• 0

Ingenieursbureau voor het 3D printen en nabewerken van metalen

Omschrijving van je concept:

Hallo iedereen,

 

Mijn naam is Niels, 31 jaar en enkele jaren werkzaam als ontwikkelingsingenieur bij een groot automobielbedrijf in Stuttgart Duitsland. Een drie-kwart-jaar geleden kwam ik tot de ontdekking dat werken voor een (grote) firma wellicht veel voordelen en zekerheden biedt maar dat de voldoening, in mijn geval, vaak mist. Ik kom uit een ondernemende familie en heb zelf altijd de wens en ambitie gehad ooit een onderneming te starten en omdat ik momenteel kansen zie in en alsmaar groter wordende markt en ik zelf nog relatief jong ben lijkt het mij een goed moment hier in te stappen. Hiervoor blijf ik echter niet in Duitsland maar heb ik de intentie terug te komen naar Nederland.Dit omdat het ondernemingsklimaat in Nederland anders is en ik ervan uit ga dat er al genoeg uitdagingen om de hoek komen kijken. Een extra uitdaging in de vorm van een vreemde taal (die ik overigens wel machtig ben) en bureaucratie kan simpelweg vermeden worden door in Nederland te starten. De locale markt is in dat geval wellicht een tegenargument hiervoor maar weegt naar mijn mening hier niet tegenop.

 

Naast mijn professionele achtergrond is mijn privé achtergrond ook relevant voor de dienst-/service die ik wil verlenen en wil daar dan ook kort over uitweiden. Je kunt de volgende alinea daarom gerust overslaan mocht dit niet interessant zijn.

 

Zoals waarschijnlijk zovelen van ons heb ik vroeger veel gesleuteld aan mijn brommertje. Hier bleef het echter niet bij, ik ben altijd bezig geweest met het ontwerpen en fabriceren van componenten, niet alleen voor de brommer maar ook voor het optimaliseren van een race-kart en de bouw van een lotus 7. Momenteel ben ik even project loos, al staat een BMW 2002 restauratie/resto-mod op de planning. Voor deze "hobby's" heb ik dan door de jaren heen ook veel machines verzameld zoals een CNC frees (hobby kwaliteit), draaibank (oude zware kwaliteit) en een standaard FDM 3D printer. Deze hobby's hebben mij steeds in staat gesteld zowel theoretisch bezig te zijn met het ontwerpen en doorrekenen van onderdelen alsook de praktijk van het construeren en fabriceren. Dit is dan ook iets dat ik mis in mijn huidige werk omgeving, welke eigenlijk 100% theoretisch is en er daardoor geen ruimte meer is voor praktische uitwerkingen.

 

Als ik bij ons op het werk kijk zie ik dat er een punt aan zit te komen waarin onze standaard fabricatie methoden zoals het gieten/frezen/draaien niet meer afdoende zijn voor de gestelde product eisen. Eisen die ertoe leiden dan ontwerpen zo complex worden dat ze eigenlijk enkel nog gefabriceerd kunnen worden via 3D metaal printen. En dit is een trend die al enkele jaren voor de deur staat maar de investeringen zijn vooralsnog fors te noemen en de efficiëntie (wat betreft aantallen) laag.

 

Ik heb de 3D metaal print markt in het afgelopen jaar proberen te onderzoeken maar dit is nog niet zo makkelijk omdat de markt nog steeds in de kinderschoenen staat, al wijst alles erop dat dit een groeiende markt is, iets dat ik ook terugzie bij ons in de firma. Het aantal 3D metaal printers in Nederland is gelimiteerd tot enkele grote spelers die de markt momenteel beheren, dit omdat metaal printers tot voor kort al snel richting de 1 miljoen euro gingen. Dit is echter iets dat veranderd is de laatste tijd en waarschijnlijk ook blijft veranderen in de komende jaren. Hier zie ik momenteel de kans om 3D metaal print en ingenieurs bedrijf op te starten dat gespecialiseerd is in het printen en nabewerken van metaal door middel van frezen, draaien en andere meer conventionele methoden. Dit kan vanaf enkel stuks en prototypes maar ook voor kleine tot middelgrote series en de focus ligt hier op het bedienen van de b2b markt en niet zozeer op de b2c.

 

De voornaamste sectoren binnen de b2b die ik wil bedienen zijn:

  • Machinebouw/automatisatie industrie
  • Robotica
  • Automobiel industrie
  • Maritieme industrie
  • (Elektro) motoren bouw
  • Energie verduurzaming industrie, denk hierbij aan opslag methoden van waterstof/Li-ion
  • Onderzoeksinstellingen
     

De techniek is nog steeds relatief nieuw waardoor de mogelijkheden vaak onbekend zijn en onbekend maakt natuurlijk onbemind. Om deze reden wil ik dan ook inzetten op persoonlijke ondersteuning en samenwerkingen aanbieden bij het realiseren van projecten.

 

 

Alvast bedankt voor het nemen van de tijd om dit te lezen en wellicht zelfs feedback te geven.

 

Groet,

Niels

 

 

Omschrijf wat je tot nu toe zelf gedaan hebt hiervoor:
  • Het is nog steeds een idee waarvoor ik momenteel een ondernemingsplan schrijf.
  • Ik heb verschillende print technieken en methoden onderzocht en een voorselectie gemaakt van interessante printers die momenteel op de markt zijn, of binnen afzienbare tijd op de markt komen. Met deze bedrijven heb ik inmiddels ook contact opgenomen om informatie te verkrijgen.
  • Middels het CBS heb ik een indruk van de markt proberen te krijgen, dit is echter geen makkelijke opgave en iets waar ik nog steeds tegenaan loop.
Wat is de uitdaging die je met je concept op wil lossen:
  • 3D printen van metalen staat nog steeds in de kinderschoenen en wordt vaak gezien als een dure oplossing.
  • De technieken van vandaag de dag maken het mogelijk tegen een lagere kostprijs te printen dan voorheen en zijn zelfs in staat om kleine tot middelgrote oplages in afzienbare tijd te produceren.
  • Product specificaties worden steeds veeleisender waardoor de complexiteit omhoog gaat, hierdoor is het vaak onmogelijk bepaalde componenten te produceren via conventionele methoden en als het wel te produceren is, is het vaak duurder door de toename in complexiteit.
Hoe is dit anders dan bestaande concepten:
  • De technieken die vandaag de dag beschikbaar zijn in staat kleine tot middelgrote productie oplages te produceren.
  • Nabewerking is minder complex dan bij de "traditionele" methode (hiertoe reken ik niet het op maat brengen van bepaalde features via CNC bewerkingen mee).
  • Bestaande concepten zijn vaak volledig digitaal waardoor de klant het moet doen met "guidelines" in plaats van gedegen persoonlijk advies en ontwerp. Ik ben volledig voor de digitalisering, maar dat betekend naar mijn mening niet dat er geen persoonlijke benadering meer bij komt kijken. Sterker nog, een techniek als deze vraagt juist om begeleiding zodat eventuele hobbels uit de weg genomen kunnen worden en er vertrouwen in het product en de geleverde diensten ontstaat. 
Wat voor feedback hoop je te krijgen:
  • Ik zou graag meer inzicht krijgen in het onderzoeken van potentiële klanten. Ik heb de markt gescand maar een duidelijk beeld heb ik hiervan nog niet. Dus, hoe analyseer je een markt die tot op heden relatief onontgonnen is?
  • Voor het opstarten heb ik behoefte aan een gedeeltelijke financiering, ik heb al een hoop online uitgezocht hierover maar wellicht zijn er nog enkele verborgen tips aanwezig op het forum. Met een bank heb ik nog niet gesproken omdat mijn ondernemingsplan dit momenteel nog niet toelaat. Het gaat overigens over een grote investering die voornamelijk gaan naar het print systeem, de CNC frees, verzekeringen en het doorkomen van een opstartperiode.

  

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

4 antwoorden op deze vraag

  • 1

Hallo Niels,

 

De staal/metaalwereld is vrij conservatief. Partijen waar ik op dit moment de meeste innovatie zie zijn actief in het lasersnijden. Er zijn enkele partijen daarin actief die de afgelopen jaren fors hebben geïnvesteerd in volautomatisch aangestuurde lasersnijmachines, zowel 2D als 3D, automatische materiaal aan- en afvoersystemen etc. Ik zie ook dat die partijen eerder open staan voor aanvullende/ nieuwe bewerkings/productiemethodes zoals mogelijk het 3D metaalprinten. Veel van hun klanten zijn namelijk OEM-ers en dat is mogelijk ook een doelgroep van jou. Dus wellicht kan je contact opnemen met de bovenkant van deze snijbedrijven om aansluiting te zoeken en samen op te trekken/te ontwikkelen.

Succes!

Link naar reactie
  • 1

Wat jij wil zou wel eens een activiteit kunnen zijn dat de regionale ontwikkelmaatschappijen interesse in hebben om in bij te dragen.

Hoe werkt een ROM?

Gezamenlijk hadden de verschillende ROM’s in Nederland in 2019 voor 214 miljoen euro geïnvesteerd in bijna 300 bedrijven. De ROM’s investeren met name in innovatieve en snelgroeiende, regionale bedrijven en zij herstructureren bedrijventerreinen. Ze verstrekken risicokapitaal aan ondernemers en kunnen zelfs aandeelhouder worden in deze bedrijven. Daarnaast begeleiden ze ondernemers in hun bedrijfsvoering en stimuleren zij ondernemers om zich in de regio te vestigen.

 

In onderstaande link vind je ze voor alle provincies.

https://ondernemersplein.kvk.nl/regionale-ontwikkelingsmaatschappijen-rom/

weet je ook al in welke regio je je onderneming wil vestigen?

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)

Hallo Roel,

 

Soms zie je door de bomen het bos niet meer wat betreft investeer mogelijkheden. Als je online zoekt lijkt het alsof iedereen al klaar staat met een bak geld. Daardoor mis je echter ook de initiatieven die wel interessant kunnen zijn op mijn situatie. Daarom hartstikke bedankt voor de tip. 

 

In eerste instantie had ik de regio Eindhoven in gedachte, enerzijds omdat ik hier gestudeerd heb en de regio daardoor redelijk ken. Anderzijds staat de regio ook bekend om zijn innovatie, iets dat ook nog eens onderstreept werd door mijn desk research (CBS data/concurrentie analyse). Ik moet er echter aan toevoegen dat mijn desk research ook aangeeft dat de regio Rotterdam ook wel eens aantrekkelijk kan zijn.

aangepast door - Niels
Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    3 leden, 208 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.