Jump to content
negotiator83
Verberg

Lastige verdeling aandelen bedrijf

vraag

Hallo,

 

Heb een vraag mbt de verdeling van aandelen. Zag al diverse vragen gesteld over deze verdeling maar omdat elke situatie weer verschillend is wil ik toch mijn casus aan jullie voor leggen. Wij zijn momenteel bezig met het oprichten van een bedrijf. Het bedrijf zal zich bezig gaan houden met het vervaardigen van een product. Nu is het zo dat we met 3 personen zijn. Persoon A heeft het netwerk aan inkoopzijde wat betekent dat hij alle contacten op dat vlak heeft waar we direct gebruik van kunnen maken. Naast de contacten kunnen we wellicht gebruik maken van schaalvoordelen en kunnen we ook snel de productie laten draaien.  Personen B en C zullen zich bezig houden met de sales & markering.  Daarnaast wil persoon A over 1 a 2 jaar hier volledig zijn werk van maken terwijl personen B en C hiernaast vooralsnog in loondienst blijven bij hun huidige werkgever.

De vraag is hoe dit op een eerlijke manier te verdelen. We zitten op dat vlak namelijk nog niet op één lijn. De volgende verdelingen zijn over tafel gekomen: 40/30/30 of 45/27,5/27,5 of  50/25/25 (waarbij persoon A het grootste aandeel krijgt). Of is het meeste eerlijke dat een ieder 1/3 aandeel krijgt en dat er een vordering op de BV kan ontstaan adhv ieders inbreng. Kortom, wat is logisch in zo'n kwestie?  Hoe waardeer je op de juiste manier de inbreng van de knowhow van persoon A en hoe krijg je in de toekomst geen scheven gezichten omdat het plan is dat persoon A er in de toekomst meer tijd in gaat stoppen?

 

Alvast bedankt voor jullie reacties!

Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Op deze vraag is niet zo maar een antwoord te geven. Een paar overwegingen:

1. Je leert elkaar pas kennen als je met elkaar gaat delen, of het nou winst is of verlies, dat maakt niets uit. Zorg dus dat alles echt goed geregeld is.

2. Hoe minder zielen hoe meer vreugd! Neem liever geen even aantal aandeelhouders en drie is al erg veel.

3. Als 1 partij 50% heeft benoem dan iemand van buitenaf met een zg. wip-aandeel zodat je altijd vooruit kutn als er een pad stelling is.

4. Kijk vooral naar ieders inbreng in cash. Het beoordelen van iemands immateriele inbreng is altijd discutabel. Zowel vooraf als achteraf.

5. Werk er alledrie even hard voor!

 

Ik kan er zo nog wel tig opnoemen maar voor nu even voldoende denk ik.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

De verdeling van aandelen wordt meestal op basis van inbreng gedaan. Dus wie brengt er kapitaal, expertise, middelen etc. in? 

 

De beloning van arbeid zal via een management fee staan, dus probeer dat los van de aandelenverdeling te zien. Als jullie overeenkomen dat persoon A meer uren dan B en C gaat werken voor jullie bedrijf, zal persoon A een hogere management fee (kunnen) krijgen.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Bedankt voor jullie input. Is het dan aan te raden op 1 werkmaatschappij op richten met daarboven 3 personal holdings om zo vanuit de werkmaatschappij managementfee uit te laten keren aan de holding? Of maak ik nu een denkfout?

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Dat zou inderdaad een goede invulling zijn. Ook nog het overwegen waard om er een holding tussen te zetten, waarin jullie personal holdings dus aandelen hebben. Onder die holding zit dan de werkmij. Dat geeft de nodige voordelen, o.a. in risicospreiding en fiscaliteit. Daarover is online (en op HL) genoeg informatie te vinden.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 5 leden online en 275 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept