Jump to content
Ramon de Klein
Verberg

Precies €1 verschil in saldo balans en winst-/verliesrekening

vraag

Ik heb de hele administratie voor 2020 afgerond, maar nu kom ik een vervelend dingetje tegen. In de balans kloppen de activa en passiva netjes met elkaar en ook de winst-/verliesrekening ziet er goed uit. Het saldo van de balans (activa-passiva) komt uit op €12.345,67 (fictief bedrag). Het saldo van de winst-/verliesrekening komt uit op €12.346,67. Deze wijkt dus precies €1.00 af, maar ik kan eigenlijk niet verklaren hoe dat komt. In mijn voorbeeld is het bedrag anders, maar het saldo in de balans is precies €1 hoger dan in de winst-/verliesrekening.

De balans is van 31-12-2020 en de winst-/verliesrekening is over 2020. Die zijn opgebouwd uit exact dezelfde mutaties en toch is er precies een euro verschil. Ik kan dit niet verklaren, dus was benieuwd of er een manier is om dit uit te zoeken zonder alles handmatig door te worstelen. Ik heb alles vanaf 1-1-2020 in e-Boekhouden.nl verwerkt. De BTW aangiftes van Q1, Q2 en Q3 heb ik handmatig gedaan en die van Q4 heb ik door e-Boekhouden laten uitrekenen.

Ik heb wel een vermoeden waar het kan zitten. De BTW aangifte werkt met hele euro's, terwijl de rest van de administratie natuurlijk met centen werkt. Voorheen rondde ik altijd de bedragen naar beneden af (dus €35,65 werd €35 en mijn boekhoudpakket rond normaal af). Maar omdat het allemaal dezelfde mutaties zijn had ik verwacht dat dit in zowel de balans als winst-/verliesrekening had moeten worden verwerkt.

 

Mijn boekhoudpakket lijkt overal precies met centen te werken, behalve natuurlijk in de BTW aangifte. Belangrijker dan waar die euro vandaan komt is hoe ik dat recht kan trekken in mijn administratie. Die €1 heeft mij nu al 2.5 uur werk gekost :angry-face:

Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Ik boek het verschil van de btw aangifte (hele euros) en de btw.hoog+laag-voorbelasting altijd per kwartaal al direct naar afrondingsverschillen. (Dat doe ik tegelijk als ik btw.hoog, laag en voorbelasting naar 0 boek en te betalen btw opboek bij de aangifte) Op die manier gaat het altijd goed.

 

Ps. Te betalen btw mag je naar beneden afronden en voorbelasting mag je naar boven afronden. Zo heb je altijd het maximale voordeel (wie de centen niet eert... is de gulden niet weerd :zany-face: )

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ik had al een afrondingsverschil zitten in de beginbalans. Ik zag dat op 1-1-2020 er direct al een verschil was van €1. Bij het nakijken van de activa/passiva op de beginbalans bleken de waardes ook niet helemaal te kloppen. Dat heb ik rechtgezet en nu klopt het weer op de cent. Was even 3 uur ploeteren, maar toch altijd fijn als je het hebt gevonden :-) Bedankt voor de hulp!

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 5 leden online en 436 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept