Jump to content
Joie123
Verberg

Zakelijke rekening vof

vraag

Goedemiddag!

 

Mijn naam is Joie en samen met mijn broer en vriendin wil ik een (klein) lokaal bijlesbedrijf starten. Mijn broer en ik zijn allebei 18, maar onze vriendin wordt pas volgend jaar 18. Dit lijkt bij de inschrijving van onze vof bij de kvk niet zo een groot probleem, maar bij het openen van een zakelijke rekening wel. Wij vinden een handlichting te duur, dus ik vroeg mij af of het mogelijk is dat mijn broer en ik de zakelijke rekening  voor onze vof openen zonder de vriendin ? Daarnaast vroeg ik mij af of jullie banken kennen die zakelijke rekeningen verstrekken aan een vof (ik zat te denken aan Bunq, maar de reviews over deze bank zijn niet echt positief).  En mijn laatste vraag gaat over de transactiekosten van een bank. Bij Bunq is dit bijvoorbeeld  0,10 euro, maar betekent dit wanneer een klant bijvoorbeeld een factuur betaalt of ik geld stort vanuit de zakelijke rekening op een andere rekening, ik daar 0,10 euro voor betaal? Ik hoop dat mijn vragen duidelijk zijn en ik ze bij het juiste topic heb geplaatst. Alvast bedankt voor jullie antwoorden!

Link to post
Share on other sites

7 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Welkom op HL en gefeliciteerd met jullie ondernemersplannen!

 

Wat ik mij allereerst afvraag, is of jullie vooraf goed de samenwerking en mogelijke ontbindingsvoorwaarden hebben vastgelegd in een VOF-overeenkomst? Dat is nu belangrijker dan een rekening en kan later een hoop naar gedoe voorkomen, waarover op dit forum veelvuldig te lezen valt.

 

Je kunt toch eerst gerust een privérekening gebruiken, mits je een goede boekhouding bijhoudt.

 

Als de vriendin ook 18 is geworden, kun je alsnog op zoek gaan naar de juiste zakelijke rekening, je kunt overigens op diverse manieren banken en voorwaarden online vergelijken. 


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
51 minuten geleden, Joie123 zei:

Bij Bunq is dit bijvoorbeeld  0,10 euro, maar betekent dit wanneer een klant bijvoorbeeld een factuur betaalt of ik geld stort vanuit de zakelijke rekening op een andere rekening, ik daar 0,10 euro voor betaal?

Ja, je betaalt voor het ontvangen en betalen van geld. Dat is redelijk normaal. Bij de ING betaal je €0,12. Dit zal waarschijnlijk wel het geval zijn bij elke bank met een zakelijke rekening.

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
11 minuten geleden, Hans van den Bergh zei:

Wat ik mij allereerst afvraag, is of jullie vooraf goed de samenwerking en mogelijke ontbindingsvoorwaarden hebben vastgelegd in een VOF-overeenkomst?

 

Je kunt toch eerst gerust een privérekening gebruiken, mits je een goede boekhouding bijhoudt.

Bedankt voor uw snelle antwoord. Wij hebben nog geen VOF-overeenkomst opgesteld, maar gaan dit wel binnenkort doen. 

 

Verder zou ik het wel fijn vinden een privérekening te gebruiken, het gaat immers niet om enorme bedragen, maar kan ik dan geen boete of iets dergelijks oplopen, omdat het eigenlijk niet mag? En als ik mijn privérekening zou gebruiken, is een kleineondernemingsregeling aanvragen dan overbodig? 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
14 minuten geleden, Joie123 zei:

maar kan ik dan geen boete of iets dergelijks oplopen, omdat het eigenlijk niet mag?

De bank kan geen boete opleggen, maar zou de rekening wel kunnen afsluiten als je in strijd handelt met de voorwaarden.

 

14 minuten geleden, Joie123 zei:

En als ik mijn privérekening zou gebruiken, is een kleineondernemingsregeling aanvragen dan overbodig? 

Waarom zou dat overbodig zijn. Deze twee dingen hebben niets met elkaar te maken.

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
7 minuten geleden, Rik · zei:

 

Waarom zou dat overbodig zijn. Deze twee dingen hebben niets met elkaar te maken.

 

Ik denk dat ik de KOR even verkeerd had begrepen, excuses voor de verwarring. 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
3 uur geleden, Joie123 zei:

Verder zou ik het wel fijn vinden een privérekening te gebruiken, het gaat immers niet om enorme bedragen, maar kan ik dan geen boete of iets dergelijks oplopen, omdat het eigenlijk niet mag? En als ik mijn privérekening zou gebruiken, is een kleineondernemingsregeling aanvragen dan overbodig? 

 

Nooit je eigen privérekening gebruiken waar je ook je prive vaste lasten van betaald, al helemaal niet als je ook met anderen samenwerkt.  Als je voor priverekening kiest op dan op zijn minst een tweede privé rekening kost gemiddeld 1 euro per maand. Een zakelijke rekening al snel 10 euro en de transactiekosten.

 

Maar je zit wel op het goede spoor de bank heeft voorwaarden en voor een bedrijf moet je een zakelijke rekening openen net als dat je bij Microsoft ook een zakelijke licentie nodig hebt als ondernemer. Maar onze Hollandse zuinigheid en "dat bepaal ik zelf wel" zit erg diep..

Veel (low-cost) banken komen al met zzp bankrekeningen die bijna gratis zijn.

 

Voor een VOF met 3 personen vind ik een privé rekening onverstandig want op en privérekening kun je geen goede rechten instellen op een zakelijke rekening wel.

Zo kan je de minderjarige vennoot wel inzage geven maar (nog) geen tekenbevoegdheid, het eerste kun je meestal zelf regelen het tweede vraagt instemming van de bank en dat lukt nog niet.

Daarnaast zal je bij bijlessen regelmatig kleine bedragen ontvangen, bijvoorbeeld via tikkies en klanten die niet via tikkie willen of kunnen betalen wil je het liefst een ideal link mailen want dat is de meest betrouwbare en snelle manier om snel betaald te krijgen.  Maar die kleine betalingen vergroten ook het risico dat de bank het oneigenlijk gebruik detecteert. Want een gewone particulier ontvangt meestal 1x per maand salaris, soms elke week (bijv uitzendkrachten) maar niet 5x per dag

 

Er is nog een ander risico bij het gebruik van een privérekening: Je broer of een vriendin toegang geven op een privérekening kan natuurlijk door gewoon meerdere pasjes aan te vragen, maar dit is wel een risico want dat mag niet, in de voorwaarden van een privérekening staat dat je je inloggegevens en pincode(s) als rekeninghouder geheim moet houden. Als er ooit iets mis gaat met de bankrekening zal de bank stellen dat jij je niet aan de voorwaarden hebt gehouden, niet alleen dat een rekening niet zakelijk mag gebruiken., maar ook geheimhouding en dan is de kans groot dat de schade niet vergoed wordt.

 

Kortom, nee een privé rekening moet niet te gemakkelijk als  alternatief gezien worden voor een zakelijke bankrekening, prima voor dienstverlenende zpp-ers of misschien in een man-vrouw vof. Er is nog nooit een ondernemer failliet gegaan aan de bankkosten en zo duur is een zakelijke rekening nu ook weer niet. Een kop koffie (ook zelf gezet) is duurder en die bieden we klanten ook gedachteloos aan.

Een zakelijke rekening kiezen is net als elke andere leverancier kiezen, tegelijkertijd wil je je bankgegevens ook niet elk jaar wijzigen want dat geeft alleen maar gedoe voor klanten.

Bekijk dus nu al wat op iets langere temijn de beste oplossing is bij bijles heb je veel met consumenten te maken en heb je verschillende betaalmethoden nodig, de ene klant wil graag nog contant betalen, de volgende vind een tikkie of ideal link heel handig, weer anderen willen (mobiel) pinnen.

Je hoeft die diensten niet via je bank af te nemen er zijn ook payment service providers (psp) die vaak wat gunstiger prijzen hebben of in elk geval flexibeler dan de bankcontracten, maar ook psp's koppelen tegenwoordig bijna allemaal alleen aan zakelijke rekeningen omdat ze daarmee goede digitale informatie overdracht kunnen doen.

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
Op 13-2-2021 om 14:28, Rik · zei:

Dit zal waarschijnlijk wel het geval zijn bij elke bank met een zakelijke rekening.

 

Niet bij ASN Bank, maar VOF's kunnen daar geen rekening openen.

 

Bij Regiobank, waar je als VOF wel een rekening kunt openen, zijn de eerste 1250 transacties 'gratis'.

 

KNAB en SNS hebben ook dergelijke deals, maar niet voor VOF's. Bij SNS hebben ze twee zakelijke rekeningen; de tweede accepteert wel VOF's, maar je betaalt er voor elke transactie.

 

Verder hangt veel ervan af wat voor wat voor soort werk jullie gaan doen. Er zijn bankrekeningen voor winkels, die heel veel klanten per dag hebben en op een tiental verschillende manieren betaald kunnen worden, en er zijn rekeningen voor professionals (vaak ZZP's) die af en toe een factuurtje de deur uitdoen en hun benzine met een bankpas betalen. Je kunt als eerste ook een van de laatstgenoemde rekeningen gebruiken en dat is ook niet raar als je bijvoorbeeld via een platform werkt; je krijgt je betalingen dan als verzamelbetalingen van het platform en dat is vaak eens per week of eens per maand via een overschrijving. (De transactiekosten liggen dan met name aan de platformkant.)

 

Hou er verder rekening mee dat de wachttijd voor VOF's momenteel in maanden te tellen is.

 

Ik zou twee lijstjes maken: één van welke banken er zijn en één met daarin a) de diensten die je nodig hebt en b) de service die je verwacht.

 

Daar kun je vervolgens een mooie kruistabel van maken.

 

Transacties niet meegeteld lopen de tarieven verder niet zo veel uiteen: ruwweg 80 euro per jaar voor de ZZP-rekeningen en 120 euro per jaar voor de ondernemersrekeningen (de verwarrende namen komen niet van mij).

 

Alvast een voorzetje: ASN, Bunq, ING, Rabobank, Regiobank, SNS, Triodos. (Ik heb KNAB en ASN daaruit weggelaten, omdat ik nu weet dat die geen VOF's toelaten. Dat kan voor meer banken het geval zijn.)

 


Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 10 leden online en 423 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept