Jump to content
MauriceS
Verberg

Fiscale eenheid BTW & Management Fee

Hallo allen,

 

Ik heb een vragen over het vormen van een fiscale eenheid voor de BTW. In januari heb ik zowel een holding als werkmaatschappij opgezet - waarmee ik vanuit de werkmij consultancy diensten ga uitvoeren. Ik sta zelf op de loonlijst van de holding en zal de werkmij een mngt factuur sturen. Nu ben ik naar het onderwerp fiscale eenheid aan het kijken vwbt de BTW. Ik zie als voordeel dat ik de management fee zonder de BTW kan sturen en dus de liquiditeit hoger kan houden (ik hoef geen BTW af te dragen en te vorderen). Ik heb wel de volgende vragen

 

 1. Is het zijn van een fiscale entiteit omzetbelasting überhaupt een keuze? De opzet voldoet aan de voorwaarden (eenheid op economisch, financieel en organisatorisch vlak - beide BTW plichtig en gevestigd in NL). Het lijkt erop dat zowel ik als de belastingdienst kan bepalen of de holding en de werkmij een eenheid vormen - een beschikking is niet eens noodzakelijk (verschaft wel helderheid). Dus moet ik niet vanaf de start de zaak zo inrichten als een fiscale eenheid voor de BTW? 
 2.  Hoe boek ik de management factuur van de holding aan de werkmaatschappij? Als in "Vrijgesteld van BTW"  zonder vermelding van de omzet in de aangifte, of als 0% met vermelding van de omzet in de aangifte?
 3. Is het nog steeds mogelijk om afzonderlijk BTW aangifte te doen of moet het via het gezamenlijke BTW nummer? Ik heb de boekhouding gesplitst en deze wordt automatisch naar de belastingdienst verstuurd - samenvoegen kost me meer moeite dan afzonderlijk indienen.

 

Mocht vraag 1 een keuze zijn - zijn er nog afwegingen die ik moet maken? Ik snap dat de entiteiten hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de gezamenlijke BTW schuld. Stel bijvoorbeeld dat ik op termijn een deel van de aandelen verkoop, zijn er dan nog zaken waar ik rekening mee moet houden?

 

Dank!

Maurice

 

Link to post
Share on other sites

0 answers to this question

Recommended Posts

There have been no answers to this question yet

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 8 leden online en 269 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept