Jump to content
JuliusGroot
Verberg

Fulfilment en verantwoordelijkheid

vraag

Wij (ABC, een Nederlandse BV) zijn in gesprek met een leverancier (XYZ) in Amerika om voor hun de orderafhandeling te gaan doen van bestellingen die zij via hun website ontvangen en ook direct via hun website afrekenen met particulieren in Europa.

 

- De producten die XYZ via hun website verkoopt sturen zij op hun kosten van USA naar onze opslag in NL. Hiervoor ontvangen wij geen factuur naar ABC, dus deze voorraad blijft eigendom van XYZ.

- Op het moment dat XYZ een bestelling plus betaling via hun website ontvangt, van een particulier ergens in Europa, dan onttrekt ABC de producten aan de voorraad (die eigendom is van XYZ maar bij ABC op locatie in NL ligt) waarna ABC zorgt voor de afhandeling en het versturen van deze bestelling naar de particulier, ergens in Europa.

- Deze verzending zal plaatsvinden via vervoerder X van ABC in NL naar de particulier ergens in Europa (bijvoorbeeld NL, DE of FR), waarna vervoerder X de verzendkosten in rekening brengt aan ABC.

- Voor deze afhandeling (fulfilment) door ABC, brengt ABC een handeling per zending in rekening bij XYZ, plus de verzendkosten, welke één op één, worden doorbelast.

 

Alles bij elkaar levert deze constructie de volgende vragen op, aangezien ABC in NL gevestigd is en XYZ in de USA:

 

1. Is het mogelijk dat XYZ de invoerrechten van USA naar NL zélf betaald of is de ontvanger per definitie ook degene die de invoerrechten moet betalen, ondanks dat er voor deze voorraad geen factuur voor wordt gestuurd van XYZ naar ABC, omdat deze voorraad eigendom blijft van XYZ?

2. Moet ABC de handeling fee incl. of excl. BTW aan XYZ belasten?

3. Moet ABC de verzendkosten incl. of excl. BTW aan XYZ belasten?

4. Zou het wellicht verstandiger zijn om de verzendkosten direct door DHL te laten factureren aan XYZ, waarna ABC alleen de handeling fee per order aan XYZ belast

5. Wie is er verantwoordelijk voor de voorraad die XYZ in de NL opslag van ABC plaatst?

Link to post
Share on other sites

2 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

XYZ heeft vertegenwoordiging in Europa nodig. Zoiets kan op allerlei manieren. Ze kunnen bijvoorbeeld een bedrijf in de EU oprichten. Dat wordt dan XYZ-EU.

Jullie factureren XYZ-EU en XYZ-EU is verantwoordelijk voor allerlei zaken zoals de import, productaansprakelijkheid en de verzekering van haar goederen die bij jullie opgeslagen liggen.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Schakel een belastingdeskundige in om dit soort vragen beantwoord te krijgen. Je kunt dit soort constructies niet opzetten op basis van antwoorden/meningen die gegeven worden op basis van een toch wel te summiere vraag. 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 5 leden online en 226 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept