De gangbare regel voor wat betreft alcohol is geen alcohol onder de 18 jaar , identificatie tonen onder de 25 jaar. Als ik de Drank- en Horecawet er op na sla dan staat daar uiteraard de leeftijd van 18 jaar genoemd, maar komt er niets terug over de identificatieleeftijd van 25 jaar. Er staat enkel "De vaststelling [...] blijft achterwege, indien het een persoon betreft die onmiskenbaar de vereiste leeftijd heeft bereikt."
Mijn vraag:
Is er ergens een aanvulling op deze wet die 25 jaar verplicht als identificatieleeftijd, of is dit enkel de uitwerking van afspraken binnen supermarkten en horeca?
Zijn deze afspraken bindend, en zo ja, hoe breed is die binding?
Aanvullende vraag:
Geld de leeftijdsgrens enkel voor drank, of vallen hier ook vast voedsel onder, zoals kersenbonbons met likeur, of maaltijden waarin alcohol verwerkt is of waar alcohol gebruikt is voor de bereiding?
Mijn vraag is in de context van het via een webshop verkopen en bezorgen / laten afhalen van alcoholhoudende dranken of maaltijden waarin alcohol verwerkt is. Uiteraard wil ik hier gepast beleid voor maken dat rekening houd met dat leeftijd soms moeilijk te raden is, maar ik wil in mijn overwegingen onderscheid maken tussen wettelijk geboden en wat word aangeraden.
De gangbare regel voor wat betreft alcohol is geen alcohol onder de 18 jaar , identificatie tonen onder de 25 jaar. Als ik de Drank- en Horecawet er op na sla dan staat daar uiteraard de leeftijd van 18 jaar genoemd, maar komt er niets terug over de identificatieleeftijd van 25 jaar. Er staat enkel "De vaststelling [...] blijft achterwege, indien het een persoon betreft die onmiskenbaar de vereiste leeftijd heeft bereikt."
Mijn vraag:
Is er ergens een aanvulling op deze wet die 25 jaar verplicht als identificatieleeftijd, of is dit enkel de uitwerking van afspraken binnen supermarkten en horeca?
Zijn deze afspraken bindend, en zo ja, hoe breed is die binding?
Aanvullende vraag:
Geld de leeftijdsgrens enkel voor drank, of vallen hier ook vast voedsel onder, zoals kersenbonbons met likeur, of maaltijden waarin alcohol verwerkt is of waar alcohol gebruikt is voor de bereiding?
Mijn vraag is in de context van het via een webshop verkopen en bezorgen / laten afhalen van alcoholhoudende dranken of maaltijden waarin alcohol verwerkt is. Uiteraard wil ik hier gepast beleid voor maken dat rekening houd met dat leeftijd soms moeilijk te raden is, maar ik wil in mijn overwegingen onderscheid maken tussen wettelijk geboden en wat word aangeraden.
Edited by Rijder42Toevoeging
Link to post
Share on other sites