Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Mikky Vrolijk

Ondernemer leeft zuinig

Recommended Posts

De helft van alle Nederlandse ondernemers betaalt zichzelf minder dan 40.000 euro salaris uit. Een op de vijf ondernemers zit zelfs onder de 20.000 euro per jaar.

 

Dit is de belangrijkste uitkomst van het jaarlijkse Sprout Inkomensonderzoek onder 2326 ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Gemiddeld betaalt de Nederlandse mkb-ondernemer zichzelf 45.000 euro salaris uit, maar de onderlinge verschillen zijn groot. Een op de vijf ondernemers krijgt minder dan 20.000 euro per jaar, ruim de helft (55,4%) zit tussen de 20.000 en 60.000 euro en bijna een kwart (24, 2%) betaalt zichzelf meer dan 60.000 euro per jaar uit.

 

Afhankelijk van het bedrijfsresultaat wordt het basissalaris aangevuld met een gedeelte van de winst. Maar veel ondernemers (50,3 %) zeggen bewust zuinig te leven om de winst zoveel mogelijk weer in het bedrijf te kunnen stoppen. Geld verdienen komt later wel en heeft voor de meeste ondernemers geen prioriteit. Ruim eenderde van de ondernemers geeft ook aan dat als ze voor het geld zouden kiezen ze beter in loondienst kunnen gaan werken.

 

Voor een aantal ondernemers moet er op korte termijn wél een verbetering komen in hun inkomenssituatie: een op de tien ondernemers overweegt te stoppen met het bedrijf als ze volgend jaar niet meer gaan verdienen.

[bron: Persbericht SPROUT]

 


Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Share this post


Link to post
Share on other sites
De helft van alle Nederlandse ondernemers betaalt zichzelf minder dan 40.000 euro salaris uit. Een op de vijf ondernemers zit zelfs onder de 20.000 euro per jaar.

 

In hoeverre is het onderzoek van Sprout representatief dat gesproken kan worden over "de helft van alle ondernemers"?

 

 


Overzichtelijke website statistieken van ICStats, Visitor Engagement praktisch toepasbaar!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het klinkt op zich wel geloofwaardig qua getallen, maar ik ben wel benieuwd wat dezelfde cijfers voor loondieners zijn... volgens mij kom je daarbij wel aan een gelijksoortige indeling. Ik vraag me dan ook wel af of het stukje "Ruim eenderde van de ondernemers geeft ook aan dat als ze voor het geld zouden kiezen ze beter in loondienst kunnen gaan werken." werkelijk opgaat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het klinkt op zich wel geloofwaardig qua getallen...

 

Zo werkt het niet. Vraag is of die 2326 ondernemers representatief zijn voor de gehele populatie? In een steekproef moeten alle leden van de populatie een gelijke kans hebben om deel te nemen. Als dit 2326 ondernemers zijn die de hele dag op internet rondlummelen, dan zal het gemiddelde inkomen niet representatief zijn voor de rest.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En dan nog iets: Is de conclusie : "ondernemers zijn zuinig" een juiste als men stelt dat de helft van alle ondernemers minder dan 40.000 euro uitkeert? Of zou het ook kunnen zijn, "groot percentage ondernemingen heeft te weinig winst om ondernemer van fatsoenlijk inkomen te voorzien"

Lager dan 40.000 euro is namelijk ook 10.000 euro, of 20.000 euro.

 

Edit: en is het nou sprout of bizz dat dit onderzoek heeft uitgevoerd? Zie

http://www.zibb.nl/nieuws/nieuwsselectie/nieuwsbericht/asp/artnr/1050822/versie/3/index.html

 

 


Overzichtelijke website statistieken van ICStats, Visitor Engagement praktisch toepasbaar!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het onderzoek is uiteraard van Sprout zelf. Bizz heeft toevalligerwijs ook een onderzoek verricht, maar onder veel minder ondernemers (337).

 

De ruim 2.300 ondernemers die hebben meegewerkt aan ons onderzoek hebben gereageerd op een door ons verstuurde e-mail of onze site bezocht. Daarvoor hoef je dus niet eindeloos rond te lummelen op internet.

 

Vriendelijke groet,

 

Louis Hoeks

Redactiechef Sprout

Share this post


Link to post
Share on other sites

De ruim 2.300 ondernemers die hebben meegewerkt aan ons onderzoek hebben gereageerd op een door ons verstuurde e-mail of onze site bezocht.

 

En dat maakt hen representatief voor 'alle Nederlandse ondernemers'?

 

De helft van alle Nederlandse ondernemers...

 

Dat is best een mooie respons hoor, daar niet van. Maar het is natuurlijk geen representatieve steekproef. Dus van die algemene conclusies zijn tamelijk ongefundeerd. Als je profielgegevens van je respondenten (bedrijfstak, bedrijfsgrootte, omzet) afzet tegen die van de populatie, zie je waarschijnlijk welke segmenten over- en ondervertegenwoordigd zijn.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest mieke

De helft van alle Nederlandse ondernemers betaalt zichzelf minder dan 40.000 euro salaris uit. Een op de vijf ondernemers zit zelfs onder de 20.000 euro per jaar.[bron: Persbericht SPROUT]

 

Het onderzoek is uiteraard van Sprout zelf. De ruim 2.300 ondernemers die hebben meegewerkt aan ons onderzoek hebben gereageerd op een door ons verstuurde e-mail of onze site bezocht. Daarvoor hoef je dus niet eindeloos rond te lummelen op internet.

Vriendelijke groet,

Louis Hoeks

Redactiechef Sprout

 

:o ::) :o

 

Beste Louis,

 

Dat schiet inderdaad lekker op, je hoeft niet eindeloos rond te lummelen op internet (wie doet dat dan?), maar je plaatst een invulschermpje op je website, stuurt wat e-mails rond, wacht tot een flink aantal mensen het invulschermpje invult, rekent wat percentages uit, en klaar zijn Kees en Sprout. Ik begrijp uit jouw bericht dat het zo is gegaan.

 

Maar dit kun je toch geen onderzoek noemen? Lijkt eerder een enquête in een damesblaadje. De enige conclusies die Sprout had mogen trekken zouden opmerkingen zijn geweest als: "De helft van de ruim 2.300 ondernemers die zich bij ons hebben aangemeld om aan een enquête mee te doen, betaalt zichzelf minder dan 40.000 euro salaris uit."

 

Dit zegt helemaal niets over "alle Nederlandse ondernemers". Je zult toch zelf wel begrijpen dat dit geen representatieve steekproef is? Misschien hebben de goedverdienende ondernemers van Nederland wel wat beters te doen dan op internet rond te lummelen, en hebben die dus helemaal niet aan jullie enquête meegedaan, zodat die niet bij jullie respondenten zitten. ;D

 

Overigens is het een probleem bij wel serieuze onderzoeken dat het aantal mensen dat weigert mee te doen steeds groter wordt (enquête-moeheid), waardoor de representativiteit onder druk komt te staan. Het is namelijk niet onwaarschijnlijk dat de weigeraars bepaalde eigenschappen delen.

 

Gaat Sprout nog een echt onderzoek doen?

 

Mieke

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 3 leden online en 82 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept