• 0

Wat te doen bij diefstal in een bv?

Ik ben al 8 jaar mede-eigenaar (49%) met een compagnon (51%) van een BV. Er is geen managementovereenkomst.

de zaak loopt goed en ik trek de kar met een aantal collega's in loondienst.

Ik en mijn compagnon krijgen elke maand een fee, en hij verhuurt privé  ons de bedrijfsruimte.

De zoon van mijn compagnon is in loondienst en doet de boekhouding.

 

Vorig jaar heb ik hem betrapt op het overmaken van grote bedragen naar zichzelf, daar ben ik mee naar mijn compagnon(zijn vader) gegaan.

deze wilde eerst zijn gezicht redden door te zeggen dat dit een afgesproken bonus gold.

ik had hier rekening mee gehouden en het grootse bedrag als verrassing gehouden, toen kon hij er niet meer onderuit dat dit ontoelaatbaar was.

daarna vele gesprekken gehad over hoe nu verder. 

De naam van de familie was in het geding enz.enz. en ontslag vond mijn compagnon te zwaar.

Mijn compagnon vond het een na een tijd zelfs een goed idee om zijn zoon loonsverhoging toe te kennen de diefstal had klaarblijkelijk te maken met geldgebrek. 

 

Gezegd dat ik dit niet zag zitten maar 49% heeft dan weer te weinig inbreng. Ik wilde wel verder maar dan in een andere gezagsverhouding, ik wilde meer inzage in bank enz.

Ik kan nu meekijken in de bank maar geen geld overmaken. Dat hoefde tot voor kort ook niet mijn qua gevoel mijn fee per maand is altijd op tijd.

de gesprekken wbd toekomst lopen langzaam en mijn compagnon schoot recentelijk zelfs uit zijn slof dat hij mij opdringerig begon te vinden.

 

Voor hem was de diefstal een foutje en een gesloten boek gewoon lekker verder gaan met geld verdienen.

Zoonlief is net voor 7 weken naar een kliniek geweest ivm drank en sociale problemen. Ik ben er ondertussen wel klaar mee en heb dit ook geuit.

 

wat voor opties zijn er voor mij?

 

Ik wil wel verder met de club maar dan wil ik 52% aandelen(tegen betaling uiteraard), maar mijn compagnon is bang dat ik zijn zoon zal ontslaan.

 

Ik wil ook mijn aandelen wel verkopen aan mijn compagnon maar deze zit niet bepaald verlegen om geld en snapt dat dit einde van de firma is.

Ik trek de kar en stuur het team aan, mijn compagnon bemoeit zich totaal niet met de firma.(dit hoeft ook niet van mij) Maar met mijn vertrek zullen klanten en collega's hoogstwaarschijnlijk uit gaan wijken.

 

Kan ik bijvoorbeeld eisen dat de tegoeden verdeeld worden, 7 ton op de bank en 4 ton verzekerd uit staan bij klanten?

 

Goodwill stelt denk ik weinig voor daar ik de spil in de organisatie ben.

 

Graag goede raad en alvast bedankt.

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

7 antwoorden op deze vraag

  • 3

Beste Mark, 

 

Allereerst welkom op Higherlevel!

 

Eerste indruk: leg een harde duidelijke eis op tafel: 

  • een gelijkwaardig belang
  • volledige inzage
  • beperkte zelfstandige bevoegdheden & de overige gezamenlijk
  • Mediation en Arbitrageregeling bij staken der stemmen 
  • alles wordt vastgelegd in duidelijke aandeelhouders en managementovereenkomsten. 
  • Beperkte  zelfstandige bevoegdheden van de zoon. Leg daarnaast aanvullend vast ( tip: in een notariele vaststellingsovereenkomst!) dat er sprake was van diefstal, dat zoon schuld bekent, de kosten vergoedt en dat er bij een eerstvolgende overtreding van de zoon ontslag op staande voet volgt + aangifte
  • Leg ook de overige zwarte scenario's duidelijk vast: wat gebeurt er bij het alsnog uit elkaar gaan? Of wat als de vader overlijdt en zoon als erfgenaam de opvolger wordt? (Dat zou je kunnen voorkomen)

 

Wil de aandeelhouder daaraan niet voldoen: dan kwestie van vertrek. Als je niet kan worden uitgekocht is een ruziesplitsing van het bedrijf ook nog een optie.

 

Tip: laat je in de onderhandelingen en het opstellen van de overeenkomsten bijstaan door een eigen jurist. Dat is niet bedoelt om de zaak op scherp te zetten en de compagnon op stang te jagen, maar om duidelijkheid te verschaffen en de juridisch juiste weg te bewandelen; dit is geen doe het zelf materie 

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 1

Even kort door de bocht. Een gevecht over controle is kansloos..
Vader beschermt zijn zoon ten koste van jullie samenwerking, bij verslavingsproblematiek is er maar 1 oplossing. Geen toegang tot geld. Ontslag hoeft niet maar hij mag nog geen 10 euro kunnen overmaken zonder 2 handtekening bij de bank.

 

Ik ben boekhouder en kan je uit ervaring vertellen dat ik 99 van de 100 keer zonder tekenbevoegdheid op de bankrekeningen heb gewerkt. banken kennen daarvoor "boekhouders rechten" het heet bij elke bank anders. maar daarmee kan ik altijd  bank inzien, afschriften downloaden voor import in boekhouding en betaalbatches klaarzetten in bankpakket zodat die (na controle) door de tekenbevoegden kan worden verzonden. Kortom alles wat een boekhouder nodig heeft om zijn werk te doen.
Alle (grotere) bedrijven werken zo..

Als je wilt blijven moet je dus vooral richten op beperken van bevoegdheden van de zoon zodat ontslag kan worden vermeden. En als ze dat niet willen dan gewoon eruit stappen want dat vader zich door zijn eigen zoon wil laten bestelen is zijn keuze, maar jij maakt je eigen afwegingen. En de zoon toegang laten houden tot de financiën is de kat op het spek binden. Voor verslaafden geldt, de beste voorspeller van toekomstig gedrag is historisch gedrag. Pas als zowel vader en zoon erkennen dat het totaal fout was is en aantoonbaar een oplossing is voor de problematiek dan kun je langzaam gaan denken aan herstel van vertrouwen.

Link naar reactie
  • 1
(aangepast)

Ben jij de bestuurder of je compagnon (of allebei)?

Bij diefstal zou ik hem sowieso ontslagen hebben of er moet wel een HEEL goed verhaal bijzitten (bijna ondenkbaar). Je kan niet werken met iemand die op de administratie werkt en steelt; sSowieso moet je die zoon dwingen te stoppen met single sign-off betalingen verrichten want dit is (in mijn boekje) wachten op het volgende ''incident''.

 

1 uur terug, Markvd01 zei:

Ik wil ook mijn aandelen wel verkopen aan mijn compagnon maar deze zit niet bepaald verlegen om geld en snapt dat dit einde van de firma is.

Ik trek de kar en stuur het team aan, mijn compagnon bemoeit zich totaal niet met de firma.(dit hoeft ook niet van mij) Maar met mijn vertrek zullen klanten en collega's hoogstwaarschijnlijk uit gaan wijken.

Klinkt alsof je een erg sterkere onderhandelingspositie hebt.

aangepast door Remco TH
Link naar reactie
  • 2

Ik adviseer je hard te opteren voor ruziesplitsing indien zoon niet hiervoor ontslagen wordt. Bij bewezen diefstal past alleen maar direct ontslag,  geen laatste waarschuwing o.i.d.

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 1
6 uur geleden, Roel J zei:

Ontslag hoeft niet maar hij mag nog geen 10 euro kunnen overmaken zonder 2 handtekening bij de bank.

 

Ik kom hier op terug.. ik ging er van uit dat je nog dagelijks ook met Pa moet samenwerken.. Maar als die lekker thuis zit te (pre)pensioenen en alles aan jou overlaat..

Gewoon ontslaan. Je boekhouder is één van de belangrijkste vertrouwenspersonen binnen zo'n BV. 

Daarnaast is het sowieso redelijk absurd dat je na 8 jaar medeeigenaar en bestuurder zijn moet vragen om inzage bij de bank..
Jij bent bestuurder dus jij bent ook verantwoordelijk voor het financiele reilen en zeilen. Daar hoort ook tekenbevoegdheid op de bank bij. Dat is onmisbaar als bestuurder.. van een kleinere BV.

 

Ik neem aan dat de constructie in het verleden is opgezet omdat jij het hele bedrijf zal overnemen als Pa met pensioen wil.. Het wordt tijd dat Pa gaat kiezen wat ie wil.

Zijn 2% meerderheid misbruiken om zijn zoontje uit de wind te houden en jou keihard in de wielen te blijven rijden en mogelijk het bedrijf naar de kloten helpen.. of een zekere toekomst voor de onderneming incl bijbehorende vruchten qua rendement.

Is je compagnon nog ingeschreven als bestuurder bij de KvK? of ben jij de enige bestuurder?

 

Er zijn nog zat dingen die je kan doen voor je volledig op ramkoers gaat.

Ik denk dat het hier vooral pa is waarvan de ogen even open moeten gaan omtrent het gedrag van zijn zoon.. maar afhankelijk van zijn formele bevoegdheden ligt het eraan welke acties het meest effectief zijn.

 

 

Link naar reactie
  • 0
7 uur geleden, Markvd01 zei:

de diefstal had klaarblijkelijk te maken met geldgebrek 

 

De diefstal die ontdekt werd, is waarschijnlijk mede daarom voorafgegaan door meerdere vergrijpen, daarom is dat in veel organisaties altijd (terechte) grond voor ontslag op staande voet, aangifte politie en schade verhalen...

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 1

Hallo iedereen,

 

Dankjewel voor jullie inbreng, het doet me goed om te horen dat ik niet geheel kansloos ben.

Het voelt de laatste tijd of ik een slechte film zit.

 

Het vertrouwen in beide heren is 0 en zal ook niet veranderen. Ik zie nu van dichtbij wat geld met je doet.

Mijn compagnon is zeer vermogend en heeft net een ander bedrijf verkocht. ik hoopte dat dit het moment zou zijn dat we ook afspraken rond ons gezamenlijk bedrijf zouden kunnen maken. maar het liefst houdt hij de regie om zo zijn zoon uit de wind te  houden, het geld wat zijn zoon gestolen had heeft hij trouwens weer terug gestort. Zoonlief zal nergens anders meer aan de bak willen en kunnen schat ik in. Zijn werk heb ik trouwens met collega's bij zijn absentie er even bijgedaan in wat extra uurtjes, daar ben ik ook van geschrokken.

 

Wat Pa het liefst heeft is dat ik de deur achter me dichttrek en niet weer kom, alleen loop ik niet weg van mijn kindje die ik in 9 jaar groot gemaakt heb.

zeker niet zonder af te rekenen.

We hebben een gemiddelde omzet van 4 miljoen p/jaar en zoals gezegd staat er genoeg op bankrekening. Maar ik kan zoals gezegd niet bij de rekening. Kun je als je bijvoorbeeld zegt joh het is goed ik wil stoppen doe me de helft maar van de tegoeden? Hij is slim genoeg om dan te zeggen dat ik het bestaan van her bedrijf in gevaar breng en dit uit willen smeren over jaren zodat hij nog steeds regie heeft. 

 

Nogmaals bedankt voor de reacties mensen, dit doet me echt goed.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    4 leden, 226 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.