Jump to content
Ronald76
Verberg

ZZP’er en 32 uur loondienst, eigen bedrijf starten fulltime

vraag

Hallo 

Sinds enkele maanden ben ik vrijgesteld van werkzaamheden bij mijn werkgever tot 1 Maart 2021. Naast mijn 32 uur werkte ik als zzp’er. Aangezien deze lastige periode is om een nieuwe baan te vinden en ik eigenlijk klaar ben met werkgevers waar ik 60 uur insteek en 32 uur /1500 euro betaald krijg 🤭 wil ik fulltime zelfstandiger worden. Nu heb ik 23 jaar gewerkt en ben 10 jaar zelfstandige. Ondanks dat het bedrijf wat ik wil opstarten niks te maken heeft met mijn eerdere werkzaamheden en inschrijving heb ik van het UWV te horen gekregen dat ik geen gebruik kan maken van de startersregeling. Ik heb zoals vele van ons een hypotheek en kosten en wil graag zo weinig mogelijk risico creëren maar hoe zou ik dat het beste kunnen doen? En welke optie adviseren jullie die ik wel heb bij UWV? 

Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Welkom op HL

 

Ik vraag mij af of jij wel de juiste vragen bij UWV hebt gesteld? Als jij nu nog 32 uur in loondienst bent, zou dat de basis zijn voor de WW-uitkering per 1 maart as. 

 

Dat is ook het aantal uren waarover jij dan WW zou ontvangen, mits jij voor die 32 uren beschikbaar bent voor de arbeidsmarkt en dus ook verplicht bent te solliciteren. 

 

Je bent al geruime tijd bezig met ZZP-activiteiten, dat is de reden dat je geen gebruik kunt maken van de startersregeling.

 

Mod-commentaar: ik heb jouw gelijkluidende vraag uit het andere oude topic verwijderd. Betreffende vraagsteller is geruime tijd niet meer op dit forum verschenen. 


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
 • 1
 • Rate this answer
5 uur geleden, Hans van den Bergh zei:

Ik vraag mij af of jij wel de juiste vragen bij UWV hebt gesteld? Als jij nu nog 32 uur in loondienst bent, zou dat de basis zijn voor de WW-uitkering per 1 maart as. 

Hans van den Bergh dit is wellicht wat onbedoeld verwarrend:face-blowing-a-kiss: . Ronald vermeldt  namelijk niet dat zijn WW rechten of uitkering ter discussie zijn  gesteld, alleen dat hij geen recht heeft op de startersregeling, meer niet.

 

5 uur geleden, Ronald76 zei:

Ik heb zoals vele van ons een hypotheek en kosten en wil graag zo weinig mogelijk risico creëren maar hoe zou ik dat het beste kunnen doen? En welke optie adviseren jullie die ik wel heb bij UWV? 

 

Beste  optie:  gebruik maken van de urenkortingsregeling met vrijstellingsuren voor je huidige ondernemersactiviteiten: de gemiddelde uren die je in de afgelopen 6 maanden hebt besteed aan zelfstandig ondernemerschap worden dan vrijgesteld : die uren worden dan niet in mindering gebracht op je WW als je gaat ondernemen: dat je daarbij iets geheel anders gaat doen doet - net als bij de beoordeling van de startersregeling - niet ter zake.

 

En als je  het helemaal safe wil spelen: ga niet direct fulll time ondernemen maar part time en blijf in de tussentijd beschikbaar voor de arbeidmarkt en blijf solliciteren 

 

Zolang je minder dan 10 uur (30% van 32 uur loondienst) + je vrijstellingsuren  aan ondernemerschap besteed is je resterende WW uitkering zelfs hoger dan de startersregeling, en duurt die uitkering indien nodig ook  langer (want niet gemaximeerd tot 26 weken) 

 

Nog een bijkomend voordeel ten opzichte van de startersregeling: voor het UWV kun/mag je nu al beginnen met je nieuwe ondernemersactiviteiten. Bij de startersregeling  -als je daar recht op zou hebben gehad (wat dus niet zo is) moest je wachten totdat je WW rechten ingaan, dus niet eerder beginnen dan 01-03.

Let er wel op dat je niet full time aan de slag gaat en je beperkt tot voorbereidende werkzaamheden omdat je anders mogelijk je salaris tot 01-03 in gevaar brengt (soms wordt er toestemming gevraagd aan de werkgever om tijdens de periode vrijgesteld van werkzaamheden ander werk w.o als zelfstandige te mogen doen ) 

 

Besef je ook dat je gedurende de hele periode van je WW rechten (max 24 maanden dus) een vangnet hebt:  mocht het ondernemerschap toch niet lukken, dan mag /kun je je volledige WW rechten laten herleven door je activiteiten te staken en je uit te schrijven als ondernemer.  (En ja: dat betekent op dat moment ook stoppen met je oorspronkelijke ondernemersactiviteiten!) 

 

Bovendien heb je - zolang je een WW uitkering hebt  - ook een dekking bij ziekte en langdurige arbeidsongeschiktheid 

 


Waarmee kan ik je helpen?

Ik help  ondernemers met financieel inzicht en advies over betaalbare én betrouwbare verzekeringen en voorzieningen voor arbeidsongeschiktheid,  aansprakelijkheid en pensioen onder het motto "geld voor nu én geld  voor later".   Meer weten?  Contact

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Hallo Hans en Norbert,

 

Beide dank voor de informatie. 
Klopt i.d.d. dat de werkconsulent van UWV mij in een persoonlijk gesprek heeft laten weten dat ik geen recht heb op de starters regeling aangezien ik al ruim 10 jaar als ondernemer ben ingeschreven bij KVK en ook werkzaamheden verricht.  Vandaar dat ik ook al gestart ben met de voorbereiding anders had ik gewacht tot 1 maart. 

 

Quote

Let er wel op dat je niet full time aan de slag gaat en je beperkt tot voorbereidende werkzaamheden omdat je anders mogelijk je salaris tot 01-03 in gevaar brengt (soms wordt er toestemming gevraagd aan de werkgever om tijdens de periode vrijgesteld van werkzaamheden ander werk w.o als zelfstandige te mogen doen ) 


Klopt maar ik heb hiervoor schriftelijke toestemming van mijn huidige werkgever dat ik dit gewoon mag doen en ook nog eens geen last van een concurrentie of relatie beding in mijn contract. (soms zit het dan toch wel eens mee :slightly-smiling-face: ) 

Ik heb inmiddels ook al andere informatie gekregen en een deel hiervan kan ik ook in jullie antwoord terug lezen maar  ben even benieuwd of deze klopt.

Ik werk al ruim 7 jaar naast mijn 32 uur dienstverband gemiddeld 24 uur per week zelfstandig, heb dit ook al die jaren in een uren registratie bij gehouden en gemeld bij mijn jaarstukken.

Volgens de informatie die ik heb gekregen zou ik mij op 1 maart kunnen melden bij UWV en aangeven dat ik 32 uur beschikbaar ben voor werk (en aan mijn sollicitatie plicht voldoe) en 24 uur voor mijn bedrijf werk.  En hiervoor vrijgestelde uren zou willen krijgen.

Mijn doel is z.s.m. volledig zelfstandig te gaan, dus zodra ik er van overtuigd ben dat volledige zelfstandigheid financieel lukt zou ik dan (mits ik nog recht heb op een uitkering) dat deel als vangnet kunnen gebruiken  voor mocht het uiteindelijk toch niet lukken.  Wat ik begrepen heb zou ik dat dan wel binnen 6 maanden na het beëindigen van de w.w. uitkering moeten doen?

Groet Ronald 

Edited by Ronald76
Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Hoi Ronald,

 

Ik zit in een vergelijkbare situatie, maar net iets anders. Was benieuwd of de informatie waarover je het hebt klopt en of je ook even naar mijn case kan kijken. 

mod comment: reacties op deze vraag verplaatst, anders gaan er 2 onderwerpen door elkaar lopen en tot verwarring gaat leiden
https://www.higherlevel.nl/forums/topic/70051-zzp-worden-voor-startdatum-ww/#comment-641371

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 7 leden online en 383 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept