Jump to content
phiebe
Verberg

Boekenonderzoek - wat stuur ik op?

Hoi hoi, we krijgen een boekenonderzoek voor de Omzetbelasting.

Daarvoor vraagt de belastingdienst de Auditfile Financieel inclusief de jaarafsluiting en de voorafgaande journaalposten. 

 

Prima, maar Davilex Account crasht als ik maar in de buurt van die optie kom. Diverse dingen geprobeerd, Davilex was alles behalve dienstverlenend want ja, oude software. 
 

Dus, dan maar het grootboek opsturen. Maar nu is mijn vraag, kan ik dan ook alleen de BTW posten en de posten waar de BTW betrekking op heeft, of moet ik het gehele grootboek over die jaren opsturen inclusief lonen etc? In het kader van doen waar ze om vragen maar niet meteen je hele hebben & houden opsturen. 

Alvast bedankt,
Groetjes!

 

 


 

Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Beste kans dat je geen XML Auditfile Financieel voor ze kan maken simpelweg omdat je die niet hebt of niet kan maken. Let wel, dit soort specifieke auditfiles is ook niet verplicht (je mag de administratie ook in 2020 nog prima in een schriftje bijhouden als je wil).

Het gaat ze dus om de omzetbelasting. Als ze inzake de omzetbelasting vragen stellen zou ik de grondslag voor de BTW aangifte opsturen (facturen) inclusief hoe dit leidt tot de gedane opgaven (dus waarom vallen bepaalde facturen in een bepaald bakje bij de omzetbelasting). Dus facturen bij elkaar bundelen per categorie en in een overzicht zetten.

Daarbij zou ik inzichtelijk maken hoe dit aansluit bij je kolommenbalans (immers basis voor je IB of VBP aangifte), waardoor de cirkel rond is (waarom zou je dit kleine stapje extra niet zetten, maar het is nu nog niet gevraagd volgens mij) om te laten zien dat je open en eerlijk wil zijn door inzicht te geven in de integriteit van je administratie.

Link to post
Share on other sites
 • 0

Dank jullie wel voor jullie antwoorden, dan ga ik alleen die gegevens opsturen waar ze om vragen en niet alles.

De grondslag vragen ze nog niet om, maar zal wel aangeven dat ze daar uiteraard inzage in kunnen krijgen als dat nodig is. 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
2 uur geleden, phiebe zei:

we krijgen een boekenonderzoek voor de Omzetbelasting.
Daarvoor vraagt de belastingdienst de Auditfile Financieel inclusief de jaarafsluiting en de voorafgaande journaalposten. 

Dat betekent dat de belastinginspecteur voor de controle de deur niet uit hoeft.

Vóór de Corona-crisis efficiënter en nu ook veiliger.

 

Bel even met de betrokken inspecteur en leg uit dat uw huidige software een auditfile niet mogelijk maakt. Misschien dat hij of zij alsnog langskomt of een andere vorm van presentatie wil accepteren.

 

Er zijn overigens ook wel softwarepakketten die financiële auditfiles (XAF) direct uit uw bestaande boekhoudprogramma kunnen extraheren of een html-exportfile om kunnen zetten naar een XAF-file. In principe kan de belastinginspecteur de omzetting van HTML-file naar XAF-file ook zelf uitvoeren. 

 

Vooralsnog is er weinig aan de hand. Uw BTW-aangiften worden gecontroleerd worden met uw administratie, om te zien dat beiden met elkaar in overeenstemming zijn.

 

 


Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 6 leden online en 200 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept