Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
verander

Conflict binnen BV in oprichting

Recommended Posts

Graag jullie advies over de volgende kwestie:

 

Binnen onze BV is er een conflict ontstaan tussen de aanstaande aandeelhouders met betrekking tot de verdeling van de taken en het uit te voeren werk met de daarbij behorende aanwezigheid op de zaak.

 

Op dit moment bevind de BV zich nog in de "I.O." fase. Een van de toekomstige aandeelhouders verricht echter geen arbeid en is zelden aanwezig of beschikbaar.

 

Binnen de BV zijn er drie aandeelhouders waarvan de persoon in kwestie zijn inleg ook nog niet betaald heeft. Wij zouden eigenlijk zonder deze persoon de BV willen voortzetten. Het probleem is echter dat de persoon in kwestie de inschrijving bij de kvk heeft verzorgd en reeds volgens eigen zeggen een aantal documenten met de notaris heeft opgesteld. Deze documenten zijn echter nog altijd buiten beschouwing gebleven en hebben wij geen inzage in gehad en er zijn geen handtekingen geplaatst.

 

Er is tot op heden alleen een intentieverklaring getekend.

 

Na een aantal gesprekken met de persoon in kwestie erkend hij slechts enkele problemen die zich binnen de BV voordoen. Hij is van mening dat hij voldoende commitment geeft. Verder is hij egocentrisch ingesteld hetgeen wat deze kwestie nog ingewikkelder maakt.

 

 

Graag jullie advies hoe dit conflict correct op te lossen.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lullige situatie maar beter nu dan wanneer je volledig in oprichting bent.

 

Vragen:

- Is er al 18.000 gestort en zo ja in welke verhouding?

- Hoeveel % van de aandelen heeft deze persoon (indien de plannen doorgaan)?

- Het aandeelhoudersregister moet wettelijk verplicht op het kantoor aanwezig zijn. waar is het?

- Je spreekt over IO; heeft de notaris de acte al gepasseerd en zo nee, tekenen jullie zelf of wordt er per volmacht getekend bij de oprichting?

 

Uiteraard is het altijd mogelijk de notaris te bellen en te vragen wat de stand van zaken is.

 

Sterkte!

 

 


Kees de Kruiff

In Memoriam

Share this post


Link to post
Share on other sites

drop him like a bad habit. if you start like this, imagine how you will feel down the road...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lullige situatie maar beter nu dan wanneer je volledig in oprichting bent.

 

Vragen:

- Is er al 18.000 gestort en zo ja in welke verhouding?

- Hoeveel % van de aandelen heeft deze persoon (indien de plannen doorgaan)?

- Het aandeelhoudersregister moet wettelijk verplicht op het kantoor aanwezig zijn. waar is het?

- Je spreekt over IO; heeft de notaris de acte al gepasseerd en zo nee, tekenen jullie zelf of wordt er per volmacht getekend bij de oprichting?

 

Uiteraard is het altijd mogelijk de notaris te bellen en te vragen wat de stand van zaken is.

 

Sterkte!

 

 

 

Tot op heden is alleen het deel van twee aandeelhouders gestort. Het overige deel is dus nog niet aanwezig.

 

De verhouding zou uiteindelijk op 25% / 25% / 50% komen te liggen de persoon in kwestie zou 50% in handen krijgen.

 

Aandeelhoudersregister nog niet aanwezig en ook nooit opgemaakt.

 

De notaris heeft de acte ook nog niet gepasseerd, volgens de persoon in kwestie zou dit echter al een aantal maanden geleden moeten gebeuren echter tot op heden zijn we nog geen stap verder. De afspraak is dat er door alle drie de aandeelhouders uiteindelijk getekend gaat worden voor de oprichting.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beste vraagsteller,

 

Het lijkt me dat het wel mogelijk moet zijn de oprichtingsprocedure stop te zetten en met jullie tweeën zelfstandig verder te gaan; dit lijkt mij ook zoals de anderen zeggen de beste optie voor jullie.

 

Echter, er zijn wellicht addertjes onder het gras.

 

Ten eerste, er is een getekende intentieverklaring. De inhoud daarvan is toch wel belangrijk. Stel bijvoorbeeld dat er een concurrentiebeding in de intentieverklaring is opgenomen, dan zou je een probleem kunnen verwachten wanneer jullie tweeën hetzelfde idee via een andere BV willen exploiteren.

 

Ten tweede het door jullie reeds gestorte geld. Normaal gesproken wordt het aandelenkapitaal op een bankrekening gestort die op naam staat van de BVio en na volledige volstorting van het aandelenkapitaal geeft de bank een verklaring af aan de notaris, waarin staat dat het volledige kapitaal door de aandeelhouders is gestort.

 

Dus jullie geld - Euro 9.000 neem ik aan - staat op die bankrekening.

Hoe krijg je het weer terug, oftewel wie is tekeningsbevoegd over deze bankrekening. Wederom normaal gesproken zijn tekeningsbevoegd die personen die bij de Kamer van Koophandel namens de BVio als bestuurders zijn ingeschreven.

Het klinkt mij echter alsof meneer nummer 3 - die alle formaliteiten regelt - als enige bij de KvK is aangemeld en wellicht ook als enige over de bankrekening beschikt.

 

Mijn advies blijft: stoppen met de oprichting. Bereid je wel voor dat dit mogelijk niet zonder slag of sloot zal gebeuren en win zonodig wat aanvullend juridisch advies in (maar niet bij mij :)..)

 

Succes en groet


gert jan smit

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gert Jan heeft hier zeker een punt, echter:

 

Die 9.000 moet je gewoon afschrijven indien je het niet terug krijgt. Het is veel geld, maar door gaan (en procederen) kost meer. Aangezien de BV nog niet is opgericht, vermoed ik dat nummer 3 het geld gewoon niet heeft. En als hij dat geld niet heeft, dan heeft hij ook geen geld om te procederen. Ik kan zo snel geen andere reden bedenken waarom de BV nog niet is opgericht. Moet je gewoon de notaris vragen. Als die zegt dat er geen bankverklaring is, dan weet je genoeg.

 

Overigens zal een goede notaris je er op wijzen dat de Verklaring van Geen Bezwaar van het ministerie van justitie maximaal drie maanden geldig is. Dus na drie maanden stopt het oprichtingsproces sowieso. Check dit even bij hem/haar, soms wil je notaris dit vergeten.

 

Indien dit het geval is, dan is de vraag hoe de intentieverklaring is opgesteld. Als de BV met naam en toenaam is genoemd, dan is er dus materieel geen bedrijf. Ik zou er dan ook niet teveel waarde aan hechten. Ook in een procedure is de kans groot dat nummer 3 het aan zichzelf te danken heeft dat er geen bedrijf is ontstaan.

 

Last but not least: stel nummer 3 aansprakelijk en doe dit kort voor het moment dat de geldigheid van de verklaring van geen bezwaar afloopt. Maak een helder overzicht van afspraken die niet zijn nagekomen en hang er een claim aan. Gedocumenteerd met alle data waarop gesprekken zijn geweest, beloften zijn gedaan etc. Mocht hij dan alsnog over de brug komen, dan kom je er m.i. mee weg door te stellen dat het een onbetrouwbare partner is en jullie een achterstand van x maanden hebben opgelopen. Wat in dit geval vaak wil helpen is een "dure" advocaat een brief te laten schrijven. Denk aan kantoren als Loyens Loeff, De Brauw, etc. Als nummer 3 een advocaat om advies gaat vragen dan zal hij te horen krijgen dat de procedure lang en kostbaar gaat worden. Dit schrikt goed af en kost je circa 700 - 800 euro.

 

Doel van dit alles: dossier bouwen mocht er ooit een zaak bij de rechter komen.

 


Kees de Kruiff

In Memoriam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 15 leden online en 383 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept