Jump to content
nikkivh
Verberg

Heeft inleg lijfrente/ZZP pensioen product direct effect op winst

Momenteel ben ik mij als ZZP-er aan het verdiepen in de mogelijkheden voor pensioenopbouw. Jaarruimte & reserveringsruimte zijn berekend. Deze zijn vrij ruim omdat ik al drie jaar als ZZP-er werk en niet eerder heb ingelegd. Ik zou er dit jaar nog voor kunnen kiezen de volledige toegestane ruimte te gebruiken. Echter, vanwege de plannen in 2021 mogelijk een huis te kopen en dus hypotheekaanvraag te doen, is het belangrijk dat mijn winst niet (teveel) wordt gedrukt door deze pensioen-inleg beslissing. 

In een eerdere post las ik dat de inleg voor pensioen niet als kosten geboekt worden, maar als 'uitgaven inkomensvoorzieningen'. Ik overzie zelf echter nog niet of dit nu wel of niet mijn winst en/of toetsingsinkomen van 2020 zal beïnvloeden als ik dit jaar nog inleg in een zzp-pensioenproduct.

 

Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

 • 3

Verwarrend antwoord misschien, maar het verlaagt niet je winst, maar wel je belastbaar inkomen. Voor het kopen van een huis geef je overigens gewoonlijk een overzicht op basis van de 'zuivere' winstcijfers, waarbij je allerlei fiscale aftrekposten buiten beeld laat.


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link to post
Share on other sites
 • 0
19 uur geleden, Inspiresta zei:

Ja, zal zeker de winst drukken. Het zijn immers uitgaven. 

Hardnekkig misverstand maar uitgaven verlagen de winst niet, alleen kosten en afschrijvingen doen dat.  

(Voorbeeld: als ik 50.000 winst heb en ik geef 50.000 uit aan voorraad, is mijn winst nog steeds 50.000)

 

Op 25-11-2020 om 10:42, nikkivh zei:

Ik overzie zelf echter nog niet of dit nu wel of niet mijn winst en/of toetsingsinkomen van 2020 zal beïnvloeden als ik dit jaar nog inleg in een zzp-pensioenproduct.

Op basis van gezond boerenverstand zou ik verwachten dat het toetsinkomen voor hypotheekverstrekkers (niet te verwarren met het toetsingsinkomen voor oa toeslagen) inderdaad uitgaat van de werkelijke winst, zoals Prins aangeeft. Maar zeker weten doe ik dat niet omdat die inkomensverklaring tegenwoordig wordt uitbesteed. Je zou het eens kunnen navragen bij je (of een) hypotheekadviseur, of bij een  partij die die inkomensverklaringen opstelt/afgeeft. 

 

Overigens lijken sommige hypotheekverstrekkers ook weer zelf af te wijken van de manier waarop het toetsinkomen wordt berekend: het zou - in theorie- dus best kunnen zijn dat de ene hypotheekverstrekker meer van de fiscale winst (na aftrekposten) uitgaat dan de ander. 

 

Edit: Ik werk samen met een  hypotheekadviseur die veel verstand heeft van hypotheken voor ondernemers, ik leg de vraag even aan hem voor en kom met een reactie. 

 

 

Edited by Norbert Bakker
toevoeging navragen hypotheekadviseur

Waarmee kan ik je helpen?

Ik adviseer ondernemers over betrouwbare en betaalbare verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid.   Meer weten?  Contact

 

Mijn laatste  blog:  Thuiswerken ? Denk aan cyberveiligheid!

Link to post
Share on other sites
 • 0

Update: reactie terug van de hypotheekadviseur:

 

Quote

Hoi Norbert,

 

Ik heb nog nooit meegemaakt dat een dotatie voor een (al dan niet bancaire) lijfrente de winst drukte. Idem voor dotatie OR.

PS: zoals je weet verlaagt privégebruik leaseauto het “hypotheekinkomen” wel.

 

Hopelijk kan je hier wat mee?

 

Conclusie: bij een goede hypotheekadviseur/ hypotheekfinancier is een dotatie lijfrente en zelfs een dotatie oudedagsreserve niet van invloed op het toetsinkomen voor de hypotheek. 

(let op: een dotatie oudedagsreserve is bijvoorbeeld wél van invloed op het toetsingsinkomen voor toeslagen: de dotatie verlaagt de winst waarover die toeslagen berekend wordt wel, idem voor de de arbeidskorting) 


Waarmee kan ik je helpen?

Ik adviseer ondernemers over betrouwbare en betaalbare verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid.   Meer weten?  Contact

 

Mijn laatste  blog:  Thuiswerken ? Denk aan cyberveiligheid!

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 5 leden online en 131 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept