Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
shao

var verklaring vraagstuk

Recommended Posts

Klopt mijn gedachte over de VAR

 

Vanaf april 2005 ben ik voormezelf gaan beginnen (ZZP'er), en ik heb toen ook een VAR (WUO) gekregen.

 

Het verkrijgen van zo'n VAR (WUO) betekend dat de UWV en de belastingdienst mij als een ondernemer zien (dit haal ik uit de websites van de UWV en de belastingdienst). Hierdoor hoeven mijn opdrachtgevers geen werkgeverspremies afdragen (in ieder geval voor het jaar 2005).

 

Kan ik dan vanuitgaan dat ik nooit een naslag(met boete) kan krijgen van de belastingdienst of de UWV (voor het jaar 2005) ?!

 

Hierbij vanuitgaande dat ik de VAR niet schromelijk expres verkeerd ingevuld hebt. Dus dat ik inderdaad 3 opdrachtgevers had, geen gezag etc.

 

alvast bedankt ,

Shao


Het leven wordt alleen maar complexer, zal de Chaos theorie toch kloppen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hallo Shao,

 

Je kunt er inderdaad vanuit gaan dat je achteraf geen naslagheffing met eventuele boete hoeft te betalen aan het UWV (dat is de partij die voorheen nog wel eens moeilijk wilde doen).

 

Keerzijde hiervan is wel dat je er bij de aanvraag van de VAR voor hebt getekend dat je over de periode dat je als zelfstandige werkt/hebt gewerkt in 2005 nooit meer recht kunt hebben op een WAO-uitkering (wordt volgend jaar WIA) bij arbeidsongeschiktheid. Dat risico had je zelf kunnen (moeten) verzekeren.

 

De Belastingdienst kan achteraf wel besluiten dat je geen gebruik mag maken van de speciale aftrekposten voor fiscale ondernemers (zoals de zelfstandigenaftrek) als je niet aan de daarvoor gestelde cirteria blijkt te voldoen. Bijvoorbeeld als je in 2005 niet aan het minimum aantal van 1225 uren komt (gem 24 per week bij een volledig kalenderjaar). Maar dat heeft verder weinig te maken met je VAR.

 

Je kunt vanavond dus lekker gaan slapen. ;)

 

Karen

 


Ondernemer achter dé lesmethode ondernemerschap voor het MBO www.isondernemenietsvoorjou.nl

Daarnaast die van www.calimeromarketing.nl en www.ondernemersfacts.nl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Karen,

 

dank je!!! ;D Echt een pak van mijn hart,..vandaag zat ik nml met een ander ZZP'er te praten, die kreeg een naheffing van 200.000 Euro..(weliswaar gebeurd in 2002). Ik trok even wit weg toen hij zei dat ze de VAR zo terzijde vegen.... :-X

 

Ik zal vanavond rustig kunnen gaan slapen .. :)

 

 


Het leven wordt alleen maar complexer, zal de Chaos theorie toch kloppen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hallo Shao,

 

Dat ze die VAR over 2002 terzijde schuiven kan omdat pas sinds begin 2004 of 2005 (ben ik even kwijt) Belastingdienst en UWV de VAR samen doen.

Voorheen erkende de Belastingdienst je vrij snel als ondernemer, maar kon UWV nog wel eens moeilijk doen bij ZZP-ers in bepaalde sectoren (oa bouw en it). De oorzaak van het probleem waar je kennis mee zit, is dus inmiddels verholpen. Zo zie je maar dat de overheid af en toe ook goede dingen doet voor zelfstandig ondernemers.

 

Karen


Ondernemer achter dé lesmethode ondernemerschap voor het MBO www.isondernemenietsvoorjou.nl

Daarnaast die van www.calimeromarketing.nl en www.ondernemersfacts.nl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hallo Shao,

 

De VAR zegt niet meer over jouw zelfstandigheid als ZZP-er dan hetgeen jij daarover zelf hebt verklaard. Als achteraf blijkt dat die verklaring niet juist is afgelegd, dan wel de VAR op onjuiste gronden is verleend dan kan de Belastingdienst alsnog in actie komen.

 

De VAR is niet meer dan een papieren zekerheid die jouw opdrachtgever verkrijgt. Anders dan veelal wordt gedacht vraag jij de VAR niet aan voor jouw zekerheid, maar voor de zekerheid van de opdrachtgever. De opdrachtgever heeft een primair voordeel bij de VAR, jij als opdrachtnemer slechts indirect.

 

Hetgeen wat jij als opdrachtnemer zelf verklaart wil nog niet zeggen dat die verklaring correspondeert met de realiteit.

 

Om niet tegen het risico van een naheffing aan te lopen zal de opdrachtgever er zelf voor moeten waken om niet in de risicosfeer te geraken. Indien jouw opdrachtgever niet te goeder trouw is en toch jou als zelfstandige behandelt dan loopt zij een risico indien jij verzuimt om netjes en tijdig jouw fiscale verplichtingen na te komen. Indien jij stelt zelfstandig te zijn en jouw opdrachtgever willens en wetens jou inhuurt voor 40 uur X 52 weken, dan loopt zij eveneens een reëel risico om nat te gaan. Als de belastingdienst dan stuit op een fictieve arbeidsrelatie dan kan zij bij de opdrachtgever aankloppen met een naheffingsaanslag. Ook kan jij als zelfstandige daarvoor worden aangeslagen.

 

Een complete vrijwaring voor naheffingsaanslagen levert de VAR dus niet op. Hiervoor zal meer nodig zijn om te voorkomen dat de Belastingdienst de relatie tussen opdrachtnemer en opdrachtgever aanmerkt als een fictief dienstverband.

 

Wel is het zo dat de VAR tegenwoordig een iets minder schimmige status heeft als voor 1 januari 2005. Zoals Karen opmerkt geldt beoordeelt de Belastingdienst sindsdien de aanvraag voor zowel UWV als haar eigen organisatie.

 

Op deze pagina van PZO kun je veel informatie over de ontwikkelingen m.b.t. de VAR en de achtergronden daarvan vinden.


jurist - interim manager legal - maar bovenal ondernemer 4legal ||legalalert | JuridischActueel |

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest mieke

Edward,

 

Ik wilde me juist in dit onderwerp gaan verdiepen, trof ik jouw bericht aan, met ook nog die nuttige link. Honderste reusje voor jou!

 

Mieke

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 12 leden online en 274 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept