Jump to content
Koen90
Verberg

Waardebepaling/overname Cafetaria

Ik ben samen met een compagnon al een tijdje op zoek naar een Cafetaria om over te nemen. Nu is er een zaak op ons pad gekomen en zijn we met de huidige eigenaren in gesprek. We hebben de cijfers van de afgelopen jaren(2017-2019) doorgestuurd gekregen en onze interesse is gewekt. We hebben een vraagprijs te horen gekregen van 120.000 euro voor het inventaris en de goodwill. De cijfers zijn als volgt.

 

2017

Omzet: 435.000

Inkoop: 150.000

Personeelskosten: 135.000

Afschrijving: 36.000

Overige kosten: 95.000

Bedrijfsresultaat: 19.000

 

2018

Omzet: 380.000

Inkoop: 135.000

Personeelskosten: 90.000

Afschrijving: 39.000

Overige kosten: 90.000

Bedrijfsresultaat: 26.000

 

2019

Omzet: 385.000

Inkoop: 125.000

Personeelskosten: 98.000

Afschrijving: 40.000

Overige kosten: 100.000

Bedrijfsresultaat: 22.000

 

De waarde van het inventaris heb ik kunnen bepalen en komt uit op ongeveer 40.000 euro.

 

De huidige eigenaren werken zelf niet in de zaak. Mijn compagnon en ik zijn wel van plan om dit te gaan doen.

We kennen de zaak goed en we zijn er van overtuigd dat we betere resultaten kunnen behalen dan nu het geval is. Zowel de kosten kunnen omlaag als de omzet omhoog.

 

Nu weet ik zelf niet of de vraagprijs redelijk is of niet. Ik heb geprobeerd online te vinden hoe je nu het beste de goodwill kunt berekenen maar daar lijken wel 100 verschillende berekeningen voor te bestaan die allemaal een andere uitkomst hebben. Kan iemand me hier misschien mee helpen?

Link to post
Share on other sites

9 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

Welkom op HL 

 

Als ik even snel reken, komt de inslag neer op 35%.

 

Op zich aan de hoge kant, maar als je zelf in de zaak gaat staan en daarmee behoorlijk op personeel bespaart, heb je al een fors leuker rendement.

 

Je ziet bovendien zelf meer omzetpotentie, dus nu is het de vraag wat het jou waard is om het in handen te krijgen en waar ligt voor de huidige ondernemers de ondergrens?

 

Kloppen andere kengetallen wel? Zoals bijvoorbeeld de huur,  ligt die op ongeveer 10%  van de omzet? Hoe is de staat van de inventaris, wanneer verwacht je (grote) vervangingen/reparaties? 


Succes & Groet, Hans van den Bergh, Horeca- & Recreatie-ondernemer VOF De Witte Boerderij, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise) in Marketingmanagement, Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht (Arbeidsrechter.nl)

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
  • 0

Waarom heb je de cijfers 2020 niet?

Enne, als er 20k winst is gemiddeld, waar gaan jullie jezelf dan van betalen of gaat er personeel uit?

Tot slot, wat koop je? BV of alleen de inhoud van de zaak?


JoostRietveld.nl : Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites
  • 0
10 uur geleden, Hans van den Bergh zei:

Welkom op HL 

 

Als ik even snel reken, komt de inslag neer op 35%.

 

Op zich aan de hoge kant, maar als je zelf in de zaak gaat staan en daarmee behoorlijk op personeel bespaart, heb je al een fors leuker rendement.

 

Je ziet bovendien zelf meer omzetpotentie, dus nu is het de vraag wat het jou waard is om het in handen te krijgen en waar ligt voor de huidige ondernemers de ondergrens?

 

Kloppen andere kengetallen wel? Zoals bijvoorbeeld de huur,  ligt die op ongeveer 10%  van de omzet? Hoe is de staat van de inventaris, wanneer verwacht je (grote) vervangingen/reparaties? 

Dank voor je reactie. Ik heb weinig ervaring als het gaat om een nieuwe zaak kopen. Ik ben er van overtuigd dat we er wel iets aan kunnen verdienen als we goed ons best doen. Ik wil alleen niet echt op gevoel gaan bieden maar meer op cijfers gebaseerd. 

Ik verwacht dat er nog wel 10k van de vraagprijs af kan. 

 

De huur is ongeveer 9% van de omzet. Al het inventaris is 5 jaar oud, net als de zaak zelf. Dus ik verwacht voorlopig nog geen grote investeringen te hoeven doen hiervoor. 

Link to post
Share on other sites
  • 0
8 uur geleden, Joost Rietveld zei:

Waarom heb je de cijfers 2020 niet?

Enne, als er 20k winst is gemiddeld, waar gaan jullie jezelf dan van betalen of gaat er personeel uit?

Tot slot, wat koop je? BV of alleen de inhoud van de zaak?

De cijfers van 2020 heb ik gedeeltelijk maar die zijn nog niet compleet. Ook geven de cijfers van 2020 naar mijn mening geen goed beeld van het bedrijf vanwege corona.

 

We gaan idd zelf in de zaak staan waar de huidige ondernemers dit niet doen. Er zal dus op den duur een groot deel van het personeel uit moeten. 

 

We kopen alleen de inhoud van het bedrijf. 

Link to post
Share on other sites
  • 0

De waarde bepaal je door te kijken of het rendement dat je op je investering verwacht te krijgen voldoende is. Tot dat rendement moet je eigenlijk niet je eigen genormaliseerde arbeidsbeloning rekenen, want dat geld zou je ook bij een werkgever kunnen verdienen.

 

Gaat het om een snackbar? Dan verdient de frituurinstallatie bijzondere aandacht. Wij zien met regelmaat ondernemers die een zaak overnemen om daarna bij de eerste onderhoudsbeurt of storing erachter te komen dat de frituurinstallatie op is.

 

Voor de rest zeggen deze globale cijfers niets: je moet kijken naar hoe de omzet bereikt wordt, wat de productmix is, hoe de inkoop in elkaar steekt (slim, of juist in een lock-in van een leverancier) en waar groei mogelijk is of krimp te verwachten is.

 

Hetzelfde geldt voor de opbouw van de kosten. Je zegt dat je alleen de 'inhoud' overneemt, maar ook dan is er sprake van 'overgang van onderneming' en zit je vast aan het personeel, als het personeel daar aanspraak op maakt.

Edited by StevenK
Link to post
Share on other sites
  • 0

Deze cijfers alleen zijn niet voldoende om je een gedegen advies te geven. Of de vraagprijs reëel is  hangt van verschillende factoren af (cijfers, inventaris, ligging, ...etc).

Als je hier geen ervaring mee hebt dan zou ik je adviseren om je te laten bijstaan door iemand die hier dagelijks mee te maken heeft, denk aan een accountant, aankoopmakelaar (horecamakelaar in dit geval) of een horeca adviseur.

Dat kost wat geld, maar als je een goede hebt dan bespaar je geld. En in het slechtste geval kan zo iemand je behoeden voor verkeerde beslissingen.

Succes!

 


Als gevestigde of startende horeca ondernemer op zoek naar ondersteuning en/of advies? Bemiddeling bij aan- en verkoop, startersbegeleiding, financiering/herfinanciering, conceptontwikkeling, schuldsanering, advies, coaching, Interim management, ...etc. Stuur me gerust vrijblijvend een pb!

www.HorecaAdviesBureau.nl

Link to post
Share on other sites
  • 0

Waarom is de omzet zo gedaald van 2017 op 2018?

 

Jij denkt dat er wel 10k van de vraagprijs af kan, maar in deze tijd is het heel moeilijk om van een horecazaak af te komen dus als ik jou was zou ik veel lager inzetten dan de vraagprijs en als ze daarmee niet akkoord gaan dan komt er binnen 1/2 jaar wel iets anders op de markt. 

 

En al dat horeca inventaris is momenteel niks waard dus ik vind 40k waarde van de inventaris heel hoog en als de steunmaatregelen stoppen gaan veel horecazaken op de fles en komt er heel veel horeca inventaris op de markt. 

Edited by jeroendrunen
Link to post
Share on other sites
  • 0
Op 2-2-2021 om 06:52, Koen90 zei:

Ook geven de cijfers van 2020 naar mijn mening geen goed beeld van het bedrijf vanwege corona.

 

Natuurlijk zeggen de cijfers van afgelopen jaar wat, misschien niet direct iets over de toekomts, maar wel over de waarde van het huidige bedrijf. Ze willen er nu immers niet voor niets van af. De gegadigden voor een horeca overname zullen niet in de rij staan. En banken zullen al helemaal niet in de rij staan om te financieren. Dat weegt allemaal mee in de overname som.

Link to post
Share on other sites
  • 0

Wat voor marketing- of communicatiemix hebben jullie voor ogen na de overname? En wat is daarbij het distributiemodel van dit cafetaria? Hoe groot is het verzorgingsgebied?

 

@Koen90, lees je (lezen jullie) nog mee en is dit nog altijd actueel?

 

Met vriendelijke groet,

 

Wigbolt

Edited by Wigbolt

Kinderbestek met naam en datum gratis graveren. Onze collecties kinderbestek en kinderservies.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Bring your business plan to a higher level!

    All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

    • Ask your entrepreneur questions
    • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
    • > 65,000 registered members
    • > 100,000 visitors per month
    •  Available 24/7 / within <6 hours of response
    •  Always free

  • Who's Online

    Er zijn 17 leden online en 337 gasten

    (See full list)    
  • Also interesting:

  • Ondernemersplein



EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept