Jump to content
Chrisk
Verberg

Inkoop bv

vraag

Hallo.

Mijn werkgever heeft een bv en begint daaronder weer een nieuwe bv.

Nu is mij gevraagd of ik interesse heb om mezelf in te kopen.

Nu ben ik niet erg kapitaal krachtig en een dure lening met veel rente van een bank zit ik ook niet te wachten. De werkgever wil eventueel mij wel de lening toekennen.

Wat zijn de opties met betrekking tot inkopen in de bv, aflossen van de eventuele lening en waar moet ik extra op letten?

Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

 • 1
 • Rate this answer

Welkom op HL

 

Om te beginnen zou jij je kunnen afvragen waarom de werkgever dit aanbiedt en waarom dit voor jou aantrekkelijk zou zijn, zodanig dat jij je in de schulden zou steken om dit te bekostigen?

 

Een onderzoek naar de gezondheid van het bedrijf is ook een onmisbare stap. 


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Er zit enorm veel potentie in de locatie. Ik ben 2 jaar werkzaam in 1 bv, de andere bv wordt een nieuwe. In mijn ogen zou het een mooie stap zijn om in de toekomst nog iets groters op te zetten. Werkgever wil toch wel een keer met pensioen en zich meer focussen op nog  bestaand bv.

 

Link to post
Share on other sites
 • 3
 • Rate this answer
 • Best answer

Het lijkt inderdaad een simpele exercitie: word aandeelhouder, leen de koopsom van de baas en betaal die terug uit het dividend. Maar weet waar je aan begint, waarbij ik bewust niet alles helemaal uitleg hieronder, zodat je ook meteen wat feeling krijgt met de wondere wereld van aandeelhouderschap:

 

Hoofdregelwhat's in it for you? Wat levert deze stap jou meer op dan je nu hebt? Houd daarbij rekening met je positie. Je hebt als kleine aandeelhouder vrijwel geen invloed op beleid en beloningen, dus stel gerust de vraag op welke manier hij denkt jou invloed te willen geven in de BV?

Fiscaal: hoeveel procent van de aandelen gaat het om? Hou daarbij vooral in de gaten wat dat met jouw fiscale positie doet. Doorgaans heb je die aandelen het liefst in box 3, maar wees er dan op bedacht dat je jaarlijks afrekent over je vermogen in box 3 (incl. de waarde van die aandelen), ook als er vanuit de BV geen euro dividend jouw kant op komt. Zie Hoofdregel! Bij belangen vanaf 8% is wellicht een eigen BV beter. 

Zeggenschap: wat als het jou niet aanstaat waar het heen gaat met de BV? Besef je dat je invloed beperkt is en zo mogelijk nul. 

Sociale zekerheid: let erop dat je als kleine aandeelhouder (hoogstwaarschijnlijk) nog steeds onder de sociale verzekeringen valt. En ook, bij welke BV kom je in loondienst? Richt je een eigen Holding op omdat het belang qua aandelen >8% is? En zo ja, belast de werk-BV die premies door aan jouw Holding?

Juridisch: welke bepalingen krijg je voorgeschoteld in de aandeelhoudersovereenkomst? Good leaver, bad leaver, aanbiedingsplicht? Heb je controle over je eigen ontslag? Is er een dividendbeleid waarmee je in elk geval nog iets terugziet van de belasting in box 3?

Toekomst: is er in elk geval enige verwachting dat de BV in de toekomst in waarde stijgt en/of dat je de BV over kunt nemen?

 

Zomaar een greep aan vragen die spelen bij dit soort besluiten. Ga niet te kort door de bocht omdat je je werkgever en zijn bedrijf kent. Je zou de eerste niet zijn (in tegendeel) die van een koude kermis thuiskomt, terwijl je erheen ging met hoge verwachtingen.

 

 

 

 

 


Denariusadvies.nl : Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 5 leden online en 144 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept