Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Henk

Zwart werk moet mogen?

Recommended Posts

Wat is jullie mening?

Overgenomen website hetnet 11-10-2005

Steling: Zwart werk moet mogen

 

Bijklussen als hulp in de huishouding of kinderoppas moet mogen zonder belasting af te dragen. Dat zou de werkgelegenheid goed doen. Die mening hebben econoom Arnold Heertje en fiscalist Leo Stevens ingebracht bij de Raad voor Werk en Inkomen, die werkgevers, werknemers en gemeenten adviseert. Dat schrijft het Financieele Dagblad.

 

"Hulp in huis niet aan regels binden"

Schoonmaakwerk gebeurt in 72 procent van de gevallen zwart. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van SZW. Ook kinderoppassers en doe-het-zelvers worden vaak tegen een geringe betaling zwart ingehuurd. Anderen hikken aan tegen zwart betalen, omdat het illegaal is.

Er is veel vraag naar persoonlijke diensten. Zowel tweeverdieners als ouderen maken graag gebruik van een hulp in de huishouding of iemand die de boodschappen doet. Als het aan de professoren Heertje en Stevens ligt, hoeven mensen die iemand inhuren voor dergelijke persoonlijke diensten zich in de toekomst niet meer te houden aan allerlei regels, zoals de arbeidstijdenwet, de arbowet of cao-afspraken. De vrijstelling moet wel aan een maximum worden gebonden.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

In de context waarin het door de heren is voorgesteld, ben ik het er helemaal mee eens.


Specialist op het gebied van "advertising by products",

vinder van het juiste geschenk voor uw doel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

In de context waarin het door de heren is voorgesteld, ben ik het er helemaal mee eens.

Ik ook eigenlijk, ik "vermoed" ;) dat veel leden van HL ook deze relatief goedkope werknemers in dienst hebben? Zodat zij zich beter en meer met hun ‘corebusiness’ kunnen bezig houden. Dit nu kan indirect de economie meer opleveren als de loonbelasting van de "zwartwerkers".

Let wel, het blijft een grijs circuit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lijkt mij prima plan! ;)

 

Moet inderdaad wel een maximum aan de vrijstelling gebonden worden, want het moet professionele bedrijven niet schaden natuurlijk.......!

 

Maar zolang het puur om een oppashulp gaat die 1 of 2 keer in week een paar uurtjes op de kinderen past, kun je wat mij betreft gewoon zwart uitbetalen.

 

Groeten,

 

Niels28


Dununba percussieworkshops

www.dununba.nl

Barafoli - Afrikaanse percussieband

www.barafoli.nl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tja, ik weet niet of het wel zo'n strak plan is eigenlijk. In deze specifieke situatie heeft het wellicht weinig gevolgen, maar waar leg je uiteindelijk de lat? Vroeg of laat gaat zoiets het bedrijfsleven dat haar zaakjes wel netjes op orde heeft schaden.

 

Eigenlijk denk ik dat het ook niet zoveel zin heeft dit soort diensten aan particulieren een soort officiele vrijstelling te geven - het gebeurd nu ook al meer zwart dan wit, en dat is altijd al zo geweest.

 

Oppassen, schoonmakers, klusjesmannen en dergelijke zijn voor particulieren zwart gewoon veel goedkoper... wat moeten die nou met een factuur die ze toch nergens kunnen declareren of aftrekken? Dan is de keuze rap gemaakt zo lijkt me.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Bijklussen als hulp in de huishouding of kinderoppas moet mogen zonder belasting af te dragen. ....Schoonmaakwerk gebeurt in 72 procent van de gevallen zwart. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van SZW. Ook kinderoppassers en doe-het-zelvers worden vaak tegen een geringe betaling zwart ingehuurd.

 

Een soort uitgebreide 'heitje voor een karweitje' dus..... daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Als iedere meisjespuber die oppast toch wit betaald zou moten worden.... daar zou weer een megaorganisatie aan moeten hangen! Ik vind het wel een goed en helder voorstel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

De term zwartwerken geeft mij een naar gevoel omdat het zodicht bij de illigaliteit ligt. Praat dan liever over belastingvrije werkzaamheden verrichten. Laat de politiek een aantal diensten definieren plus een maximum stellen voor het aantal uren en bijbehorende verdiensten.

Klaar!

 

Gr, Niek

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Laat de politiek een aantal diensten definieren plus een maximum stellen voor het aantal uren en bijbehorende verdiensten.

Klaar!

 

Mee eens. er moet een duidelijk onderscheid blijven tussen de bedrijven en professionele organisaties en de mensen die 1-2 uur bijklussen per week.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik zie het niet zitten. Het is een oncontroleerbaar geheel op die manier. Het moet simpel zijn: wit=wit, zwart=zwart. Mocht je toch een soort van "korting" willen geven op de te betalen inkomstenbelasting doe dit dan gewoon. Het motiveert anders alleen maar het zwartwerken, dan krijg je van die opmerkingen als: ja, maar hij werkt toch ook zwart. Gewoon eenduidend tegen zwartwerken optreden is op de langere termijn duidelijker.

 

 


Bezoekhetziekenhuis.nl: Eenvoudig bezoeken plannen aan de patiënt en communiceren met patiënt, familie en vrienden. ! Maak een account aan als een familielid in het ziekenhuis ligt en je kunt gezamenlijk de bezoektijden inplannen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het is een oncontroleerbaar geheel op die manier. Het moet simpel zijn: wit=wit, zwart=zwart.

 

Daar ben ik het wel mee eens.. die hele zwartwerk-aan-particulieren industrie draait al sinds jaar en dag zonder enig wettelijk kader, en het komt zou eenmaal zelden voor dat de FIOD zwaargewapende invallen doet tegen oppastieners.

 

Voordeel van de huidige halve gedoogsituatie is dat men altijd snel kan ingrijpen als zoiets uit de hand loopt.

 

Geef je het 1x een wettelijk kader, dan krijg je vast een groei van allemaal 'bedrijfjes' die 'net onder de lat' opereren en door hun kleine schaal alleen een oneveredig concurrentievoordeel behalen. Zoiets strookt naar mijn idee niet met de geest van de (eerlijke) handelswetgeving.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 8 leden online en 210 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept