Ga naar inhoud
 • 0

vervolgstappen op productidee...

Beste lezer,

 

Ik heb al enige tijd een idee voor een toepassing van het Internet.

 

Vragen:

 

1. Hoe bescherm ik een dergelijk idee - waar, hoe, kosten...?

 

2. Wat zijn mogelijke stappenplannen van productidee naar verkoop of realisatie daarvan?

 

3. Heeft iemand een document/ website/ boek/ presentatie met praktische tips?

 

Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

Vriendelijke dank,

 

Arne

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

3 antwoorden op deze vraag

 • 0

Hoi Arne,

Een idee an sich beschermen is vrijwel onmogelijk. Wel heb je in Nederland natuurlijk altijd auteursrechtelijke bescherming. Als het idee octrooieerbaar is (bijv. technisch werkingsprincipe of software) dan kun je een octrooi aanvragen, maar dan zou ik eerst octrooionderzoek doen of het niet al eerder geoctrooieerd is.

 

Als ik je vraag goed lees, dan zal het eerder een dienst/business methode/ toepassing of software zijn. Dat is allemaal wat moeilijker te beschermen. :(

 

Maar waarom wil je het eigenlijk beschermen? Dat dan iemand anders het niet gebruikt of zodat je het kan verkopen? Dan is het misschien ook slim om een onderzoekje te doen naar wie er in geinteresseerd is, en wat je er voor zou kunnen vragen. Soms is het trouwens ook slimmer om juist niet een octrooi (oid) aan te vragen. Dat hang er van af.

 

Kortom: de eerste stappen van idee naar markt kun je perfect (en begeleid) bij de NOVU doen. www.novu.nl. Bijvoorbeeld met de cursus "van idee naar markt". Je kunt de NOVU trouwens ook emailen of bellen hierover.

 

Success!

"Eureka!" is niet de meestgehoorde kreet die voorafgaat aan een uitvinding, maar: "Hmmm... dat is raar".

Link naar reactie
 • 0

Zeg Salvador,

 

Je bent wel erg "Novu minded". Hoe komt dit?

 

Er moet wel rekening worden gehouden met de kosten van een lidmaatschap bij de NOVU wil je van hun expertise gebruik kunnen maken.

 

Arne,

 

Je moet jezelf inderdaad eerst eens even de vraag stellen of het zinnig is je idee te gaan beschermen. Mij is niet duidelijk of het om een concreet product gaat. Ik krijg de indruk dat het meer een manier is om internet te gebruiken om een bepaald doel te verwezelijken. Het leveren van een dienst. Het koppelen van andere toepassingen of het verstrekken van informatie.

Heb je software geschreven dan valt dit automatisch onder het auteursrecht. Sinds kort kun je ook octrooi aanvragen op software! Meer hier over vind je in de topic "octrooi op software". https://www.higherlevel.nl/forum/index.php?board=26;action=display;threadid=636

 

Hoe ver ben je inmiddels met je idee. Heb je een prototype, ben je toe aan de verkoop ervan omdat je het al ontwikkeld hebt enz. enz.

Wil je het idee perse zelf houden of ben je bereidt het geheel te verkopen.

Je zult iets specifieker moeten zijn willen we je gericht advies kunnen geven. Kijk wel uit dat je je idee niet prijsgeeft.

 

Je kunt ook altijd een afspraak maken met Syntens of ID-NL voor een kosteloos eerste gesprek. Zij kunnen onder geheimhouding goed advies geven.

 

Evert Lemmens

 

Ps. zie ook https://www.higherlevel.nl/forum/index.php?board=26;action=display;threadid=628

Link naar reactie
 • 0

Hoi Evert, ja dat klopt, ik ben zeer NOVU minded. Dat komt doordat ik daar al een paar jaar lid en en zeer postitief ben hierover. Ik heb een produkt uitgevonden, gepatenteerd en op de markt gebracht, wat zeer succesvol is. De NOVU heeft mij hierin erg goed geholpen.

 

En de reden dat ik in eerste instantie aan NOVU denk (en bijv. niet aan ID-NL) is dat de NOVU een neutralere positie heeft bij het traject idee-tot-markt. Aangezien ID-NL zelf een belang heeft (/kan hebben) kan het natuurlijk altijd voorkomen dat het wel een goed idee is, maar dat ID-NL niet geinteresseerd is. Maar voor de rest heb ik niets contra ID-NL hoor. Alleen in deze fase heb ik meer pro's bij de NOVU staan.

 

En met de fase bedoel ik: beginfase. Want het lijkt er op dat Arne nog helemaal aan het begin (idee-fase) zit. En juist voor deze mensen kan de NOVU heel veel doen. Maar misschien moet Arne wel alledrie gewoon proberen, dan ziet hij vanzelf het verschil. Een telefoontje naar de NOVU is trouwens ook gratis. ;)

 

Verderop in het traject kan Syntens ook heel nuttig zijn. Maar mijn ervaring is dat dit meestal in een commercialisatie-fase pas. Als je al een product/octrooi hebt, en er een business van wilt gaan maken. Maar Syntens heeft ook utvindersspreekuren, dus dat kan Arne ook doen.

 

Misschien is een discussie over het verschil en overeenkomsten (?) tussen de NOVU, ID-NL en Syntens ook wel een leuke topic voor een nieuwe thread?

"Eureka!" is niet de meestgehoorde kreet die voorafgaat aan een uitvinding, maar: "Hmmm... dat is raar".

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  11 leden, 407 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...