Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
PanticDB

Factuur sturen

Recommended Posts

Een kennis heeft me gevraagd een aanpassing te maken aan zijn website. Zo gezegd zo gedaan. We hadden een bedrag afgesproken van 120 euro, alleen vraagt hij nu of ik hem een officiele factuur kan sturen (in plaats van handje contantje). Ik weet alleen nu niet welk bedrag ik er van moet maken. Ik moet hier natuurlijk wel belasting over betalen. Los van de btw die ik toevoeg.

 

Dus, wordt het 120 plus btw of meer?

 

Voor alle duidelijkheid, ik heb een bedrijf (kvk, btw nr.) en factureer mijn werkzaamheden normaal tegen een uur tarief van 35 euro (ex.btw) Het gaat hier om een bedrag van 120 euro dat eerst onderling geregeld zou worden, maar nu wil mijn kennis ineens een factuur. Is het voor mij voldoende om daar alleen btw op te gooien of hou ik dan helemaal niets meer over van die 120 euro? Ik wil die 120 euro netto overhouden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als je € 120 netto over wilt houden, moet je nog een deel belasting over je winst erbij optellen (in jouw geval waarschijnlijk inkomstenbelasting). Ik weet niet hoeveel je per jaar verdiend, maar stel je betaalt 33% belasting.

 

Dan factureer je 120 * 1,33 = € 159.60

Btw erbij: 159.60 * 1.19 = € 189,90.

 

p.s. Je zegt dat je een bedrijf hebt met btw nummer. Hoe heb je vorige facturen berekend dan?

 

Ik ben er gemakshalve vanuit gegaan dat je geen kosten hebt gemaakt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je vraag is dus eigenlijk of het normaal is om BTW te heffen over een afgesproken bedrag terwijl dit niet besproken is?

 

In dit geval moet je zakelijk zijn en BTW er over heffen; de klant vraagt een factuur en weet dus heel goed dat hij met een bedrijf en niet met een particulier te maken heeft.


Technisch innovator.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als je € 120 netto over wilt houden, moet je nog een deel belasting over je winst erbij optellen (in jouw geval waarschijnlijk inkomstenbelasting).

 

Dat is heel ongebruikelijk. Een afgesproken prijs is een afgesproken prijs. Dat er nog BTW bij komt is normaal, maar niet dat er nog IB bij wordt gerekend.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tsja, je had eigenlijk natuurlijk zwart afgesproken, en nu wil hij het ineens wit. Ik zou voorstellen om het of volgens de eerste afspraak te doen, of gewoon uren te rekenen x uurtarief plus btw.

Komt dat hoger uit dan 120 euro dan heeft hij pech gehad, en heb jij het geld voor je werkzaamheden als je normaal ook zou hebben ontvangen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dan factureer je 120 * 1,33 = € 159.60

Btw erbij: 159.60 * 1.19 = € 189,90.

 

Nah, het is nog erger, die 33% moet je betalen over de uitkomst, dus 120/0,67 = 179 x 1,19 btw = 213 bruto. En tja, dat is bijna een factor 2, maar zo hoog zijn de belastingen hier ;) Dat overigens gesteld dat je marginaal 33% belasting betaald, als dat 40 of 52 is wordt het nog een pak meer..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nah, het is nog erger, die 33% moet je betalen over de uitkomst, dus 120/0,67 = 179 x 1,19 btw = 213 bruto. En tja, dat is bijna een factor 2, maar zo hoog zijn de belastingen hier Dat overigens gesteld dat je marginaal 33% belasting betaald, als dat 40 of 52 is wordt het nog een pak meer..

haha helemaal waar, deze berekening maakt in 1 klap duidelijk hoe belastingdruk werkt. En ik vermoed dat de vriend daar geen trek in heeft. Hij dacht een belastingvoordeel te halen door een factuur te ontvangen aangezien hij de kosten van zijn winst kan aftrekken, maar nu zal hij inzien dat jullie er allebei beter af zijn door de eerste afspraak te hanteren. Overigens kan ik die niet adviseren aangezien deze in strijd is met de wet (hebben we dat ook weer verduidelijkt :P)


Overzichtelijke website statistieken van ICStats, Visitor Engagement praktisch toepasbaar!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Die persoon wilt alleen de voordelen.

Eerst krijgt hij een hele scherpe prijs van 120 euro.

Dan wilt hij toch ineens een factuur zodat hij van die 120 euro ook nog een btw kan afhalen en het ook van zijn winst kan aftrekken.

 

Jij hoort nu ook zakelijk te zijn en dus het gewone tarief te rekenen. Dit betekent niet dat je ineens je prijs moet gaan verhogen want afgesproken is afgesproken. Maar je moet inderdaad rekening houden met belasting en btw, want dat zul je uiteindelijk kwijt zijn en die 120 euro wilde jij juist overhouden.

 

Dus stel dat je inderdaad in een schaal zit voor IB van 33%, dan doe je 120 + 33% en dan daarover weer +19%. Dit zou ik die persoon factureren want dan zijn de verhoudingen nog steeds gelijk zoals ze eerst waren en hoef jij er niets op in te leveren.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 7 leden online en 208 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept