Jump to content
Manta
Verberg

CE Keurmerk bij samengesteld product?

Ik ben van plan om een product te gaan aanbieden aan consumenten dat ik samenstel uit 2 producten. Het gaat in dit geval om een snoer + fitting. Samen kan dit dus aangesloten worden op 230V en een lamp in de fitting gedraaid worden door de consument. De enige handeling die ik zelf verricht is de 2 onderdelen aan elkaar aansluiten zodat ze direct klaar zijn voor gebruik. Deze onderdelen komen bij leveranciers binnen de EU vandaan en zijn CE gekeurd.

 

Mag ik dit samengestelde product als CE gekeurd verkopen? Met andere woorden: voldoe ik aan de wetgeving als ik dit als samengesteld product aanbied aan consumenten in Nederland? En kan ik mij in zo'n geval nog steeds beroepen op de verantwoordelijkheid van de leverancier, wanneer bijvoorbeeld de fitting na een tijdje een defect vertoont?

Link to post
Share on other sites

6 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Had je deze informatie al gevonden?

 

Ik ben daarnaast benieuwd of je het samengestelde product als een nieuw product gaat aanbieden, of als een soort combi-deal van die twee bestaande producten/onderdelen? In dat eerste geval rijst bij mij ook de vraag of je daarvoor toestemming hebt van beide leveranciers.

Link to post
Share on other sites
 • 0

Bedankt voor je reactie Ruben. Dat artikel had ik inderdaad gevonden. Daarin viel mij vooral de zin op 'Indien het product in een nieuwe samenstelling geen nieuwe risico’s met zich meedraagt, dan hoeft het product niet opnieuw beoordeeld te worden.'

 

Maarja, brengt het nieuwe risico's met zich mee? Dat vind ik een lastige om te beoordelen. In principe verander ik de toepassing/werking van het product niet. Ik combineer het alleen, wat een consument normaal gezien zelf zou doen met onze producten als we het los leveren. Het eventuele issue met leveranciers is geen probleem overigens, we mogen de producten onder eigen naam op de markt brengen en hebben redelijk wat vrijheid, dat is ook vastgelegd.

 

Misschien moet ik Certification Experts maar eens benaderen naar aanleiding van het artikel.

Link to post
Share on other sites
 • 0
Op 15-1-2021 om 17:01, Manta zei:

Mag ik dit samengestelde product als CE gekeurd verkopen?

 

Flauw antwoord: Nee, want CE is geen keurmerk 


Waarmee kan ik je helpen?

Ik adviseer ondernemers over betrouwbare en betaalbare verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid.   Meer weten?  Contact

 

Update verplichte AOV: Regeling niet uitvoerbaar, Koolmees zoekt naar alternatieven.

Link to post
Share on other sites
 • 0

Ik heb inmiddels antwoord van Certification Experts. Ik dacht het is wel nuttig om hier te delen. In het kort kwam het er op neer dat het samenstellen in dit geval nieuwe risico's met zich mee brengt en de samensteller dus ook moet voldoen aan alle eisen waar een fabrikant normaal gezien ook aan moet voldoen. Dus je kunt het hele circus voor certificering weer opnieuw door. Voor ons is dit een no-go.

Link to post
Share on other sites
 • 0

Als jouw handeling het bedraden van de fitting met het snoer is, dat levert dat inderdaad een risico op: Je zou daarbij een fout kunnen maken waardoor kortsluiting of een open circuit ontstaat. 

 

Uiteraard tamelijk onzinnig: een consument kan gerust een snoer en een fitting kopen bij de bouwmarkt oid en dat zelf aan elkaar knutselen, maar als dat fout gaat is het de schuld van de consument, niet van de leverancier van het snoer of de fitting. 

Link to post
Share on other sites
 • 0

Als je een snoer (CE  gemerkt)  aan een fitting (CE gemerkt) zet  en je doet dat volgens de geldende NEN normen, kun je een technisch constructie dossier opzetten,  de veiligheid garanderen en en het CE symbool aanbrengen.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 8 leden online en 320 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept