Jump to content
Stannn
Verberg

HACCP: producent of opslag?

vraag

Goedemorgen! Ik lees al een tijdje mee op dit forum omdat ik samen met mijn compagnon bezig ben met het opzetten van een bedrijfje (eigen voedingssupplement). Hier komen zoals jullie weten heel wat regeltjes bij kijken. Zoals onder andere de warenwet en de regels wat betreft medische claims. Het meeste is voor ons (mede dankzij dit forum) al duidelijk, maar we zitten nog met een vraag waar we geen antwoord op kunnen vinden.

 

Wij vragen ons af of wij verplicht zijn een HACCP plan op te stellen. Onze situatie is als volgt: wij laten ons voedingssupplement volledig in de UK produceren. Het gaat om capsules met een unieke samenstelling (er is dus geen ander supplement met deze samenstelling). De capsules worden in de UK verpakt in gesealde potten van 150 capsules. Wij willen de capsules echter in kleine hoeveelheden gaan verkopen, bijv. 10 stuks. We zullen de potten van 150 stuks dus openen en de capsules vervolgens zelf per 10 stuks verpakken. We veranderen echter niks aan de samenstelling van de capsules. Zijn we nu een product aan het 'bereiden'? En hebben we daarmee een HACCP verplichting? Of heeft enkel onze producent in de UK deze verplichting?

 

Thanks voor de hulp! :)

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites

5 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

paar simpele vragen.

was je je handen voor je een pot openmaakt?

Doe je dat ompakken op de inpaktafel in het magazijn of heb je een aparte ruimte?

maak je de ruimte schoon na elke batch.

Hoe ga je borgen dat de houdbaarheid tijdens het ompakken niet wijzigt.

 

Als je die vragen beantwoord heb je al een half HACCP en ja die heb je dus nodig.

HACCP is voor een belangrijk deel vastleggen van alle handelingen om te zorgen dat de capsules geschikt blijven voor consumptie.
Als jij met je vette vingers aan die capsules zit is de voedselveiligheid in het geding. dat moet voorkomen worden dus daarvoor maak je een plan zodat jij en je werknemers weten wat wel en niet mag.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Bedankt, dat is helder!

Heb je wellicht tips waar te beginnen met het opstellen van dit plan? Als ik Google vind ik heel veel sites die tegen betaling een cursus aanbieden maar weinig concrete informatie over hoe zo'n plan eruit moet zien. Is er wellicht een goede online databank met info over dit onderwerp?

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Begin eens bij deze link
https://ondernemersplein.kvk.nl/haccp-plan-opstellen-of-hygienecode-gebruiken/

 

HACCP kent 7 basisprincipes, als je je daaraan houdt mag je het plan zelf vormgeven, dat is makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk.
De link geeft ook info over standaard hygiëne codes per branche of sector. geen idee of er één voor de voedingssupplementen tussen staat.

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
10 uur geleden, Stannn zei:

We zullen de potten van 150 stuks dus openen en de capsules vervolgens zelf per 10 stuks verpakken. We veranderen echter niks aan de samenstelling van de capsules. Zijn we nu een product aan het 'bereiden'? En hebben we daarmee een HACCP verplichting? Of heeft enkel onze producent in de UK deze verplichting?

Alle exploitanten van levensmiddelenbedrijven moeten een op HACCP gebaseerd voedselveiligheidssysteem hebben. Dit is een verplichting volgens de Verordening (EG) nr. 852/2004. Je bereid weliswaar het product niet, maar je (her)verpakt het wel en slaat het op.

 

6 uur geleden, Stannn zei:

Als ik Google vind ik heel veel sites die tegen betaling een cursus aanbieden maar weinig concrete informatie over hoe zo'n plan eruit moet zien.

 

Pas daarmee op. Het HACCP certificaat is namelijk per 01-01-2021 uitgefaseerd. Een HACCP-plan kan vooralsnog wel.

 

De CCP´s die jij zou kunnen constateren beperken zich onder andere, maar niet uitsluitend, tot metaal (gebruik je een mesje om de seal te openen?), THT (geseald aangeleverd, ook MAP, of anderzijds THT verlengend, verpakt? Dit kan leiden tot een kortere THT), Opslag (ongedierte?), plastic (verpakking niet juist open gemaakt), dat soort zaken.

 

Het belangrijkste tijdens het opstellen van een HACCP plan is dat jij je richt op ¨gevaren¨. Natuurlijk kan smaakverlies een kwaliteitsprobleem zijn, maar dat is niet per definitie een CCP. Immers is een CCP een reëel gevaar.

 

Ik ben het met Roel eens dat het opstellen makkelijker is gezegd dan gedaan. Echter, is het niet ondenkbaar. Wellicht is het handig voor jezelf om eens na te gaan welke stappen je gaat zetten om te (her)verpakken, op te slaan, e.d. welke potentiële gevaren hierin kunnen zitten.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 6 leden online en 466 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept