Jump to content
HL515643
Verberg

Voorstel instappen bestaande vof

Beste leden,

 

Ik sta op het punt een voorstel te doen om in te stappen in een bestaande vof. Om die reden ben ik hier om advies in te winnen.

 

In het kort: momenteel voer ik de marketingactiviteiten uit van deze organisatie. Het oorspronkelijke idee was dat ik in samenwerking met deze vof een nieuw productaanbod opzet naast de marketingactiviteiten. Hiervoor zouden we een nieuwe vof starten waar ik 25% aandelenbelang in zou krijgen. Dit plan gaat niet door omdat er een ongezonde afhankelijkheid is tussen beide vof’s, waar ik uiteindelijk met lege handen zou kunnen komen te staan.

 

Het idee is dus nu dat ik een voorstel doe om in de bestaande vof te treden. Het nieuwe productaanbod zal dan ook gewoon onder deze vof vallen. Deze vof bestaat momenteel uit 4 vennoten:

 

Vennoot 1: 37,5% (2100 uren p/j)
Vennoot 2: 37,5% (120 uren p/j)
Vennoot 3: 20% (500 uren p/j)
Vennoot 4: 5% (0 uren p/j)

 

Gegevens organisatie:

 

2019: €172.000 omzet, €36.000 nettowinst
2020: €130.000 omzet, €10.000 nettowinst (yes, 70% daling)

 

Goed om te weten: tot begin 2020 kwam 40% van de omzet van de organisatie uit affiliateinkomsten. Deze inkomsten is de organisatie per 2020 volledig kwijtgeraakt en stond de organisatie op omvallen. We hebben dit verlies in de loop van het jaar op kunnen vangen met verkoop uit eigen productaanbod. Het businessmodel is dus volledig omgegooid, waar ik ook een belangrijke rol in heb gespeeld om dat te realiseren.

 

Om die reden denk ik dat nu het juiste moment is om een voorstel te doen, gezien de waardebepaling van de organisatie op dit moment laag zal zijn en ik dus mijn toegevoegde waarde reeds aan de organisatie heb laten zien.

 

Ook belangrijk om te weten is dat ik momenteel niet in loondienst werk voor de organisatie. Ik gooi dus geen werknemersvoordelen weg. Ook is in de overeenkomst vastgelegd dat de vennoten eerst een vergoeding ontvangen voor gepresteerde arbeid, alvorens overige winst wordt uitgekeerd.  In principe is het aandelenbelang in de organisatie in huidige staat dus nog niet super relevant. Er zijn ook geen schulden.

 

Ik ben me er uiteraard van bewust dat huidige winstcijfers bij lange na niet interessant zijn voor 5 vennoten. Echter zie ik een dusdanige potentie in de organisatie dat ik verwacht dat we binnen 2 jaar prima hier van kunnen leven. Dat is dus het ondernemersrisico dat ik aanga.

 

De werkzaamheden die ik momenteel uitvoer voor de organisatie doe ik ook al langere tijd tegen een verlaagd tarief, omdat ik betrokken ben bij de organisatie en uiteraard met perspectief op de toekomst.

 

Het voorstel wat ik concreet in gedachten heb: instappen voor 10%, met doorgroeimogelijkheden tot gelijke partner met 20% aandelenbelang, op basis van de volgende winstcijfers:

 

Nettowinst (jaarbasis) - Mijn aandelenbelang

Huidig - 10%

€20.000 - 12,5%

€30.000 - 15%

€45.000 - 17,5%

€70.000 - 20%

 

Daarbij doe ik een financiële investering in het nieuwe productaanbod van €10.000. En uiteraard breng ik commitment en arbeidsuren in ten goede van de organisatie.

 

Ik ben heel erg benieuwd naar jullie visie van buitenaf. Is dit een redelijk voorstel? Schat ik mezelf te laag in? Is het verstandig? Zijn er nog zaken waar ik geen rekening mee heb gehouden?

 

Alvast bedankt voor jullie reacties.

Link to post
Share on other sites

2 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
17 minuten geleden, HL515643 zei:

Zijn er nog zaken waar ik geen rekening mee heb gehouden?

Welkom op HL

Vooropgesteld dat toetreden in een bestaande vof in principe niet kan of dat er in de huidige vof wel iets vastligt in een overeenkomst over toetreding, ook dan raad ik het af.

 

Laat de huidige vof eindigen, zodat de huidige vennoten alles hebben vereffend en fiscaal hebben afgerekend en begin vervolgens met een schone lei. Als toetreden al mogelijk zou zijn,  word ook jij meteen 100% hoofdelijk aansprakelijk, ook voor de zgn. 'lijken uit de kast'

 

Voorts heb jij het o.a. over 'aandelenbelang', dat bestaat niet in een vof...

 

 


Succes & Groet, Hans van den Bergh, Horeca- & Recreatie-ondernemer VOF De Witte Boerderij, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise) in Marketingmanagement, Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht (Arbeidsrechter.nl)

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
 • 0

Helemaal eens met Hans. Wat me opvalt is dat vennoot 1 keihard werkt en dat er met ruim 2600 uren inspanning weinig omzet en nog minder winst wordt behaald. Ik ben benieuw in hoeverre er al een beloning voor arbeid is betaald. Vaak is dat bij een VOF niet het geval en de omzet laat dat waarschijnlijk ook niet toe (al heb ik geen idee wat de brutomarge is). Er moet naar mijn idee wel heel wat verbeteren om er een boterham uit de kunnen halen. Hoeveel uren ga je zelf voor het bedrijf werken?

 

Daarop doorgaand, ben ik benieuwd wat jullie dan straks anders gaan doen en hoe dat wel succesvol gaat worden. Jij werkte al bij de club en vennoot 1 kan ook niet veel meer doen, dus in dat opzicht verandert er niet veel. En als je blijft doen wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg. Of krijgen de 'luie vennoten' een schop onder hun $^%*? Voegen die nog wat toe aan het geheel? Als er toch een nieuwe VOF komt, zou ik dat ook meteen even tegen het licht houden. Het is vooralsnog te kleinschalig om het met zijn vijven te doen. En dan zou je wellicht ook samen met vennoot 1 en/of één van de anderen door kunnen gaan. Of kraam ik alweer onzin uit?

 

Dan nog even jouw rekenvoorbeeld. Je geeft aan dat je voor 10k een recht van 10% in het resultaat verkrijgt. Gaat dat geld in de VOF of koop je deze rechten van de andere vennoten? Ik ga even uit van dat eerste, aangezien de VOF waarschijnlijk wel wat geld nodig zal hebben. Post-money waardeer je het bedrijf dus op 100k (is dat incl. voorraad, liquide middelen, andere activa, saldo op de kapitaalrekening, ...?). En dan afhankelijk van de winst die het bedrijf realiseert krijg jij er zonder verdere investering tot 10% winstrechten bij? Wie leveren dan rechten in? Vennoot 1 ook? Of enkel de uitslapers?

 

Ik zou even terugrekenen. Stel de normale winst onderaan de streep bedraagt 15%. Stel verder dat jij toch wel 50k per jaar voor belasting wilt overhouden om van te leven. Op dat moment heb je 20% winstrechten, waarmee de winst dus 250k per jaar moet bedragen. Bij genoemde winstmarge moet de omzet dan 250k / 15% = 1,67 miljoen bedragen. Dat is 10x tot 13x de omzet van afgelopen jaren. Ik zou het heel knap vinden als jullie deze groei binnen die 2 jaren weten te realiseren. En gelet op de historie, heb ik er een hard hoofd in dat dit nu wel gaat gebeuren. De groeibedrijven die ik afgelopen heleboel jaren van dichtbij heb bekeken hebben allen gemeen dat de vaart er al vanaf dag één in zat. 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 16 leden online en 471 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept