Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!

Recommended Posts

Weet iemand of het toegestaan is een proeftijd af te spreken, bij een overeenkomst van opdracht? Mijn opdrachtgever heeft nl. een proeftijd van 2 weken vermeld in de overeenkomst.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wat bedoel je precies met 'overeenkomst van opdracht'? Bij een contract op projectbasis mag je in ieder geval wel een proeftijd afspreken. Zie onderstaand schrijven:

 

1. Hoe werkt ontslag binnen de proeftijd?

 

Bij het afsluiten van de arbeidsovereenkomst kunt u een proeftijd met uw werknemer afspreken. Binnen deze proeftijd mag u zonder opzegtermijn en zonder ontslagvergunning uw werknemer ontslaan. U bent wel verplicht de reden van het ontslag aan de werknemer mee te delen (als de werknemer daarom vraagt).

 

2. Hoe lang duurt de proeftijd?

 

De maximale lengte van de proeftijd is afhankelijk van de duur van de arbeidsovereenkomst:

 

voor de duur van een project: een maand;

korter dan twee jaar: een maand;

langer dan twee jaar: twee maanden;

voor onbepaalde tijd: twee maanden.

 

De proeftijd bij arbeidsovereenkomsten voor de duur van een project en korter dan twee jaar kan bij CAO verlengd worden naar twee maanden.

 

De proeftijd is voor u beiden gelijk.

 

3. Kan ik in de proeftijd opzeggen?

 

Ja. Zowel u als uw werknemer kan in de proeftijd met onmiddellijke ingang opzeggen. U hoeft dan bovendien geen opzegtermijn in acht te nemen.

 

4. Zijn mondelinge afspraken over proeftijd rechtsgeldig?

 

Nee. Een proeftijd is alleen geldig als u hem schriftelijk afspreekt. Een mondeling afgesproken proefperiode geldt volgens de wet niet als proeftijd. Ontslaat u een nieuwe werknemer tijdens een mondeling afgesproken proefperiode, dan maakt u voor de rechter geen kans. U zult de persoon in dienst moeten houden of een afkoopsom moeten betalen.

 

Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt voor je reactie! :)

 

De situatie is de volgende: ik ga een interim-opdracht doen bij een bedrijf. Het bureau, dat mij heeft bemiddeld bij de opdracht, geeft mij nu een contract tot en met eind maart (is dit nu een project contract?) met daarin een proeftijd van 2 weken.

 

Alles wat ik kan vinden over proeftijd, heeft betrekking op een arbeidsovereenkomst. En die is er niet. Er wordt wel gesproken over een overeenkomst van opdracht of een overeenkomst tot aanneming van werk.

 

http://www.arbeidsrechter.nl/h/h113.htm

 

Misschien is het beter te vragen of het gebruikelijk is bij het aangaan van een interim opdracht (ik vervang een manager die ziek is voor 5 maanden) een proeftijd aan te gaan?

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

In februari 2005 is er een wijziging gekomen in het bepalen of een bepaalde geleverde dienst of geleverd werk onder dienstbetrekking valt. De werkgever kan je een overeenkomst van opdracht aanbieden maar dat betekend (voor zover ik op de hoogte ben) dat alles wat jij voor hem doet buiten dienstbetrekking valt. Met als gevolg dat de werkgever gedurende die 5 maanden geen premies of belastingen voor je hoeft te betalen.

 

Ik denk dat als je in jouw geval gewoon 'aan het werk' gaat en tijdelijk het werk van een afwezige werknemer overneemt, dit moet worden gezien als een arbeidsovereenkomst en iets anders niet op zijn plaats is.

 

Krijg je overigens loon of heb je een bepaalde opdracht of begin je aan een project waar een vooraf vastgestelde vergoeding voor staat??

 

P.s.: http://www.minfin.nl/default.asp?CMS_ITEM=MFCWDC0EE82BEBE30446DB92AEB50D8EDE7EFX2X35102X91 <-- hier staat alles op een rij, misschien als jij het zelf doorleest dat het allemaal wat duidelijker wordt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Of je met het bemiddelingsbureau een proeftijd afspreekt, is gewoon een kwestie van onderhandelen. Er is immers geen sprake van een arbeidsovereenkomst en dus zijn de wettelijke regels mbt de proeftijd niet van toepassing.

 

Mijn ervaring als interim-juirist is dat het per opdrachtgever verschilt of zij een proeftijd willen. Vraag eens aan het bemiddelingsbureau waarom zij die proeftijd willen. Komt dat omdat de opdrachtgever dit eist? Of is dit een eis van het bureau zelf? Ga uiteraard voor jezelf na of je die proeftijd acceptabel vindt. Als het bureau voldoende vertrouwen in je heeft om je aan te bieden bij hun opdrachtgever, waarom willen zij dan die proeftijd nog? Kortom... een goede kans om je onderhandelingstechnieken te trainen!

 

 

 


U heeft een vacature voor een jurist? Of u wilt tijdelijk ondersteuning van een jurist? Neem dan nu contact met ons op!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het opnemen van een proeftijd in de overeenkomst is niet verboden, maar is volgens mij niet verstandig, omdat in zo'n geval eerder een arbeidsovereenkomst vermoed wordt.

Waarom maak je er niet twee overeenkomsten van met een zorgvuldig geformuleerde intentieverklaring in de eerste tot het aangaan van een langer lopende overeenkomst?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Mensen, allemaal bedankt voor jullie reactie! Ik ga in elk geval onderhandelen over die proeftijd.

 

Zojuist heb ik het contract binnen gekregen en nu blijkt dat er, behalve een proeftijd, ook een opzegtermijn van 2 weken in vermeld is! >:(

 

Weet iemand of dit gebruikelijk is?? Heb het gevoel dat ik net zo goed voor het uitzendbureau kan gaan werken!! Het lijkt zo net een verkapte arbeidsovereenkomst!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 8 leden online en 215 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept