Jump to content
KevinBoer
Verberg

Hobby in Holding/werkmaatschappij constructie opnemen

Goedemiddag leden van higherlevel, 

 

Vanmorgen lid geworden van dit forum, omdat ik mezelf aan het oriënteren ben om iets voor mijzelf te beginnen, maar ik denk dat mijn vertrekpunt er iets anders uitziet dan menig ander beginnend ondernemer. Ik weet dat er genoeg informatie online staat over het beginnen van een eigen onderneming, maar voor mijn specifieke situatie krijg ik niet de juiste informatie gevonden die ik zoek, ook niet na gebruik van de zoekfunctie op jullie forum. Op de site van de KVK staat vooral ook algemene informatie en startersdagen worden nu niet gehouden vanwege Corona. 

 

Ik zal een korte schets geven van de situatie. Momenteel ben ik werkzaam in het familiebedrijf, waar mijn vader en zijn 2 broers de huidige directie vormen. Het is de bedoeling dat ik hier ook deel van uit ga maken, hiervoor wordt een holding voor mij opgezet waar mijn aandelen van het familiebedrijf in komen. Ik ontvang een verplicht DGA salaris uit mijn holding en de holding berekend een even hoge managementfee aan het familiebedrijf. Tot zo ver niks geks. 

 

Mijn hobby zijn oldtimers en bijzondere auto's en ik wil hier, naast mijn 'gewone' werk in het familiebedrijf, iets mee gaan doen omdat ik dat zo leuk vind. In het verleden heb ik al een aantal bromfietsen en oude auto's gerestaureerd en gedemonteerd, dat waren toen eigen voertuigen om mee te rijden en uiteindelijk weer te verkopen. Afgelopen 11 maanden ben ik in de loze uurtjes ook bezig geweest aan een auto, in deze periode heb ik een opbrengst verkopen van 12k behaald met een winst van 3.5k. Niet heel bijzonder, maar toch leuk  aangezien ik er gemiddeld slechts 2 uur per week mee bezig ben. Ik zou hier graag mee doorgaan, maar ik denk dat ik met deze cijfers (en omdat ik streef naar groei) niet meer onder de hobbyisten val en ik me hiervoor dus in moet gaan schrijven bij KVK om problemen te voorkomen. Op die manier heb ik wel iets dat ik echt zelf kan opbouwen, kan ik mijn hobby verder gaan uitwerken en voorkom ik vervelende situaties met de belastingdienst. 

 

Nu komt dus het gedeelte waar ik nog wat vraagtekens bij heb. Omdat ik niet fulltime werkzaam zal zijn in mijn hobby onderneming, ga ik daar geen volledig salaris aan onttrekken. Ik zou voor mijn hobby een BV op willen richten, omdat de vennootschapsbelasting over de winst lager is dan de inkomensbelasting in geval van een eenmanszaak, omdat het dan onder mijn salaris zou vallen. Aangezien er toch een eigen holding komt waaruit mijn DGA salaris komt, welke volledig gedekt wordt door de managementfee aan het familiebedrijf, ben ik dan nog wel verplicht een managementfee aan de 'hobby' onderneming vanuit de holding te berekenen? En zijn er dan eisen aan de hoogte van die fee? Het moge logisch zijn dat, in ieder geval de eerste jaren, nog geen volledig salaris aan de 'hobby' onderneming kan worden onttrokken richting mijzelf of de holding, simpelweg omdat er zoveel geld niet is, daarnaast is dat ook niet de opzet, mijn salaris komt immers uit de activiteiten voor het familiebedrijf. Ik wil mijn hobby zo goedkoop mogelijk houden en het geld binnen dit aparte bv'tje laten groeien door auto's op te knappen en daarna weer te verkopen, zonder dat ik verplicht ben veel aan mezelf of de holding uit te keren.

 

Vaste lasten qua hobby heb ik niet, ik heb een gratis eigen ruimte om te werken (deze is echt gratis, kost geen huur, hypotheek enzovoort). Wellicht kan ik buiten een eventuele kleine jaarlijkse managementfee vanuit de hobby onderneming naar de holding verder als vrijwilliger werkzaam zijn voor mijn hobby? Is het opzetten van een extra bv onder mijn holding voor mijn hobby in deze situatie überhaupt interessant? Ik kies expres voor een bv, vanwege de lagere vennootschapsbelasting tov de hogere inkomstenbelasting van een eenmansaak. Als ik verder geen kosten heb qua salaris als een kleine managementfee zoals beschreven zou voldoen, hoef ik alleen de vennootschapsbelasting af te dragen over de jaarlijkse winst. Ik begrijp dat ik voor een bv een administratie moet voeren en eens per jaar een jaarrekening aan moet leveren, maar als ik dat zelf doe zullen dat ook de kosten niet zijn.

 

Met welke kosten krijg ik verder te maken als ik voor mijn hobby een BV opricht welke ik onder de holding hang? 

 

Een heel verhaal, ik hoop dat ik het duidelijk uitgelegd heb en dat er hier mensen zijn die mij kunnen adviseren wat te doen. 

 

Alvast bedankt voor de reacties! 

Link to post
Share on other sites

0 answers to this question

Recommended Posts

There have been no answers to this question yet

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 15 leden online en 307 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept