Jump to content
y hoebe
Verberg

Aanpassing niet te financieren na wijziging bestemming?

vraag

Goedemiddag, wij hebben in 1999 particulier een stuk grond gekocht op een kleinschalig industrieterrein. Een huis en loods laten bouwen, uiteraard met de benodigde vergunningen. Wel geheel particulier gefinancieerd met hypotheek en eigen geld. Wonen en werken dus. Nu blijkt er sinds 2013 een wijziging bij de gemeente te zijn geweest waarbij de bestemming niet langer wonen is. Moet dus altijd wonen/werken zijn. Wij hadden tijdens de aankoop een verhuurbedrijf in auto's, nu zijn wij beiden gepensioneerd en heb ik alleen nog een kleinschalig tekstbureau. Voor aanpassingen willen wij de overwaarde op ons pand (ruim zo'n 200.000 euro) verzilveren, aanpassingen o.a. lift die niet door WMO wordt vergoed. Dit kan dus niet omdat er geen woonbestemming op het pand zit. Ten eerste kunnen wij nu niet de overwaarde opnemen, ten tweede hebben we een probleem als over enkele jaren onze hypotheek afloopt en wij dus voor de restwaarde geen nieuwe af kunnen sluiten. Wat te doen?

Edited by Hans van den Bergh
Titel aangepast
Link to post
Share on other sites

1 answer to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Je komt er rijkelijk laat achter, wat het denk ik niet makkelijker maakt.

 

Ik heb er verder geen verstand van, maar even googelen leert me dat er iets is wat overgangsrecht heet. Dat betekent dat je gebruik uit het oude bestemmingsplan in het nieuwe bestemmingsplan maximaal 10 jaar mag voortzetten. Je bent nu dus mogelijk nog gewoon legaal bezig (en zou dan ook financiering moeten kunnen krijgen?).

 

Daarna heb je ook nog mogelijkheden. In dit gelinkte artikel staan: positief bestemmen (m.a.w. de gemeente maakt voor jou een uitzondering in het volgende bestemmingsplan), onteigenen (de gemeente koopt jouw pand), persoonsgebonden overgangsrecht (zolang jullie in het pand zitten mag je het oude gebruik voortzetten) of uitsterfrecht (gebruik is legaal zolang het pand op die manier wordt gebruikt).


Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 8 leden online en 240 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept