Jump to content
Margootje
Verberg

Stilzwijgende verlenging Renewi van 5 jaar

vraag

Beste mede ondernemers!

 

Hopelijk kunnen jullie mij adviseren aan de hand van de volgende casus!

Op 01/03/2015 tekende ik een afval contract bij Klok Containers (welke later fuseerde tot Renewi) om zo mijn afval op te laten halen.

Op 20/01/2020 heb ik zit contract per mail opgezegd waarbij ik een akkoord kreeg vanuit de organisatie (Renewi) op deze opzegging en mijn contract zou dan aflopen op 20/03/2020. Het was alleen een stuk duurder om dit contract tussentijds op te zeggen en ik diende een afkoopsom van rond de 600 euro te betalen. Hierop heb ik gereageerd dat ik terugkwam op mijn beslissing om het contract tussentijds stop te zetten en wilde liever het jaar dan af laten lopen zodat het goedkoper zou zijn. (rond de 300 euro).

 

Niet wetende dat ik hierdoor vast zou zitten aan Renewi tot 2025 aangezien ze werken met stilzwijgende verlening van de afvalcontracten. Ik heb een jaar langer doorbetaald dan dat ik gebruik heb gemaakt van de diensten. Ondertussen was ik verhuisd naar een locatie waar alles inclusief was geregeld. De medewerkster van Renewi zou contact opnemen met de nieuwe eigenaresse van het winkelpand om zodoende het contract over te kunnen zetten. Dit is alleen nooit gebeurd. 

 

Ik zit nu dus vast aan een huurcontract van een afval service waar ik al een jaar lang geen gebruik van maak. De opzegging per 20/03/2020 was destijds wel mogelijk zoals de medewerkster per mail had bevestigd. Telefonisch en per mail krijg ik nu te horen dat ik al te laat was met opzeggen van het contract en dat er maar 2 opties zijn waar ik gebruik van kan maken.

 

Ik kan het contract nu opzeggen waarbij ik opdraag voor de kosten tot 2025 maar wel een 'korting' krijg van 50% op de gehele afkoopsom.

Een andere optie is om het contract door te laten lopen tot 2025 en het zo per jaar te betalen (terwijl ik helemaal geen gebruik maak van de diensten).

 

Mag Renewi zomaar een contract stilzwijgend verlengen met 5 jaar? Is dit wettelijk gezien correct? Ik vind het heel erg raar dat het in 2020 wel mogelijk was om het contract af te laten lopen en dat ik niet ben geinformeerd over het feit dat als ik dit niet zou doen ik nog duurder uit zou zijn omdat het dan met nog eens 5 jaar zou worden verlengd. Ook zeggen ze dat ik zelf verantwoorlijk was voor de overname van het contract. Dit gaat ook weer in tegen het mailcontact dat ik met de medewerkster heb gehad waarbij ze zelf aankondigde contact op te nemen met de nieuwe eigenaresse van het pand. 

 

Hebben jullie hier ervaring mee? Alvast heel erg bedankt voor jullie tijd en moeite om mee te denken!

 

Vriendelijke groet,

Margot

 

 

Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer
16 minuten geleden, Margootje zei:

Mag Renewi zomaar een contract stilzwijgend verlengen met 5 jaar?

 

Welkom op HL 

Doorgaans kun je met inachtneming van een opzegtermijn contractverlenging voorkomen. Wat staat daarover in hun algemene voorwaarden?


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Beste Hans,

 

Bedankt voor uw reactie!

Ze zeggen dat het met een inachtneming van 6 maanden voor het aflopen van het getekende contract kan worden opgezegd en anders wordt het contract stilzwijgend met 5 jaar verlengd. Ik vind dit een hele lange periode voor zowel het opzeggen van een contract als het stilzwijgend verlengen van het contract.

Ik was dus inderdaad te laat met het opzeggen van het stilzwijgende contract waardoor ik er nog 5 jaar aan vastzit. Ik vroeg me af of er iets in het regelement is veranderd betreft stilzwijgende verlengingen voor ondernemers. Voor particulieren is dit sinds begin oktober 2016 verboden voor heel veel contracten. Ik vroeg me af of ik enige rechten heb om hier alsnog onderuit te komen dan enkel beroep doen op redelijkheid en billijkheid betreffende het eindigen van het contract. 

Ik heb dus al een jaar betaald terwijl ik geen gebruik meer heb gemaakt van hun diensten op een adres waar mijn winkel niet meer gevestigd is.

Denk je dat ik enige kans maak om hier onderuit te komen?

 

Vriendelijke groet!

Margot

 

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Nee, er is geen speciale wet voor ondernemers die niet hebben opgelet bij het tekenen van het contract.

 

Of je enige kans maakt om hier onderuit te komen, is alleen te zeggen op basis van het contract (jnclusief AV), niet op basis van wat al dan niet 'raar' is.

 

Ik vraag me bijvoorbeeld af wat die leverancier levert, nu je hun diensten niet meer nodig hebt.


Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

5 jaar lijkt me bijzonder lang, dit soort diensten zijn meestal jaarlijks?

maar aansluitend op voorgaande, wat staat er in de AV?  anders zou ik toch even rechtsbijstand opzoeken, zeker ivm je verhuizing

je omstandigheden  zijn hierdoor gewijzigd, wellicht is dit een escape.


"zoek het maar uit"

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 2 leden online en 101 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept