Jump to content
keesvdd
Verberg

er dreigt een faillissement. wat te doen ?

6 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Beste Kees,

 

Welkom op HL

Het tijdsbestek dat jij noemt, is dermate kort dag dat snel handelen noodzakelijk is.

 

Op de site van de KvK is een stappenplan voor dit soort situaties te vinden en het ondernemersklankbord stelt ondersteuning tijdelijk gratis beschikbaar voor de duur van zes maanden. Daarnaast zijn de partners van HL onderaan te vinden via de banners en kun je de zoekfunctie hierboven gebruiken. 

 

In ieder geval is het noodzakelijk de schuldeisers snel en actief in de situatie te betrekken en te trachten met hen tot overeenstemming te komen over mogelijk uitstel e.d.

 

Sterkte,  Succes en Groet

 


Succes & Groet, Hans van den Bergh, Horeca- & Recreatie-ondernemer VOF De Witte Boerderij, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise) in Marketingmanagement, Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht (Arbeidsrechter.nl)

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
 • 1
5 uur geleden, keesvdd zei:

Het is nog niet zover, maar voor einde jaar kan onze BV zijn schulden niet meer voldoen. Wat is de eerste stap in een dreigend faillissement ?

Wie heeft hier ervaring mee ?

Je risico's als bestuurder in kaart brengen en dat doe je het beste samen met een deskundige. Het advies van Hans deel ik in zoverre dat je eerst je risico's in kaart brengt, voor je kunt bepalen of er ruimte is voor een actieve communicatie met de schuldeisers.

Link to post
Share on other sites
 • 0
Op 2-11-2020 om 16:13, keesvdd zei:

Het is nog niet zover, maar voor einde jaar kan onze BV zijn schulden niet meer voldoen. Wat is de eerste stap in een dreigend faillissement ?

Wie heeft hier ervaring mee ?

Belangrijke vraag daarbij is ook: om hoeveel geld gaat het?

Link to post
Share on other sites
 • 1

 

Lange tijde niet op HL geweest maar als ik daar nog aan kan toevoegen

 

Op tijd zelf actief schuldeisers benaderen zoals hiervoor gezegd is key.   Voor je die stap kunt nemen en om te proberen een akkoord te sluiten moet je weten wat je eigen positie is en met welk voorstel en  waar je aan kunt voldoen ze kunt benaderen. 

 

Met de net deze maand ingevoerde  WHOA regeling voor onderhands schuldsaneren is het mogelijk om een faillissement te voorkomen als je tot een akkoord met een deel van de schuldeisers kan komen.  Dat was voorheen 100%.   Belangrijk daarvoor is om te weten of de activiteiten in de BV, los van de schuldenlast en de daarbij horende financiële verplichtingen, zelf nog een positieve cash flow heeft en of die van bedrijfsonderdelen na een  (ingrijpende) reorganisatie positief kan worden.  Daarvoor moet je over actuele cijfers beschikken en alle mogelijkheden doornemen.  

Tijd dringt als al zo snel zonder ingrijpen een faillissement dreigt.   Je kunt tijdens het voorbereiden van een akkoord bij de rechter ook een aantal maanden bescherming tegen een faillissementsaanvraag krijgen.   Als je een deel van de schuldeisers vervolgens een percentage van hun vordering kunt aanbieden en zij gaan akkoord kan de rest worden kwijtgescholden. Daarvoor moet je inzichtelijke maken dat schuldeisers bij een onderhands akkoord meer ontvangen dan bij een faillissement.  Lopende overeenkomsten kun/mag  je daarbij eenzijdig ontbinden/aanpassen.  Dat geeft bij elkaar aan de BV heel veel mogelijkheden om de schuldenlast te reorganiseren.

 

Zijn de inkomsten vrijwel volledig weggevallen en kun je de activiteiten ook niet zodanig reorganiseren dat er ook na kwijtschelding een positieve cash flow uit komt ,dan is een liquidatieakkoord nog een andere mogelijkheid van de WHOA om een faillissement te vermijden.   

 


 

 

Edited by xalio
typo
Link to post
Share on other sites
 • 0
15 minuten geleden, xalio zei:

WHOA regeling

 

WHOA staat voor Wet Homologatie Onderhands Akkoord

https://ondernemersplein.kvk.nl/homologatie-bij-faillissementen-wordt-mogelijk/

Strikt genomen gaat deze wet pas per 1 januari in

 

Maar inmiddels heeft de overheid gezien de bijzondere Corona tijd ook een Time-out arrangement (TOA) in het leven geroepen

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-financiele-regelingen/overzicht-financiele-regelingen/time-out-arrangement-toa

 

Dit om schuldhulpverleners (en ondernemers) een extra middel te geven de tijd te hebben om alles goed te regelen zonder dat het dwangbevelen e.d. blijft regenen..

Deze Toa regeling wordt deze week of begin volgende week nog meer over bekend

 

Kortom hoop ontwikkelingen voor ondernemers in nood.. maar nog niet alles is tot in de puntjes uitgewerkt (vooral TOA) , maar dat zijn we sinds maart 2020 wel gewend.. De WHOA was al langer in voorbereiding en komt wel op een goed moment in werking
 

Link to post
Share on other sites
 • 0

 Ter aanvulling

 

Twee data

 

Sinds de brief van het kabinet van vorige week 27 oktober 2020  kan al begonnen worden met de voorbereidingen, groepen schuldeisers indelen, akkoord voorstellen en indien er een akkoord is met één groep de overige schuldeisers vragen vrijwillig mee te werken. De schuldeisers moeten in gelijksoortige groepen worden ingedeeld.  Als een groep akkoord gaat en de rest gaat niet vrijwillig mee, dan kan  vanaf  1-1-2021 aan  de rechter worden verzocht om het akkoord te bekrachtigen en is daarmee dwingend op te leggen aan iedereen.  

 

Voordat van groep schuldeisers een goede indeling is gemaakt, financiering van de hele herstructurering is geregeld en volgens de regels daar overeenstemming is bereikt kan aardig wat tijd overheen gaan.  Daarna kan het heel snel gaan. De termijnen tussen uiteindelijk formeel voorstellen van een akkoord, stemming daarover en het akkoord uitvoeren zijn heel kort.   Zal vast nog flink wat ophef over ontstaan. 

 

Ook over de grote gevolgen van het voorstemmen van een relatief kleine groep.  Je hoeft niet aan iedere groep een voorstel te doen. Schuldeisers die een beperkt financieel belang vertegenwoordigen en akkoord gaan kunnen daarmee iedereen binden.  Met een voorbeeld:   

 

600 totale schuld

150 daarvan is belang van de groep handelscrediteruren  

   80 van de 150 is maar aanwezig (fysiek of digitaal) op de vergadering van deze groep en krijgen als voorstel voor 25% van hun vorderingen

   55 daarvan gaan akkoord 

 

-> akkoord is aangenomen!

 

Als de juiste procedure voor het akkoord is gevolgd en niemand van de schuldeisers er 'wezenlijk op achteruit' gaat tov faillissement kan van dit deel akkoord via de rechter een dwang akkoord worden gemaakt.   En dat zonder de mogelijkheid van hoger beroep.

   

 

Edited by xalio
Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 9 leden online en 329 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept