Jump to content
hardijk
Verberg

ZZP worden voor startdatum WW

Hallo,

 

Ik heb meer dan 20 jaar voor een bedrijf gewerkt.  Vanaf 1/2/2021 ben ik vrijgesteld van werk.  Vanaf 1/6 eindigt ook het dienstverband. Dit is allemaal in goede harmonie gegaan. De situatie is ook zodanig, dat mocht het nodig zijn, ik aanspraak kan maken op een WW uitkering. Wat ik precies ga doen, moet ik nog uitvinden. Daar zijn de komende maanden ook voor bedoeld. Een van de reële opties  is om als ZZP'er te starten en mijzelf als a.i manager te verhuren. Maar zoals gezegd, niet zeker en ook niet zomaar gedaan in deze tijd. In mijn enthousiasme had ik mijn eenmanszaak al bijna ingeschreven bij de KVK. Dan zou ik mogelijk ook nog genoeg uren kunnen "draaien" in 2021 en bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van de ondernemersaftrek ed. Tot zover niets aan de hand. Totdat ik op de website van het UWV belandde. Want wat gebeurt er met een eventuele uitkering per 1/6, als ik voor die tijd als  ZZP'er start? Waarvoor geldt dat het helemaal niet zeker is, dat de uren die ik "draai" in dit opstart- en coronajaar ook daadwerkelijk substantieel declarabele uren zijn.  Zoals ik het nu heb begrepen, kan ik als ZZP'er starten, krijg ik straks een uitkering, maar worden de ZZP uren die ik zelf opgeef (?)  afgetrokken van mijn WW uren. Dan kan ik keihard aan de bak, website bouwen, allerlei acquisitie in gang zetten etc om die 1225 uur te halen, met de nodige risico's dat ik niet declarabel ben nog en dat ik straks geen /nauwelijks een uitkering krijg!?

 

Tenminste als ik als volgt redeneer. Ik heb op basis van mijn lopende dienstverband recht op een WW uitkering van 40 uur. Want heb altijd 40 uur gewerkt en doe dat formeel ook nog tot 1/6. Als ik start als ZZP'er voor 1/6  kan ik daarom nooit een vrijstelling voor mijn ZZP uren krijgen omdat het UWV er vanuit gaat dat je maximaal 40 uur werkt. Klopt dat?  Of kan ik de komende maanden bijvoorbeeld ook 10 uur per week als ZZP'er gaan werken, naast mijn lopende dienstverband van 40 uur per week en krijg ik dan 10 uur vrijstelling van uren? Misschien ene beetje onduidelijk, maar ik hoop dat jullie mijn vraag begrijpen. Ook algemene tips/adviezen gezien deze situatie zijn van harte welkom.

 

Groet en vast bedankt! 

Link to post
Share on other sites

8 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Er is veel (ook vrij recent) over dit onderwerp geschreven op dit forum, dus met de zoekfunctie kom je hier al aan veel informatie.

 

Je kunt via UWV-site informatie vinden onder welke voorwaarden je gebruik kunt maken van de startersregeling. Een belangrijke voorwaarde is dat je dan nog niet concreet bent begonnen als zelfstandige.

 

Zodra het actueel wordt, kun je jezelf aanmelden voor een WW-uitkering en melden dat je mogelijk gebruik wilt maken van de startersregeling. Je bent nu nog vroeg genoeg om dat goed uit te zoeken. 


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
 • 0

Beste Hans,

 

Dank voor je reactie. Ik kon mijn situatie nog niet helemaal uit eerdere vragen uit het forum halen.

Naast algemeen advies over wat handig/verstandig is, is mijn concrete vraag eigenlijk de volgende:

 

Stel ik schrijf mij maandag 11/1 in bij de KVK en ga dan ook aan de slag als ZZP'er en uren maken. Om een goede start te kunnen maken en om het 1225 uren criterium te kunnen halen en te kunnen profiteren van de startersvoordelen die daarbij horen ga ik 30 uur per week als ZZP'er werken. Die tijd heb ik ook, want ik ben immers tot 1/6 vrijgesteld van werk. Wat gebeurt er dan op 1/6 als mijn lopende dienstverband officieel stopt? Krijg ik dan een WW uitkering voor 40 uur én een urenvrijstelling (van grofweg 23 uur) voor mijn werk als ZZP'er? En wordt er pas gekort op mijn uitkering van 40 uur, als ik meer dan 23 uur als ZZP'er ga werken?

 

Of is er iets of iemand die gaat roepen dat zoveel werken niet gezond is/niet kan?

 

  

Link to post
Share on other sites
 • 0

Hier een vrijwel gelijke vraagstelling als jij, om mee te beginnen...


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
 • 0
5 uur geleden, Hans van den Bergh zei:

Hier een vrijwel gelijke vraagstelling als jij, om mee te beginnen...

Hoi Hans,

 

Dank voor je reactie. Die had ik inderdaad ook gelezen. Hij stelt daarin de vraag of de informatie die hij heeft gekregem klopt. Een antwoord daarop zie ik nog niet. Wellicht dat iemand dat kan bevestigen en weet. 

Link to post
Share on other sites
 • 0

modcomment: antwoord uit andere topic gehaald om verwarring en discussie op 2 plekken over dezelfde situatie te voorkomen.

 

20 uur geleden, hardijk zei:

Ik zit in een vergelijkbare situatie, maar net iets anders.

 

Flink anders @hardijk

 

Ronald heeft namelijk al langere tijd een bedrijf en bij hem staan de vrijstellingsuren niet ter discussie.

Bij jou wordt de hamvraag: over welke periode worden die vrijstellingsuren berekend? 

 

Als die referentieperiode de 26 weken voorafgaand aan het moment het moment van aanzeggen van het ontslag zijn, dan heb je niets aan die vrijstellingsuren en zul je moeten wachten met ondernemen totdat je WW rechten daadwerkelijk ingaan (per 01-06 dus!) en pas dan de startersregeling aanvragen 

 

 

Is de referentieperiode 01-12-2020 tot 01-06-2021 dan kunnen vrijstellingsuren mogelijk het wel, maar het lastige is  dat de regels over die referentieperiode erg onduidelijk zijn en je als je niet oppast pas achteraf duidelijkheid krijgt.  Jouw uitdaging wordt om UWV nu te verzoeken om een schriftelijke uitspraak over de periode waarover de vrijstellingsuren eventueel berekend gaat worden. 

 

 


Waarmee kan ik je helpen?

Ik adviseer ondernemers over betrouwbare en betaalbare verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid.   Meer weten?  Contact

 

Update verplichte AOV: Regeling niet uitvoerbaar, Koolmees zoekt naar alternatieven.

Link to post
Share on other sites
 • 0

Beste Norbert, dank voor je antwoord. Ik kwam net deze brief tegen (zie bijlage) op internet. Daarin staat dat de periode vrijstelling van werk niet meetelt voor de vrijstellingsuren. Dan zou de referentieperiode daarvoor liggen en toen werkte ik nog niet als zelfstandige. Maar als ik jou goed begrijp is dat desondanks nog niet altijd helder? Wat je tip betreft om het het UWV te vragen... ik krijg (wss) voor het eerst in mijn leven met het UWV te maken. Wat zijn de ervaringen? Kan ik dit gewoon vragen? Word ik goed geholpen? Of is het antwoord..gewoon starten...hoe eerder hoe beter.... Uiteindelijk wil ik best graag best zsm starten, maar de wereld staat nog steeds op zijn kop. Mss is het dan beter om even te wachten met formeel beginnen.

 

Groet!

besluit-wob-verzoek-vrijgestelde-uren-bij-ww-aanvraag.pdf

Link to post
Share on other sites
 • 0

Als je start nadat je ontslag is vast komen te staan dan wordt starten als zzp-er gezien als vervanging en omdat WW alleen openstaat voor werknemers. Als jij ondernemer bent geworden, door inschrijving KvK en starten van activiteiten zal er geen WW uitkering worden toegekend en verlies je zelfs je WW rechten.

 

Voor het voldoen aan het urencriterium is het niet nodig om je in te schrijven bij de KvK en voor de meeste ondernemers kan het voor voorbereidingshandelingen ook niet.

Voor het urencriterium mag je alle uren die in 2021 aan je onderneming of de voorbereiding daarvan besteed meetellen.

Bij de KvK kun je je pas ook in te schrijven als je echt start met omzet maken, niet als je alleen voorbereidingen doet.

 

25 minuten geleden, hardijk zei:

Of is het antwoord..gewoon starten...hoe eerder hoe beter....

 

Het antwoord is NIET starten zonder toestemming anders heb je erg grote kans dat je je WW rechten verspeeld.

Een lange periode vrijstelling van werk is dus helemaal niet zo gunstig omdat je al wel gebonden bent aan de regels van de WW maar nog geen aanspraak kunt maken op de regelingen zoals de startersregeling. Je wordt bijna gedwongen om op je handen te gaan zitten als je niet je rechten wilt verspelen.

 

Het UWV is een bureaucratische moloch waar slecht mee te communiceren valt, je mag formeel pas een paar weken voor je feitelijke einddatum ww aanvragen en tot die tijd heb je geen werkcoach of (vaste) contactpersoon bij UWV en kan het lastig zijn met ze in communicatie te komen. Je bent formeel gezien nog niet hun probleem.

Uiteraard moet je als aankomend ondernemer op elke deur bonzen die je kan vinden, maar reken niet op een open meewerkende houding.
Ik heb afgelopen jaar geen contact gehad met UWV, maar als je bedenkt dat ze vorig jaar een paar honderdduizend nieuwe klanten hebben gekregen kun je je wel voorstellen dat ze niet veel tijd en aandacht voor je zullen hebben.

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0

Het is dus een kwestie om opdrachtgevers te zoeken die jou als zzp'er willen hebben, breekt de tijd aan om WW aan te vragen doe dat dan gewoon als ontslagen werknemer op 01/06. Zonde tijd.... maar het risico dat je WW rechten verspeelt, sluit je uit.

Op 8-1-2021 om 15:28, hardijk zei:

Zoals ik het nu heb begrepen, kan ik als ZZP'er starten, krijg ik straks een uitkering,

Dat heb je niet goed begrepen en pas daar mee op! eenmaal een ondernemer dan is UWV vergaande glorie voor jou (u). Beetje moeilijke zaak eigenlijk ook omdat je niet precies weet welke kant jezelf op wilt en of dat ook gaat lukken. Kort dienstverband bij een ander bedrijf en daarna doorstart als zzp'er ?

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 8 leden online en 325 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept