Jump to content
Maarten vd Kraag
Verberg

Wanneer winst uitbetalen aan vennoten?

vraag

Beste ondernemers,

 

Ik heb een bedrijf samen met 2 compagnons (stille vennoten). Zij hebben elk 20% van de aandelen. 

In 2019 hebben we winst gemaakt en hebben zij dus recht op de uitkering hiervan. Ik ben hier in 2020 mee begonnen. Nu heb ik in de loop van 2020 diverse investeringen gedaan waardoor ik het geld niet meer had voor de maandelijkse winstuitkering (bedrag gedeeld door 12 maanden). Ondanks de investeringen sta ik toch voor 2020 in de plus, echter staat het geld wat ik nog schuldig ben er niet op. Ook kan ik mijn winstdeel niet uitkeren. Dit is echter geen enkel probleem want ik ontvang een maandelijks vergoeding voor mijn werkzaamheden voor de winstverdeling plaats vindt. Maar mijn compagnons vragen nu wel wanneer de uitkering plaats zal vinden. Ik zal straks ook over 2020 weer uit moeten keren, echter wordt ook dit lastig want het bedrijf zit in de groei (zelf gecreëerd natuurlijk) en verdere investering is nodig om winst op lange termijn te kunnen maximaliseren. 

 

- Hoe gaat dit in de praktijk?

 

Moeten ze -gewoon- maar wachten totdat de scheve verhouding van winst op papier - maar geen overschot aan geld op de rekening in de komende jaren gelijk getrokken wordt? Het is nu al scheef voor meer dan € 50.000,-. De druk wordt steeds hoger en het plezier van ondernemen gaat zo omlaag, omdat ik voor mij gevoel steeds dieper in de schulden kom...

 

- Is het normaal dat je de eerste jaren niet uitkeert en pas na bijvoorbeeld jaar 3 begint? Als je wel uitkeert, is dan de in dit geval volledige 40% (dus 100% voor hun beiden) gebruikelijk of doe je normaal bijvoorbeeld 50% van het aandeel na jaar 1 en de rest na jaar 2? (plus 50% van jaar 2 na jaar 2 natuurlijk). Hetzelfde geldt voor mijn winstdeel, ik zie niet hoe ik hier (op korte termijn) bij kan komen met zoveel winst op papier, maar zo weinig op de rekening. 

 

Als jullie iets van info hebben hoor ik het graag. Ook als je maar een deel kan beantwoorden. 

Bedankt!

Link to post
Share on other sites

3 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Welkom op Higherlevel.

 

Ik begrijp iets niet. Ik neem aan dat je in het eerste helft van 2020 een AVA gehouden hebt waarbij besproken is wat de winst 2019 is en hoeveel van die winst uitgekeerd gaat worden als dividend. Met het bepalen van de hoogte van de dividend hou je rekening met eventuele investeringen en een cash-flow buffer. Het resterende geld zou je gewoon op je rekening moeten hebben staan en die zou je dan ook direct uit moeten keren (met aftrek van de dividemdbelasting die je aan de belastingdienst betaald).

 

Als je dat zo niet hebt gedaan en de volledige winst toegezegd hebt, dan is er dus iets misgegaan. En wanneer is die dividendbelasting aangifte gedaan? Over welk bedrag?

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
Op 16-11-2020 om 22:16, Maarten vd Kraag zei:

Nu heb ik in de loop van 2020 diverse investeringen gedaan waardoor ik het geld niet meer had voor de maandelijkse winstuitkering (bedrag gedeeld door 12 maanden).

 

Dus even simpel samengevat met fictieve getallen:
- je maakt in 2019 10.000 winst na je arbeidsbeloning.

- 2.000 is voor de ene vennoot, 2.000 is voor de andere vennoot, 6.000 is voor jezelf.

- in 2020 ga je investeren met o.a. die 2 x 2.000?

 

Misschien een rare vraag, en ik bedoel dit heel serieus, waarom is dit geen punt dat is overwogen vóórdat je de investeringen deed? Die winstbedragen komen ieder van de vennoten toe. Als je weet dat je die moet uitkeren, kun je die uiteraard niet gebruiken voor iets anders. Maak je cashflow/kasstroomoverzichten? En wat is er (vooraf) afgesproken over het uitbetalen van de winst? Is er vooraf afgesproken dat de winst van 2019 gespreid over 12 maanden in 2020 uitgekeerd zou worden? Als dat zo is, dan had de onderneming dus eigenlijk al een soort extra lening, die dan ook nog eens is opgemaakt. Dat wordt een vervelend verhaal. Maar het kan zijn dat ik het niet helemaal goed begrijp. Wat is trouwens de rechtsvorm? Is het een besloten of een commanditaire vennootschap?


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 4 leden online en 249 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept