Jump to content
RubenT
Verberg

BTW 0-tarief verplicht toepassen op factuur naar Belgische ondernemer?

Beste leden,

 

Ik loop tegen een vraagstuk aan waarvan ik dacht dat we dit correct hadden geregeld, maar door een recente vraag van een klant twijfel ik nu toch. Het is me vooralsnog niet gelukt om een sluitend antwoord te vinden, ik hoop dat jullie daarbij kunnen helpen.

 

We verkopen via onze webshops producten in Nederland en België. De richten ons primair op consumenten. maar een deel van de klanten is zakelijk. Bij het afrekenen kan een zakelijke klant 'Zakelijk' aanvinken en dan zijn BTW-nummer invullen. Op de factuur die we na levering sturen, vermelden we dat BTW-nummer van de klant. Op alle facturen wordt de BTW (21%) gespecifieerd en berekend, ook aan zakelijke Belgische klanten. Wij hebben ook een Belgisch BTW-nummer, die we ook op de factuur aan Belgische (zakelijke) klanten vermelden. We passen dus niet het 0%-tarief toe, maar 'gewoon' 21%. De boodschap daarbij aan de Belgische zakelijke klant is dat diegene de BTW bij zijn belastingaangifte kan terugvragen. We dragen ieder kwartaal BTW aan de Belgische fiscus af en zitten boven het drempelbedrag voor afstandsverkopen, mocht dat relevant zijn.

 

Ik heb in oudere topics enkele reacties kunnen vinden dat het verplicht is om het 0-tarief aan Belgische zakelijke klanten te rekenen, maar het is me niet helemaal duidelijk of dat in iedere situatie het geval is, zoals in de onze, omdat we ook een Belgisch BTW-nummer hebben.

 

Kan iemand bevestigen of bovenstaande situatie correct is, of dat we toch het 0-tarief toe moeten gaan passen? Alvast bedankt voor jullie reacties!

 

Ruben

Link to post
Share on other sites

3 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Volgens mij doe je het goed.

 

Je bent immers voor de omzetbelasting in feite (ook) binnenlands belastingplichtige in België voor de BTW, als ik je goed begrijp. Voor de BTW is het dan een 'binnenlandse' factuur en valt er ook niets te verleggen. Jij draagt de Belgische BTW af aan de Belgische fiscus en de Belgische klant vraagt die BTW weer terug van de Belgische fiscus. Dan is de cirkel weer rond, lijkt me.


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link to post
Share on other sites
 • 0

BTW volgt de goederen, Als je vanuit NL levert aan een zakelijke klant, dus een Belgische ondernemer met BTW-nummer kun je intra-communautair leveren met 0% BTW. Dus een cashflow voordeel voor de afnemer.  Intra-communautair leveren met 0% is niet verplicht, het houdt immers een risico in voor de leverancier.  Zie bijvoorbeeld de website van de BD, "is de klant betrouwbaar" (al gaat het hier wel om afhaaltransacties). Nota ben, de BD adviseert dan wel met NL BTW te factureren, Als je met Belgische BTW factureert houdt dat in dat je eerst een met een ICL gelijkgestelde overbrenging van eigen goederen naar BE doet, waarna je ze vanuit BE verkoopt. Je moet dus nog steeds de overbrenging naar BE kunnen bewijzen, en de overbrenging listen.  Kortom een hoop werk voor niets, als je sowieso al moet kunnen aantonen dat de goederen NL verlaten hebben kun je net zo goed meteen 0% rekenen. 

 

Drempel voor afstandsverkopen heeft hier niets mee te maken, dat gaat alleen op voor levering aan particulieren.

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 12 leden online en 282 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept