Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
chrizzieej1

Op loonlijst van eigen C.V.

Recommended Posts

Ik heb even een vraagje over in loondienst zijn van je 'eigen' C.V. Het is namelijk zo dat ik een C.V. heb waarvan de beherende vennoot een Ltd is. In de C.V. kom ik dus helemaal niet voor, ik ben alleen eigenaar van de Ltd. Kan ik nu in loondienst van mijn 'eigen' C.V. komen?

 

[titel aangepast - mod]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoi,

nu ben ik geen expert, maar is het niet zo dat je bij een CV (persoonlijke ondernemingsvorm) je zelf niet op de loonlijst kan plaatsen. Je hebt dus alleen te maken met winst uit onderneming. Hoe dat bij een ltd zit weet ik niet.

 

Succes

Marc

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Doordat de ltd als eigenaar geld voor de cv is het risico in deze constructie voor zover ik weet beperkt tot je inleg eigen vermogen en dus qua risico gelijk is aan het risico bij een bv. Neemt niet weg dat het volgens mij voor een nederlandse cv onmogelijk is om op de loonlijst van de cv te staan. Net zo als het niet mogelijk is om als eigenaar op de loonlijst te staan van een eenmanszaak of vof.

 

je kan misschien wel vanuit de ltd een factuur versturen aan de cv voor verrichte werkzaamheden en zo inkomen onttrekken uit de CV. (?)

 

Vindt het wel een interessante discussie. Zijn er experts die hier op willen reageren?

Share this post


Link to post
Share on other sites

is het in die draadjes dan niet zo bedoeld dat je jezelf op de loonlijst zet bij een bv of ltd. Weet toch wel bijna zeker dat het bij een persoonlijke rechtsvorm niet kan en bij een niet-persoonlijke rechtsvorm wel...

 

Als je dan een factuur kan sturen voor vergoeding aan de CV en je jezelf op de loonlijst kan plaatsen van de ltd, dan zou dat wellicht een oplossing zijn. Maar we zullen het hoop ik wel horen van andere mensen hier op het forum. We wachten maar even af.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb toch nog even een vraagje over de combinatie C.V. met als beherend vennoot een Ltd. Hoe wordt dit bedrijf gezien? Gewoon als een C.V. met beperkte aansprakelijkheid of ziet de fiscus (en alle andere bedrijven) dit als een B.V.?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als alleen de ltd. in de CV zit en verder niemand dan is er in feite helemaal geen CV, want deze moet uit minimaal 2 vennoten bestaan. Hoe is de CV geregistreerd bij de KvK?

 

Verder kun je als vennoot in een CV niet op de loonlijst worden geplaatst, vennoten worden gezien als zelfstandig ondernemers. Ook zijn vennoten niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen.

 

Een CV kan wel ander personeel in dienst nemen.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Idd moet je naast de ltd. als beherend vennoot ook een commanditair venoot in je CV hebben. Hoe heb je dit geregeld?

Verder is het volgens mij zo dat de ltd geen andere activiteit heeft dan deelname in de C.V., en vanuit die deelname daar dus een vergoeding - de winst - voor ontvangt. Die winst komt dus terecht in de ltd. waar jij eigenaar van bent, en van waaruit jij dus ook salaris kan ontvangen.

 

Ik ben overigens wel nieuwsgierig naar je ervaringen, omdat ik op dit moment zelf ook sterk overweeg deze constructie te kiezen. Care to share?


- Sander

Stel niet uit tot morgen wat je vandaag door een ander kunt laten doen!

 

-- in oprichting! --

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zoals al eerder gezegd, binnen de CV zal er sprake moeten zijn van een commandiet. (waarschijnlijk een derde met een minimaal belang) Ik heb in een van je andere topics, betreffende deze problematiek, gevraagd hoe je CV fiscaal afgehandeld wordt. Wordt deze combinatie afgehandeld als een BV (Vpb) dan lijkt mij een loondienstverband geen probleem. De vraag of dit verstandig is valt niet zo te zeggen. Wellicht is het een idee om je leverancier van deze "constructie" te benaderen met je vragen. Wanneer de leverancier niet louter een "plankleverancier" is dan mag je zeker wat begeleiding van hen verwachten lijkt me. Anders zul je alsnog een adviseur in moeten schakelen die je gaat begeleiden met deze constructie.

 

Succes


www.camelot-legal.nl

Share this post


Link to post
Share on other sites

De CV zal in Nederland als een gewone CV worden beschouwd en indien men weet dat er een Ltd boven hangt als een CV met beperkte aansprakelijkheid. Eigenlijk wordt de CV alleen maar gebruikt om niet direct te laten zien dat men met een ltd in het Nederlandse handelsverkeer deelneemt. De Ltd is in het verleden vaak misbruikt en heeft daarom een "slecht" imago. De Ltd op zich indien in Nederland ingeschreven is volledig gelijkwaardig met een BV. Voor de volledigheid wil ik opmerken dat er twee soorten Euro-BV's bestaan. De Euro-BV waarbij de Ltd in Nederland is ingeschreven of de Euro-BV waarbij de Ltd niet in Nederland wordt ingeschreven. Bij deze volledige Engelse Ltd. dient wel aan de voorwaarden van management te worden voldaan. Er zullen verder aanzienlijk meer kosten aan deze constructie verbonden zijn.


www.abcora.nl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vroeg of laat zal die ltd. wel degelijk in Nederland moeten worden ingeschreven als het management Nederlands is en de winst een keer wel aan de CV wordt uitgekeerd tenzij je tijdig de Ltd. van een Engels management voorziet.


www.abcora.nl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bij deze volledige Engelse Ltd. dient wel aan de voorwaarden van management te worden voldaan. Er zullen verder aanzienlijk meer kosten aan deze constructie verbonden zijn.

 

Volledig Engelse Ltd? Hoe bedoel je dit?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik was in de veronderstelling dat je jezelf het minimum dga salaris behoort uit te keren bij zowel Ltd als BV en je zodoende dus altijd op de loonlijst van de Ltd staat (of behoort te staan)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dit vondt ik op de website van Bonos Mores:

 

De Commanditaire Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid (hierna C.V. B.A.) is gebaseert op de Nederlandse C.V., waarbij de Beherende Vennoot (en eventueel Commanditaire Vennoot) rechtspersonen zijn (bijv. stichting of Engelse Ltd).

 

Hierdoor is de C.V. B.A. het ideale alternatief voor die ondernemers waarvoor een B.V. te duur, ongeschikt of ongepast is. De C.V. B.A. biedt alle voordelen van de B.V. (beperkte aansprakelijkheid, scheiding van prive en ondernemingsvermogen), maar niet de nadelen (publicatieplicht, volstorten vermogen, geen toestemming van het Ministerie van Justitie noodzakelijk etc etc).

 

De C.V. B.A. is een veelgebruikte structuur in bijvoorbeeld het grootwinkelbedrijf, filmmaatschappijen, rederijen, zakelijke dienstverlening, agrarische bedrijven en tuinderijen etc etc.

 

Voordeel van de C.V. is dat zij een ruime bekendheid in Nederland geniet en dat zij zich bijzonder goed leent voor het aantrekken van externe geldschieters. Voordeel van een rechtspersoon is dat zij (onder andere) beperkte aansprakelijkheid biedt. De C.V. B.A. is dus eigenlijk het beste uit twee werelden.

 

De Engelse Private Limited company by shares is de meest bekende Europese Vennootschap en mag op grond van Europese Richtlijnen ook in Nederland gebruikt worden. Daarom is zij zeer goed te gebruiken als Beherende Vennoot bij een C.V. Het voordeel is dat de ondernemer op deze manier zaken doet, op de Nederlandse markt, met een Nederlandse vennootschap (de C.V.), maar daarnaast alle voordelen heeft van de Engelse Ltd.

 

Dus als ik het goed begrijp en je hebt een C.V. met een Ltd. als beherend vennoot wordt je als een BV gezien in Nederland!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vandaag de inspecteur van de Belastingdienst op bezoek gehad en ik heb denk ik wel heel verhelderend nieuws!

 

De volgende constructie -> Een Nederlandse C.V. met als Beherende Vennoot een Engelse Ltd., de C.V. is belastingplichtig voor de Vennootschapsbelasting en Omzetbelasting. De Ltd. hoeft, als je er niks mee doet, niet ingeschreven worden bij de KvK.

 

En.... je kan zelf in loondienst komen van de CV. Je krijgt een loonbelastingnummer voor de C.V. en je kan je aanmelden bij het UWV voor de sociale premies. Al met al ben je dan gewoon in loondienst van je eigen CV. Dit geldt natuurlijk alleen als er ook daadwerkelijk een Ltd. als Beherend Vennoot boven zit he ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dit draadje is gesloten ;)

 

Welnee hoor. En ik heb beide draadjes weer samengevoegd, zodat belangstellenden het geheel kunnen volgen. 8)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haha dat is beter ;) Dank je voor het samenvoegen van de draadjes ;D

 

Toch jammer dat er vrij weinig bekend is over deze constructie, de mogelijkheden en de voordelen ervan... ik hoop dat ik mijn bijdrage een beetje kan leveren ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rectificatie:

 

Het UWV accepteert het niet om bij je eigen C.V. op de loonlijst te staan, dit omdat je via de Ltd. eigenaar bent en er geen gezagsverhouding bestaat. Bij de Belastingdienst, voor de loonbelasting, zelf kan je je echter wel op de loonlijst zetten.

 

Foutje van de inspecteur van de Belastingdienst dus :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest mieke

Zo'n belastingman die bij een startende ondernemer op bezoek komt, is zeker niet van alle ins en outs op de hoogte. Hij waarschuwt dan ook altijd dat aan zijn uitlatingen geen rechten kunnen worden ontleend. Dat kan alleen aan een schriftelijk antwoord op een schriftelijke vraag van jou aan de Belastingdienst. Je mag er dan van uitgaan dat de beantwoorder bevoegd was de uitspraken te doen, daar is wel jurisprudentie over.

 

Het antwoord van het UWV lijkt mij heel correct, en ik acht de kans groot dat dit ook geldt voor de verplichting tot loonheffing, dus voor de belastingdienst. Bij beide wetten is voor het begrip dienstverband een gezagsverhouding één van de vereisten.

Het lijkt mij dat je bezig bent met een soort schijnconstructie, en daar wordt vaak doorheengekeken. Er wordt dan uitgegaan van de werkelijke verhoudingen. En in feite ben jijzelf degene die in alle rechtspersonen die je wil oprichten in overwegende mate in staat is om de gang van zaken te bepalen. Dus je bent dan bij jezelf in dienst.

 

Overigens, je maakt het allemaal wel heel ingewikkeld. Ik houd meer van het KISS-motto, dan heb je bovendien ook veel meer tijd om te doen wat je eigenlijk wilt doen: ondernemen. ;)

 

Mieke

Share this post


Link to post
Share on other sites

""Overigens, je maakt het allemaal wel heel ingewikkeld. Ik houd meer van het KISS-motto, dan heb je bovendien ook veel meer tijd om te doen wat je eigenlijk wilt doen: ondernemen."""""

 

Volledig mee eens!!!!!

 

Maar wel succes gewenst!

 

Rick

Share this post


Link to post
Share on other sites

""Overigens, je maakt het allemaal wel heel ingewikkeld. Ik houd meer van het KISS-motto, dan heb je bovendien ook veel meer tijd om te doen wat je eigenlijk wilt doen: ondernemen."""""

 

 

Mijn idee. Onbescheiden vraag wellicht maar hoe hoog schat je de omzet en het inkomen in?


Kees de Kruiff

In Memoriam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kan ik hier nog op reageren?

 

Ben je nu wel of niet verbonden aan het minimum salaris bij een CV BA?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 13 leden online en 204 gasten

  (See full list)    
 • Ondernemersplein



EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept