Jump to content
Mikky Vrolijk
Verberg

PIB overheidsbijdrage voor NL-clusters met internationale ambities

Partners for International Business (PIB) is een programma waarmee Nederlandse bedrijven in een publiek private samenwerking hun internationale ambities kunnen realiseren.

 

Ondernemen in het buitenland is niet altijd makkelijk. Je kan te maken krijgen met handelsbarrières, onvoldoende kennis bij lokale overheden en bedrijven, of nadelige lokale wetgeving. Samenwerken met andere bedrijven uit de sector en de Nederlandse overheid kan ervoor zorgen dat je sterker staat.

 

Hoe werkt PIB?

De Nederlandse overheid ontwikkelt samen met een Nederlands cluster van bedrijven en kennisinstellingen een 2- of 3-jarig actieplan.

Het cluster bestaat uit minimaal 5 bedrijven en/of kennisinstellingen die in het Koninkrijk der Nederlanden (Nederland, Sint Maarten, Aruba en Curaçao) zijn gevestigd. Hierin staan strategische activiteiten om een Nederlandse (sub-)sector in het algemeen en het cluster in het bijzonder zo goed mogelijk te positioneren in het buitenland.

Voor het Nederlandse bedrijfsleven en de uitvoering van het PIB-programma zet de overheid onder andere haar buitenlandnetwerk in. RVO heeft een wereldwijd netwerk van ambassades, consulaten en de Netherlands Business Support Offices (NBSO's).

 

PIB-modules

Jouw cluster ontwikkelt samen met RVO een meerjarenprogramma op maat. Alle activiteiten binnen het programma zijn in 3 modules onder te brengen.

 • Promotie en matchmaking
 • Kennisuitwisseling en netwerken
 • Economische diplomatie

Met deze modules draag je bij aan een betere markttoegang en positionering van jouw cluster op een kansrijke buitenlandse markt.

 

PIB-Budget

Het PIB-budget voor 2021 is € 3.500.000. De overheidsbijdrage is maximaal € 350.000, waarbij een evenredige bijdrage wordt verwacht van het cluster. De bijdrage van het cluster kan bestaan uit een financiële bijdrage en een bijdrage in uren.

PIB is geen subsidie-instrument en dus niet direct beschikbaar of besteedbaar voor het cluster. De overheidsinzet binnen een PIB betreft een liaison, economische diplomatie en missies.

 

Aanvragen

Een cluster kan het hele jaar door een aanvraag doen voor een PIB-programma. Je kan een afspraak maken voor een persoonlijk intakegesprek en jouw aanvraag indienen.

Om in aanmerking te komen voor een PIB moet u een aantal stappen doorlopen. Deze vind je in het Stappenplan. Hierin lees je ook wat je na jouw aanvraag kan verwachten.

 

Meer informatie over landen en voorwaarden, inspiratie opdoen en de aanvraagprocedure vind je op de website van RVO.


Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link to post
Share on other sites

0 answers to this question

Recommended Posts

There have been no answers to this question yet

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 16 leden online en 457 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept