Jump to content
AuthenticImport
Verberg

Antiek buiten EU 9%?

Goedemiddag,

 

Wij importeren en verkopen antiek uit India. Sinds vorig jaar verkopen wij op aanraden van de boekhouder sommige items tegen 9%. Dit zou mogen voor items die 100 jaar oud zijn.

 

Omdat ik ergens toch bang ben dat de belastingdienst bij controle moeilijk zou kunnen gaan doen reken ik het 9% tarief momenteel alleen bij items waarvan het écht duidelijk is dat het om antiek gaat. Deuren bijvoorbeeld, gesloopte panden waar wij de deuren uit op kopen zijn absoluut 100 jaar of ouder. Voor meubels ligt het wat lastiger, die zijn wat lastiger te dateren.

 

Ik denk dat zeker 70% van wat wij verkopen wel 100 jaar of ouder is, de rest is "vintage". Het liefst zou ik al deze items natuurlijk verkopen tegen 9%, maar ben toch bang daar problemen mee te krijgen.

 

Wat voor bewijs van antiek zal de belastingdienst bij controle vragen?

Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Antwoord A-B-C , vraag het de belastingdienst. Verkoop het gewoon met 21% als het niet duidelijk 100 jaar of ouder is. Bewijst u eens dat die deur 101 jaar oud is? Bij de belasting is het omgekeerde bewijslast....ik bedoel maar, u moet bewijzen. Bovendien India, alles is daar volgens mij vintage.

Iemand die er verstand van heeft ziet direct of het antiek is, het houtsoort bijv. van 100 jaar geleden of van 70 jaar. Dus maak certificaten die geldig zijn voor Europees verkoop als 9% u heilig is.

 

Certificaten, iedereen wil wel een van Gogh verkopen van 1895 :winking-face:

Link to post
Share on other sites
 • 0
9 minuten geleden, atlas1302 zei:

iedereen wil wel een van Gogh verkopen van 1895

 

Dat zou dan een uniek stuk zijn, vijf jaar na zijn dood! :face-with-hand-over-mouth:


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
 • 0

Ik vraag mij altijd af waarom ze zulke kunstwerken niet dateren in die tijd met signaturen. Ik heb ook een mooi kunstwerk van een groot kunstschilder uit Rotterdam, maar de datum en naam kreeg ik niet cadeau. :smiling-face-with-sunglasses: Jammer anders was het nu wel een paar duizendjes duurder.

Link to post
Share on other sites
 • 0

Ik zou zeggen, zoek een andere boekhouder....... Je hebt het het blijkbaar over de margeregeling, daarbij mag je BTW berekenen  over de winstmarge. Maar wel tegen 21%,  9% is het tarief dat je betaalt aan invoer BTW.

 

Zie hier een paar rekenvoorbeelden van de belastingdienst. Daar zie je dat bij verkoop21% gehanteerd wordt. De enige uitzondering die ik kan ontdekken is:

 

U mag de margeregeling ook gebruiken als u:

kunst verkoopt die u met 9% btw hebt ingekocht van een ondernemer die niet handelt in margegoederen.

 

Een ondernemer die niet handelt in margegoederen mag dus een schilderijtje verkopen aan  een andere ondernemer (B2B)  Dus geen antiek en ook niet aan particulieren (B2C).

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 2 leden online en 174 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • Ondernemersplein



EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept