalfde.

 

Als je nou in je vraag gemeld had dat er al enzo op je bus gestickerd staat en dat er ruimte is voor één kort woord ervoor dan hadden we andere suggesties kunnen doen. Wat, woef, blaf bijvoorbeeld. Of Blafbus! Krijg je er een slagzin bij: komt zo. Kun je de zo hergebruiken.


Zucht...

Link to post
Share on other sites
 • 0

@Roel Jdank voor je antwoord! 

Gebruik eigen naam

Dat is in mijn geval juist verwarrend omdat een deel van de mensen (ook klanten) mij kennen met mijn officiële naam en een deel op mijn bijnaam. En dat is niet beperkt tot een paar vrienden.  Ik heb een tamelijk groot netwerk door vrijwilligers(bestuurs)werk in de streek, waar ik bekend sta met mijn bijnaam en een tamelijk groot netwerk door mijn vorige baan in dezelfde streek(bekend met officiële naam).

Daardoor heb ik dat idee al gauw laten varen. Wel heb ik beide namen als zoekwoorden tags op mijn website gezet.

 

Ik denk dat je gelijk hebt dat andere social media belangrijker is dan een website. Vooralsnog krijg ik de meeste klanten door mond op mond reclame, flyers bij de plaatselijke dierenarts en via connecties die mijn berichten delen op facebook en instagram. De website dient vooral voor verdere informatie en is dus wel nodig.

Link to post
Share on other sites
 • 0

Vraag me niet hoe, maar ik heb per ongeluk een eerdere reactie opnieuw geplaatst! Excuses daarvoor!

 

@Bob de webbouwerdank voor je suggestie! Duin, dat klinkt heel origineel. Echter, in deze streek heten er heel veel mensen van achter Duin, van Duijn, van Duin, van Duyn. En daardoor heb je best wel wat bedrijven die iets met duin heten en bestaat er ook nog een kans dat mensen denken dat het mijn achternaam is. Natuurlijk niet allemaal in mijn branche, maar hier is het dus weinig creatief. Dan zou ik dune kunnen gebruiken, maar dat wordt vaak verkeerd uitgesproken. Een kennis van mij had de naam Dune drones en mensen noemden dat Duune drones. Dat is dan wel weer een beetje jammer.

 

@TwaBla Dank voor je antwoord, dat enzo was juist hetgene wat onderscheidend was van al die andere namen. Braaf enzo had nog niemand bijvoorbeeld.

 

"Als je nou in je vraag gemeld had dat er al enzo op je bus gestickerd staat en dat er ruimte is voor één kort woord ervoor dan hadden we andere suggesties kunnen doen. Wat, woef, blaf bijvoorbeeld. Of Blafbus! Krijg je er een slagzin bij: komt zo. Kun je de zo hergebruiken".

Ofschoon ik het heel lief vind dat je met naam suggesties komt, was dat eigenlijk mijn vraag niet natuurlijk. Gezien ik eerder de neiging heb om boekwerken aan tekst te typen, dan dat ik de woorden niet kan vinden, heb ik geprobeerd het kort en bondig te houden. Stay with the subject, voor mij een belangrijk punt van aandacht.

Had je nou gewoon gevraagd waarom ik zo vasthield, dan had ik met alle liefde en waarschijnlijk zeer uitgebreid (dat kort en bondig lukt niet altijd) mezelf uitgelegd ;)

 

Blafbus te Puttershoek!

Blafbus enzo, haha dat roept bij mij echt de verkeerde associaties op. Blaffen is bij de meeste mensen een niet erg positieve eigenschap van honden, als hondentrainer ben ik juist ernstig veel bezig met het voorkomen of aanpakken van overmatig geblaf. Woef heeft dat wat minder gek genoeg, maar woef of waf vind ik een beetje kinderachtig klinken.

1 minuut later. Woef enzo bestaat ook al! Hondentrimsalon, zucht. Dat bedoel ik dus. En woef of waf met wat erbij, zo he, dat levert aardig wat hits op in de bedrijfsnamencheck.

Ik ben ook wel een beetje kieskeurig, ik weet het. Maar ik rij straks dan ook wel rond met die naam op mijn bus.

Ik heb gisteren alweer uren besteed aan bedrijfsnamen, met en zonder "enzo" enzo. Enzo is echt een stopwoordje van me, daarom past het zo goed, maar  als ik iets anders weet te verzinnen met de YES factor, dan laat ik dat wel los hoor. Cani, canine, k9, hond, honden, dogs, leash, pup, good, mate, maatje, kwispel, streeknaam, gemeentenaam, doghandler, dogtrainer, hond en baas, paws, bulb, dune, sea, beach, dogclass, dog tutor, academy,  en daar combinaties van met andere woorden  enz. is maar fractie daarvan. Of het is bezet, of het dekt de lading niet, of een deel van de mensen begrijpt het niet, of het roept juist vreemde of niet kloppende associaties op. 

 

Dus ik neig stiekem toch naar mijn eerste idee en dan in de slogan en op social media de streek of gemeente erachter. Heel duidelijk laten zien waar ik zit met mijn bedrijf. Dan heb ik zo min mogelijk kosten w.b. bestickering enzo. 

Juridisch gezien mag het dus en ik kan er voor zorgen dat ik de ander zo min mogelijk  dwars zit door altijd de plaatsnaam of streek erbij te vermelden. Of zelfs de provincie afkorting zou kunnen. 

Maar goed, ik heb tot zondagavond om mijn naamswijziging op te sturen (ik moet er wel vaart achter zetten natuurlijk) , wie weet wat er voor die tijd nog komt.

Link to post
Share on other sites
 • 0

Dan zou je ook voor Dogs & Duinen ofzo kunnen gaan. Dan heb je toch nog een verwijzing naar de streek, en aangezien je in Noordwijk woont zul je de honden ook vast in de duinen uitlaten toch? Persoonlijk vind ik Dogs Enzo geen geweldige naam. Hoezo Enzo? Doe je ook katten en cavia's? 


Onder de naam Bob de webbouwer bouw en verbeter ik websites.

Daarnaast verzorg ik dj's en drive-in-shows op bruiloften, bedrijfsfeesten, verjaardagen enzovoorts.

Link to post
Share on other sites
 • 0
18 uur geleden, Bob de webbouwer zei:

Dan zou je ook voor Dogs & Duinen ofzo kunnen gaan. 

 

Dat er mensen zijn die Duin heten, is geen argument tegen Duindogs. Komt mij voor als een prima naam, een soort motorclub bijna. Je zou zelfs Duindogs Enzo kunnen kiezen, als je erg aan die Enzo gehecht bent.

 

Er kruipen persoonlijke criteria in, waardoor bepaalde woorden voorgetrokken worden ten opzichte van anderen. Dog Choir is erg leuk, zeker op een bus met een passend plaatje erbij. Maar niet geschikt wanneer je streeft naar stille brave honden.

 

Mag hoor, persoonlijke voorkeuren. Ondernemer is het baasje!


Zucht...

Link to post
Share on other sites
 • 0
20 uur geleden, Harryann zei:

Dus ik neig stiekem toch naar mijn eerste idee en dan in de slogan en op social media de streek of gemeente erachter.

 

Dan doe je dat toch gewoon.. Die naam is bij een hondenuitlaatservice niet de winnende factor.. online is social media is de verbindende factor.. daar een beetje actief mee omgaan is vele malen effectiever dan de perfecte orginele naam die niemand anders in de wereld heeft.
voor de mensen die je in het bos tegenkomt is een visitekaartje (of flyer) met een (makkelijke) url handig.  Desnoods maak je kleine zakjes met hondenkoekjes met je visitekaartje eraan om aan potentiële klanten te geven zodat het kaartje meer attentiewaarde heeft en de klant het niet in de jaszak laat zitten.

 

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 12 leden online en 321 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept