Jump to content
anoniem174
Verberg

Vouwwagen occasión bedrijf starten

vraag
Description of your concept:

Goedenavond,

 

Mijn vader en ik hebben al een paar jaar een hobby met vouwwagens. Nu is het afgelopen jaar ietsjes uit de hand gelopen, het begint ondernemen te worden. Wij zijn nu aan het oriënteren of het mogelijk is om hier een bedrijf van te maken. Als bedrijfs naam hadden wij Vouwwagenaar in gedachten, aangezien wij actief zijn met vouwwagens en mijn moeder (mijn vaders vrouw) als meisjesnaam Wagenaar heet. Verder staat ons plan / situatie geschreven

 

Wij kopen gebruikte vouwwagens in van een jaar of 15 en ouder. Deze kopen wij voor een lage prijs in aangezien mensen er geen ruimte voor hebben en er graag van af willen of de onwetendheid van de waarde van hun vouwwagen. Met deze afhankelijk van de staat kunnen wij drie dingen doen: verkopen, repareren of slopen.

 

 • Verkopen: Door middel van goede foto's, juiste beschrijving en vooral in de juiste periode van het jaar verkoopt een vouwwagen veel sneller en vooral voor een hogere prijs. Waardevolle opties zoals keukens, dieselbakken en imperialen worden los verkocht voor een hogere omzet. Doormiddel van de lage inkoopprijs kunnen wij onze prijzen scherp houden. En zelfs concurreren met consumenten of zelfs net onder hun prijs zitten.  
 • Repareren: Een vouwwagen heeft kleine schades zoals lichte schimmel, geen waterdichtheid of missende onderdelen. Dit wordt verholpen door middel van repareer en hierna verkopen net zoals hierboven omschreven.
 • Slopen: Is een vouwwagen niet meer te redden of word dit te duur, dan wordt de vouwwagen gesloopt en volledig in onderdelen verkocht. Zo kunnen sommige onderdelen verkocht worden aan andere vouwwagen eigenaren die dit onderdeel nodig hebben. Of wordt een onderdeel verkocht voor een ander doeleind. Bijvoorbeeld het onderstel wordt verkocht als bagagewagen of motoraanhanger. Alles wat overblijft wordt op de correcte wijze naar de stort gebracht.

 

De concurrentie zoals 2dehandsvouwwagens.nl verkopen vooral nieuwe occasions van bouwjaar 2004. Er is momenteel geen bedrijf die zich hoofdzakelijk bezighoudt met de bouwjaren vanaf 2004 en dus in een lager budget. De concurrent biedt vooral vouwwagens aan vanaf €1000 tot zelfs €10.000. Onze vouwwagens zijn doorgaans geprijsd van €250 tot €1000. Met soms een uitzondering. Met een doelgroep van startende kampeerders die niet het budget hebben voor een nieuwere vouwwagen of caravan, maar toch meer zoeken dan een tent of een huur accommodatie. Tot op het heden is hier geen bedrijf in en zal de klant deze wens moeten voorzien bij andere consumenten die hun vouwwagen verkopen via facebook of marktplaats. Wij kunnen qua prijs blijven concurreren met consumenten die hun vouwwagen verkopen doormiddel van de margeregeling. Hierdoor hoeft de klant geen btw de betalen net zoals hij bij een consument koopt. 

 

Wij wonen groot net buiten de bebouwde kom. Wij beschikken over een loods waar samen met wat privé spullen 8 vouwwagens in passen en een zolder voor opslag van onderdelen. Buiten de loods kunnen wij meerdere vouwwagens overdekt stallen. En tientallen (wat eerst nog niet de visie is) buitel stallen op ons erf. Bij mooi weer is er genoeg ruimte om een groot deel van onze inventaris op te zetten om een soort van kijkdagen te creëren. Hierbij kunnen veel over de vouwwagen uitleggen en deze samen afbreken zodat de klant deze met minder moeite weer weet op te kunnen zetten. Met dit soort service willen wij ons onderscheiden met verkopende consumenten waar vaak de vouwwagen kort word opgeklapt inplaats van compleet opgezet

 

Wij willen onze klanten bereiken hoe wij het afgelopen jaar ook hebben gedaan toen wij nog geen bedrijf waren maar hobbymatig bezig waren. Voornamelijk via marktplaats, facebook marketplace en facebook groepen. Dit werkte erg goed en kregen ontzettend veel belangstelling. Buiten dit willen wij ook een website maken waar meer en uitgebreidere informatie te vinden valt. Wij merken dat via veel facebook groepen erg veel mond op mond reclame plaatsvind naar de andere concurrenten die nieuwere vouwwagens verkopen. En hopen dat dit ook bij ons gaat plaats vinden. Via markplaats hebben we tot het heden ongelooflijk fijne reacties gehad en tientallen goede reviews.

 

Ook willen wij ons ook adverteren met duurzaamheid en recycling. Wij zorgen namelijk voor een nieuw leven in anders misschien compleet verwaarloosde of gesloopte vouwwagens. En vinden dit ook belangrijk voor de toekomst. Wij willen ons in de toekomst ook focussen om zelf nieuwe producten te maken van anders materiaal wat naar de stort gaat zoals tentdoeken en tentstokken. Denk hier bijvoorbeeld aan een kapstok van oude tentstokken. Of een totebag van oude tentstof. Niet alleen om de duurzaamheid maar ook om iets wat anders kosten met zicht meebrengt om te zetten in iets wat omzet maakt.

 

 

Describe what you have done up to now for this:
 • Concept: Tot nu toe zijn wij al een half jaar echt actief met met verkopen en kopen en hebben behoorlijke winst gemaakt. Ons concept draait dus redelijk goed en brengt weinig risico met zich mee. 
 • Bedrijf: Tot nu toe heb ik veel gelezen op het internet en zit in de oriënterende fase. 
What is the challenge you want to solve with your concept:

Misschien niet antwoord op de hierboven gestelde vraag, maar ik wil hier graag mijn vragen kwijt.

 

Wat mij voornamelijk tegenzit is dat alles vanuit huis plaatsvind en ook zal blijven moeten vinden aangezien ik niet genoeg omzet verwacht om een pand te kunnen huren. En ik overal op internet lees dat het niet mogelijk is om een detailhandel bedrijf vanuit huis te beginnen. Nu snap ik de regel natuurlijk, het is niet de bedoeling dat er winkel komt. Alles zou vanuit mijn achtertuin gebeuren, hier loopt een oprit naar toe en is niet zichtbaar vanaf de weg. Klanten kunnen uitsluitend op afspraak komen. aangrenzend van mijn erf zitten aan 2 zeiden weilanden en aan de andere zeide buren. Dit zou geen overlast opleveren aan mijn omgeving. Zou ik dit bedrijf kunnen oprichten? Of kan ik nu mijn hele bedrijf vergeten? Of moet ik een wijziging in het bestemmingsplan aanvragen?

 

Mijn vader (57) heeft een vaste baan als banketbakker en is ploegleider bij de vrijwillige brandweer. Doordat mijn vader nachtdiensten maakt heeft hij overdal veel tijd om bezig te zijn met de vouwwagens. Ik zelf ben 17 jaar en studeer international hospitality management. Nu is het idee dat ik het bedrijf ga starten en mijn vader meer gaat helpen voor de leuk, dit als vrijwilliger (is dit mogelijk of is dit niet toegestaan?). Dit willen wij zo aangezien mijn vader al een vaste baan heeft en dus meer belasting zou moeten betalen. En ik meer toekomst met dit bedrijf heb. Is dit slim? Of kan ik dit beter anders aanpakken?

How does this differ from existing concepts:

Andere bedrijven die voornamelijk occasion vouwwagens verkopen zijn: 2dehandsvouwwagens.nl, vouwwagencentrumnoordbergum, vouwwagenspecialist.nl, bravovouwwagenwereld.nl, dewitschijndel en nog wat andere dealers die hun eigen occasions / demo modellen verkopen. 

 

Al deze concurrenten zijn actief in de duurdere sector met de nieuwere bouwjaren. Met voornamelijk als doelgroep ervaren kampeerders die opzoek zijn naar een nieuw/huidig model met de nieuwste snufjes en opties. Wij zijn actief in de goedkopere sector voornamelijk tot €1000. Onze doelgroep is de startende kampeerders die niet het budget hebben voor een nieuwere vouwwagen of caravan, maar toch meer zoeken dan een tent of een huur accommodatie. Tot op het heden is hier geen bedrijf in en zal de klant deze wens moeten voorzien bij andere consumenten die hun vouwwagen verkopen via facebook of marktplaats.

 

Ook kunnen wij een lage prijs bieden omdat wij geen kosten maken aan panden en personeel. 

What is the kind of feedback you are hoping to get:

Alle feedback is welkom! Maar vooral feedback over het administratieve en het bedrijfstechnische gedeelte. Maar natuurlijk ook tips en tops over mijn concept. 

  

Edited by Vouwwagenaar
Link to post
Share on other sites

7 answers to this question

Recommended Posts

 • 1
 • Rate this answer

Zonder negatief te willen zijn: Door je prijsstelling en het aantal vouwwagens lijkt me dat het lastig is om er een een commercieel bedrijf van te maken.  Je schrijf vouwwagens vanaf 250 Euro. Voor dat geld kun je niet veel doen, zeker omdat je inkoop er nog af gaat, wat geld om op te knappen, en om te presenteren.  

 

Wellicht is het verstandig om eens te kijken wat voor jaarsalaris je er op termijn uit zou willen halen, en dan te kijken welke omzet je daarvoor nodig hebt. Je moet dan een beetje idee hebben van wat je ongeveer kwijt zult zijn voor je inkoop, onderhoud / opknappen (materialen en arbeid), je verwachte doorlooptijd en toch ook wat je voor een ruimte kwijt zou zijn.  Dat je nu "gratis" ruimte hebt is mooi. Maar dat is geen goede aanname om mee te starten. Als je groeit, of als de ruimte niet meer beschikbaar is, zul je toch voor je ruimte moeten betalen.  Het is altijd lastig om significant met je prijs te moeten stijgen. Dus je kunt beter starten met een reële prijs. Houdt er ook rekening mee dat je niet zomaar meer afval naar de stort kunt brengen als je zakelijk bezig bent. Je moet dit dan via een afval verwerker netjes laten afvoeren, en hier zul je ook kosten voor moeten maken. 

 

Ik verwacht dat als je dat goed uitzoekt, je uit zult komen dat dit segment niet gaat, en dat de reden is dat andere kiezen voor jongere en duurdere modellen.   Bij b.v. auto's kan ik me voorstellen dat een laag segment nog wel een beetje werkt, maar dat loopt ook het hele jaar door, en zal meer vraag naar zijn dan vouwwagens lijkt mij, wellicht is het beter dit hobby matig te blijven doen, of te kijken of je kunt doorgroeien naar een wat duurder segment.

 

Probeer je plan dus concreter te maken met cijfers, je krijgt dan voor jezelf een beter beeld. 

 

Wellicht wat onduidelijkheid over de marge regeling. Met de marge regeling betalen  je klanten wel BTW, alleen is dat bedrag niet vermeld op de factuur. Bij de marge regeling wordt de BTW berekend over je winstmarge. Dus als je de vouwwagen voor 100 Euro van een particulier inkoopt, en je hem voor 250 Euro verkoopt kun je de marge regeling toepassen.  Je maakt dus geen 250-100=150 Euro winst, maar 

 

150/1,21 is circa 124 euro. Je moet dus 26 Euro BTW afdragen.  Dit wordt niet zichtbaar op de factuur. Anders zou de koper ook jouw inkoop prijs kunnen berekenen.  De koper ziet dat dus niet, maar jij moet het wel afdragen, daar moet je dus ook rekening mee houden. 

 

Daarnaast moet je misschien nog denken over garantie en service en verzekering. Wat doe je als de banden slecht zijn? Als je er nieuwe banden op legt, of moet laten leggen heb je zo weer 100-200 Euro extra kosten.  Dekt je verzekering schade aan de loods die je "gratis"  mag gebruiken voor zakelijk gebruik, bijvoorbeeld bij brand door een gasfles, slechte bedrading of zo iets. Er zijn hier verzekerings experts die je daar vast meer over kunnen vertellen.

 

Verlies niet meteen de moed, reken er eens goed aan zodat je voor je zelf weet wat haalbaar en on-haalbaar is. Misschien zit ik er ook wel naast met mijn "wild guess". Sturen op realistische cijfers is beter. Succes!

Edited by jessek
Aanvulling
Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

In aansluiting op bovenstaande: als je tot de conclusie komt dat je het verder wil uitbouwen (zakelijk of hobbymatig) zou ik op  ruimtelijkeplannen.nl kijken naar je bestemmingsplan.  Kun je zien wat er mogelijk is, of juist niet. Eventueel even bespreken met iemand van de gemeente. Liever goed voorbereid, dan achteraf ruzie of een proces-verbaal.

 

Sowieso is afstemming met de buren een aanrader. Kijk hoe ze ertegenover staan en hoe je eventuele klachten/problemen kunt voorkomen.

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Iemand heeft gister het domein Vouwwagenaar.nl geregistreerd, hopelijk is de TS dat, anders zou het wel wat triest zijn van iemand die dit topic heeft gelezen.

Of het rendabel genoeg is, kun je zelf eenvoudig uitreken. Op een wagentje van 250 maak je misschien 100 euro winst? En daar moet je dan nog belasting over betalen. Dan zou je dus elke dag zeker 2-3 van die wagentjes moeten verkopen.

Link to post
Share on other sites
 • 1
 • Rate this answer
33 minuten geleden, espen zei:

Iemand heeft gister het domein Vouwwagenaar.nl geregistreerd, hopelijk is de TS dat, anders zou het wel wat triest zijn van iemand die dit topic heeft gelezen.

Of het rendabel genoeg is, kun je zelf eenvoudig uitreken. Op een wagentje van 250 maak je misschien 100 euro winst? En daar moet je dan nog belasting over betalen. Dan zou je dus elke dag zeker 2-3 van die wagentjes moeten verkopen.

 

Die heeft de TS zelf geregistreerd, ik had hem een DM gestuurd dat hij dat even moest regelen voordat iemand ermee aan de haal zou gaan.


Think Twice | Systeem -/ netwerkbeheer | Cloud computing | Websites | Webshops (Opencart)

Vernieuwde webshop!: Hulpmiddelen voor ouderen

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
Posted 21516 - 1,258

 

Leuke bijverdienste voor een student en zijn vader, maar het toekomstperspectief is op het eerste gezicht beperkt. Ik lees bv niets over expertise met remsystemen en textielherstel. Je zit aan de onderkant van de markt en dan krijg je wellicht vouwwagens die door hun eigenaars lang netjes zijn bijgehouden, maar er zitten ook afraggers bij. Ik veronderstel dat die dingen populair waren in de jaren zeventig en tachtig, maar dat daarna het gebruik afnam. Het aanbod van oude tweedehands daalt dan ook.

 

Houd het bij een leuke bijverdienste, dan kun je er wellicht ook vanuit de eigen schuur mee doorgaan. 

 

Als je in een mooi kantoor wil zitten: studie afmaken en vouwwagenhandel als werkervaring benutten. :smiling-face-with-sunglasses:


Gratis Marketingadvies
Op dit forum mag je in berichten geen reclame voor jezelf maken, maar in je signatuur (ga naar accountinstellingen via je profielnaam rechtsboven) kun je naar hartelust tekeer gaan. Mits het bij 4 regels blijft, drie backlinks en max 1000 tekens.

 

Extra Voordeel: heb je vaak gereageerd, dan geldt het multiplier effect. 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Bedankt voor jullie reacties allemaal,

 

Heb zelf al een gesprek gehad met iemand privé van dit forum. Hier uit concluderend ga ik waarschijnlijk door zonder een bedrijf te starten en de winst op te geven als een bijverdienste. Hiermee behoud ik toch veel vrijheid en komen er geen tot weinig plichten en regels bij kijken. Hierdoor kan ik zo nog even door en heb ik alle tijd om te kijken en berekenen of het misschien in een later stadium wat wordt. Ook kan ik deze tijd goed benutten om nog veel te leren over reparaties, al voer ik ver weg de meeste dingen zelf al uit.

 

Het is ook niet de toekomst visie om hier een fulltime baan van de maken. Het zal meer voor erbij blijven. Meeste vouwwagens verkoop ik echter wel met een leuke marge. denk hier bij aan 0->250, 100->500 en 300 ->1500. Maar ik verwacht niet om mij hier over een paar jaar van te kunnen voorzien. Zoveel uren kan ik er ook lastig insteken. Ben in de wintermaanden vooral bezig met inkopen en een beetje slopen. Misschien een paar uur per week. In de zomer maanden kan het redelijk druk zijn, maar verdeeld over twee personen gemiddeld 1 a 2 uur per dag. Blijf het maar gewoon beschouwen als hobby en als bijverdienste. Wij halen er samen veel plezier en ervaring uit!

 

Nogmaals dank!

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
Posted 21516 - 1,258

 

Het lijkt een leuke bijverdienste, maar de schuur hoef je niet te betalen en ook andere kosten reken je niet. Zou je bedrijfsruimte moeten huren en serieus aan marketing doen, dan is die marge zo verdampt. In vergelijking met een bijbaantje is het natuurlijk prima, maar het blijft een bijverdienste. Wel een leuke, vooral omdat je nu heel veel ervaring kunt opdoen met (onder andere) online marketing in de praktijk.


Gratis Marketingadvies
Op dit forum mag je in berichten geen reclame voor jezelf maken, maar in je signatuur (ga naar accountinstellingen via je profielnaam rechtsboven) kun je naar hartelust tekeer gaan. Mits het bij 4 regels blijft, drie backlinks en max 1000 tekens.

 

Extra Voordeel: heb je vaak gereageerd, dan geldt het multiplier effect. 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 7 leden online en 472 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept